UBOJSTVA U ZAGREBU

Autonomna ženska kuća Zagreb traži maksimalnu kaznu za femicid

05.04.2024 u 17:50

Bionic
Reading

Autonomna ženska kuća Zagreb zahtijeva da se za ubijenu ženu u petak na području Maksimira odredi maksimalna, a ne minimalna kazna za kazneno djelo femicida te najavljuje da će pratiti nastavak istrage oko ubojstva žene u Srednjacima pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Autonomna ženska kuća Zagreb priopćila je kako zahtijeva da se za ubijenu ženu na području Maksimira odredi maksimalna, a ne minimalna kazna za kazneno djelo femicida.

Ukoliko će izrečena kazna biti minimalna, pravosuđe će poslati društvu poruku da se ne radi o ozbiljnom kaznenom djelu, te će kazneno djelo femicida biti bagatelizirano i ostat će mrtvo slovo na papiru, a što nije bila namjera Vlade RH, naveli su. Ukoliko izrečena kazna bude blizu maksimuma ili maksimalna, a koja je određena Kaznenim zakonom, društvu će to biti znak da se ubojstva žena od strane njima bliskih osoba tretiraju na adekvatan i ozbiljan način jer ih se sankcionira zakonom predviđenim ozbiljnim kaznama spram težine kaznenog djela, dodaje se u priopćenju.

Za drugu ženu, ubijenu danas na Srednjacima, još nisu razjašnjene okolnosti je li ju ubila njoj bliska muška osoba Autonomna ženska kuća Zagreb pratit će nastavak istrage, stoji u priopćenju.

Zagrebačka policija uhitila je muškarca koji je u petak ujutro u stanu u naselju Maksimir propucao članicu obitelji. Prema prvoj policijskoj informaciji osumnjičeni je uhićen nakon što je u stanu ispalio hitac iz vatrenog oružja oko 7,25 sati.

  • +12
Muškarac upucao ženu u Maksimiru Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Tijelo druge ubijene žene pronađeno je u petak ujutro u stanu u zagrebačkom naselju Srednjaci, objavila je policija ne otkrivajući detalje ni okolnosti. Prema prvoj policijskoj informaciji tijelo starije žene pronađeno je u stanu u petak na Srednjacima oko 8,20 sati.