fimi media

Bačić svjedok na ponovljenom suđenju Kalmeti

31.01.2024 u 15:38

Bionic
Reading

Ministar Branko Bačić bit će kao svjedok ispitan na ponovljenom suđenju bivšem HDZ-ovom ministru Božidaru Kalmeti čiji je državni tajnik bio kada je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture od Fimi medije naručilo promotivni film za koji Uskok tvrdi da je bio preplaćen

Do ponovnog suđenja došlo je nakon što je Vrhovni sud u rujnu prošle godine ukinuo nepravomoćnu oslobađajuću presudu Kalmeti, koji je, među ostalim, bio optužen i da je sa suradnicima podijelio više od 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Kalmeta je bio oslobođen i za dio optužnice prema kojoj je ministarstvo kojem je bio na čelu oštetio za 600 tisuća kuna narudžbom promotivnog filma "Prometna renesansa Hrvatske" od marketinške agencije Fimi media koja je, u drugom postupku, osuđena za punjenje HDZ-ova crnog fonda novcem iz državnih institucija i tvrtki.

Uz Bačića bi na novom suđenju pred zagrebačkim Županijskom sudom trebao svjedočiti i bivši Kalmetin državni tajnik Željko Tufekčić.

Sudsko vijeće je u srijedu odlučilo da će kao svjedoke ispitati i dvojicu ranijih suoptuženika koji su u prvom postupku sporazumno osuđeni nakon što su prizvali krivnju – Ivana Berketa i Josip Sapunara. Na potrebu dodatnog razjašnjavanja Sapunarovog inkriminirajućeg iskaza u svojoj je odluku ukazao i Vrhovno sud.

Sapunar još je u istrazi Kalmetine suradnike i suoptuženike prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker u vlasništvu Igora Premilovca koji je poput Sapunara, nakon priznanja Uskokovih optužbi, sporazumno osuđen na povrat novca i rad za opće dobro.

Drugi krak afere Remorker proširio se na Hrvatsku gospodarsku komoru i njenog dugogodišnjeg čelnika Nadana Vidoševića koji je nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora.

Na početku ponovljenog suđenja u studenome 2023. Kalmeta je odbacio krivnju i kazao da tužiteljstvo protiv njega nema ni jedan dokaz dok Uskok i dalje tvrdi suprotno. Osim Kalmete krivnju su odbacili i njegovi suoptuženici - Zdravko Livaković, Milivoj Mikulić, Stjepko Boban, Damir Kezele i Sandro Vukelić.