BASNOSLOVNA OTPREMNINA

Smjenjenom direktoru Zračne luke 2,4 milijuna kuna

05.12.2009 u 11:10

Bionic
Reading

Bivši direktor Zračne luke Zagreb Boško Matković dobit će 2,4 milijuna kuna bruto na ime otpremnine. Tražio je 2,7 milijuna nakon što ga je smijenio ministar Kalmeta

Direktor zagrebačke Zračne luke Tonči Peović potvrdio je za Jutarnji da je na temelju menadžerskog ugovora izračunato da se Matkoviću treba isplatiti više od 2 milijuna kuna na ime otpremnine.

'Sredinom mjeseca sastat će se i Nadzorni odbor koji će o tome raspravljati', rekao je Peović.

Prema dostupnim informacijama, do sada nijedan direktor neke državne tvrtke nije dobio ovoliku otpremninu. Na takvu otpremninu Matković ima pravo po menadžerskom ugovoru koji je uime Nadzornog odbora 2005. godine potpisao njegov predsjednik Josip Budimir

Tražio 2,7 milijuna otpremine

Matkoviću će se tolika otpremnina isplatiti u trenutku kada premijerka Jadaranka Kosor najavljuje reviziju menadžerskih ugovora i materijalnih prava vodećih ljudi u državnim kompanijama.

No, prema informacijama Jutarnjeg, nema pravnih temelja za rušenje isplate tolike otpremnine.

Ministar Božidar Kalmeta prije nekoliko je mjeseci smijenio Boška Matkovića, nakon čega je on pokrenuo pitanje svoje otpremnine zajamčene menadžerskim ugovorom. Doznajemo da je Matković preko odvjetnika od Uprave zatražio otpremninu od 2,7 milijuna kuna. U Upravi su bili zgranuti tim zahtjevom te su angažirana čak tri odvjetnika da bi se utvrdilo ima li Matković na to pravo.

Detaljnom analizom njegova ugovora odvjetnici su došli do iznosa od 2,4 milijuna kuna. Naime, Matkovićeva primanja i otpremnina bili su vezani uz poslovanje kompanije. Kako je, financijski gledano, tvrtka iznimno uspješno poslovala, Matković je dobio pravo na toliku otpremninu.

No poznavatelji situacije tvrde da priča s odličnim financijskim rezultatima ima i drugu stranu. Naime, Zračna je luka, tvrde, svojim poslovanjem dobro zarađivala, ali Matković ta sredstva nije investirao u Zračnu luku, nego se novac gomilao i dobit je na taj način uvijek bila velika.

Na temelju te dobiti izračunata je isplata tako visoke otpremnine. Kako je iznos izračunate otpremnine u brutu, nakon odbijanja 40 posto na ime poreznih davanja Matkoviću će ostati neto od oko 1,4 milijuna kuna otpremnine.
Astronomska svota.

Inače, Matković je skandalizirao javnost nakon što je u medijima objavljeno da prima mjesečnu plaću od 105.952 kune