VRAĆA SE KARAMARKO

Sabor se raspušta 15. srpnja, idemo na izbore!

20.06.2016 u 11:50

  • +18

Sabor

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bionic
Reading

Glasovima 137 zastupnika Hrvatski sabor donio je odluku o samoraspuštanju 15. srpnja. Protiv su glasovala dvojica zastupnika, a jedan je ostao suzdržan. Od 15. srpnja počet će teći ustavni rokovi za prijevremene parlamentarne izbore, koji se po Ustavu moraju održati najmanje 30, a najviše 60 dana od raspuštanja Sabora. Odluku o datumu njihova održavanja donosi predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, a ona je nakon prošlotjednih konzultacija s predstavnicima parlamentarnih stranaka kazala kako su gotovo sve stranke suglasne da se izbori održe početkom rujna

14:59 Čini se da sjednice Predsjedništva HDZ-a danas ipak neće biti, naime, kako je doznao Večernji list, Tomislav Karamarko je sjednicu otkazao.

14:05
Odluku o raspuštanju Sabora N1 televiziji komentirao je Vladimir Šeks, bivši šef Sabora i jedan od najdugovječnijih političkih aktera, kazavši da 'raspuštanje Sabora nije ništa neočekivano s obzirom na okolnosti. Zastupnicima ovog saziva mandat istječe danom konstituiranja novog saziva'.

Šeks je kazao i da se očekuje kako će Karamarko podnijeti ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a, a njega smatra najodgovornijim za ovakvu situaciju premda krivnje nije poštedio ni ostatak vrha stranke pa smatra da bi zapravo svi trebali svoj mandat dati na raspolaganje.

Inače, da bi Karamarko danas mogao dati ostavku, podsjetimo, ranije danas dao je naslutiti i njegov stranački kolega Darko Milinović nazivajući u izjavi novinarima Karamarka - 'dosadašnjim predsjednikom stranke'.

Milanović: SDP je ljevica, ali i šire; revolucijom neka se bave drugi

13:25
'Ovo je bio jedini način da se ide na izbore, a to je jedini cilj. Mi smo htjeli da se Sabor raspusti s današnjim danom, ali Most je htio da to bude 15. srpnja. Priklanjam se argumentima šampionima naknadne pameti', kazao je šef SDP-a Zoran Milanović u izjavi novinarima u Saboru, a na pitanje što će Sabor raditi do 15. srpnja - kazao: 'Kao i dosad - ništa'.

Kada će biti izbori, rekao je da ne zna, ali da se SDP zalaže da izbori budu 4. rujna, no o tome će odlučiti predsjednica, naime, podsjetio je da je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prošloga petka rekla da su to 'zadnje konzultacije'. 'Čak je i ona otišla dalje od ustavnih ovlasti. Predsjednica će donijeti odluku o raspisivanju izbora. Zadnji mogući termin je 11. rujna. Možda malo predaleko'.

'SDP je bio da se Sabor raspusti s današnjim datumom, ali za to nismo imali većinu pa moramo to trpjeti preko ljeta. Kampanja usred ljeta znači da neće biti puno kampanje što je dobro. Ja vjerujem u našu pobjedu, ali to je još daleko. Nitko ne može biti sretan zbog rušenja Sabora. To je ružna riječ. Sabor je prestao raditi. Ovo što smo trpjeli zadnjih godina je doista bilo previše', zaključio je Milanović.

Što se pak tiče koalicije u kojoj SDP kani ići na nove izbore, Milanović je potvrdio da će nekih izmjena vjerojatno biti: 'IDS će kao i na zadnje izbore ići samostalno jer to je dobra odluka. HSS, prema onome što sam vidio, definitivno i nadam se nepovratno izlazi iz Domoljubne koalicije. Mislim da im tamo nikad ni nije bilo mjesto. Mi smo s njima u povijesti imali dobru suradnju, a kakva će biti forma to ćemo saznati, nadam se u sljedećih mjesec dana'

'SDP je ljevica, ali mi smo i puno šire. Imamo i elemente centra, neki naši partneri su centar. To je široka, narodna i progresivna opcija. Revolucijom neka se bave drugi. Neka konzervativni revolucionari konzerviraju Hrvatsku', konstatirao je Milanović.

13:08
'Hrid ide na izbore, jasno smo se definirali kao stranka centra i desnog centra i na tome ćemo graditi svoju poziciju', kazao je novinarima u Saboru Drago Prgomet kazavši da je što se HDZ-a tiče, za tu stranku 'jedini izlaz u ovom trenutku da vodstvo ode'. 'Ono ih je dovelo u situaciju da smjene vlastitu Vladu i ne osiguraju novu većinu već dovode opoziciju na vlast', podsjetio je Prgomet, inače nekadašnji zamjenik Karamarka kao predsjednika stranke.

Milinović: Dosadašnji šef HDZ-a vratit će HDZ-u ulogu favorita

13:03
Karamarko će odlukom vratiti HDZ-u ulogu favorita, uvjeren je HDZ-ov Darko Milinović, koji je poručio: 'Idemo na izbore, a predsjednica će odlučiti kada. HDZ je najjača politička snaga u Hrvatskoj i mislim da bi bilo dobro da su izbori nakon ljeta. Danas na Predsjedništvu HDZ-a imamo raspravu o aktualnoj političkoj situaciji i našem zadnjem političkom porazu, ali i o nekim odlukama. Mislim da će dosadašnji predsjednik stranke donijeti takvu odluku koja će od HDZ-a opet napraviti favorita na izborima.

12:59
'Mi sada krećemo pripremati se za izbore i vidjet ćemo kako ćemo nastupati. Još uvijek smo u koaliciji, ali pitanje je kako će se stvari razvijati u HDZ-u', kazao je potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš iz HSP-a AS, čiji je stranački kolega Pero Ćorić za N1 televiziju ranije jutros kazao da je suradnja s HDZ-om upitna ako će njome vladati tehnomenadžerske struje.

Tepeš je upitan može li Karamarko voditi HDZ, odvratio:'Na HDZ-u, lokomotivi koalicije, je da odluči.'

Demo: Dabogda izbore platili iz svog džepa!

12:55
Nakon danas odrađenog glasanja zastupnici su se razmiljeli saborskim hodnicima, dajući novinarima izjave o budućim koracima, očekivanjima i pripremama za izbore, a Miodrag Demo je poručio da je HDZ-ova odluka to što su podržali raspuštanje Sabora 15. srpnja, no njegov stranački klub, a zato su i glasali protiv, smatra da se Sabor trebao što prije raspustiti.

'Onaj kome se kupa i ide na more, neka ide i dabogda da se ne glasa za njega, a oni koji su zaslužni za izbore - dabogda ih platili iz svog džepa', poručio je Demo koji je na pitanje hoće li Stranka rada i solidarnosti Bandić Milan 365 i dalje surađivati s HDZ-om, kazao da će surađivati sa svima koji misle dobro Hrvatskoj.

Reineru propao plan da

12:46
Premda je Reiner još na glasovanje stavio prijedloge izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, oporba je napustila sabornicu i srušila kvorum pa se o tom prijedlogu nije glasovalo. Podsjetimo, njime je Vlada željela povećati maksimalni iznos sudjelovanja osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite te uvesti obvezu plaćanja naknade za pregled u hitnom bolničkom prijemu, koji je obavljen na zahtjev osiguranika kada se pregledom ustanovi da pacijentu nisu nužni hitni dijagnostičkih i terapijski postupci jer mu život i zdravlje nisu u opasnosti. Prije rušenja kvoruma, Sabor je donio odluku o slanju dodatnih 25 pripadnika Oružanih snaga RH u misiju potpore miru u Afganistanu u drugoj polovici godine.

Karamarko se vraća u Sabor

12:45
Nakon odluke o samoraspuštanju Sabora, zastupnici su odglasali i odluku Mandatno-imunitetnog povjerenstva o ponovnom aktiviranju saborskog mandata Tomislavu Karamarku, šefu HDZ-a koji je prošloga tjedna podnio ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade, a iz Sabora odlazi njegova zamjena Ante Župan. Aktiviranjem mandata Karamarko će imati sva prava kao i svaki drugi zastupnik, pa i pravo na naknadu 6+6 (šest mjeseci cijela plaća, šest mjeseci pola plaće), ukoliko se nakon izbora ne vrati na dužnost. Protiv je glasovalo devet zastupnika iz Mosta i Živog zida, a jedan je zastupnik ostao suzdržan.

Sabor se raspušta 15. srpnja, idemo na izbore!

12:43
Nakon kratke rasprave u kojoj nisu sudjelovali predstavnici ni HDZ-a, ni SDP-a, te ustanovljenog kvoruma od 139 zastupnika, naime, za donošenje ove odluke potrebna je natpolovična većina, uslijedilo je glasanje te je za odluku o raspuštanju Sabora koja će stupiti na snagu 15. srpnja glasalo 137 zastupnika, HDZ-ov Željko Glasnović je bio suzdržan dok su protiv zbog datuma samoraspuštanja bili zastupnici iz Kluba stranke Bandića Milana 365 - Stranke rada i solidarnosti Miodrag Demo te Milivoj Špika.


Glasanje o odluci o samoraspuštanju Sabora koja će stupiti na snagu 15. srpnja 2016. Screenshot/N1

Petrina: Nemojte saborsku govornicu koristiti za predizborne govore

12:37
'Da li ćemo krenuti hitno ili za mjesec-dva, nećemo s time ništa dobiti. Većina naših Slavonaca je ljeti na radu', kazao je bivši Mostovac Ivica Mišić i poručio: 'Bitno je što ćemo dobiti izborima, dobit ćemo iste ljude i sličan način rada. Ovih šest mjeseci vidio sam da neke stvari ne valjaju, ne ide se smjerom da se radi nego se ide za interesima. Ne možemo stalno opstruirati neke stvari, moramo složiti kvalitetne ljude. Hoćemo li uspjeti dobiti sposobne i kvalitetne ljude? Tapkamo 25 godina u mjestu, nismo se maknuli osim zaduživanja'.

12:33
'Nemojte saborsku govornicu koristiti za predizborne govore', poručio je Špiki nezavisni zastupnik Stipe Petrina kazavši uz lapsus kojim je nasmijao kolege u sabornici da je 'u državi u kojoj je terori ..., ovaj turizam najjača društvena grana, itekako treba voditi računa o datumu izbora'.

'Koji će građanin izdvojiti vrijeme za razmišljati o izborima? Ti ljudi itekako moraju voditi brigu o svojoj egzistenciji u ta dva mjeseca', kazao je Petrina, a na to mu Špika replicirao da se tako može u svako vrijeme naći neki izgovor, a i da ne rade baš svi u turizmu ta dva mjeseca.'Ono što zarade mnogi u ta dva mjeseca, to im je za čitavu godinu. Mislite da im je dok se bore za egzistenciju, na umu da uzmu potvrdu da glasaju?', poručio je Petrina Špiki.

O ljetu, izborima i devetom krugu pakla

12:30
S obzirom na to da je Most upozoravao kako ljeto ne bi bilo dobar termin zaizbore poradi sezonskih radnika, Špiki je replicirao Miroslav Šimić iz Mosta, ponovivši da se mora misliti na sezonske radnike, ali i riješiti Zakon o financiranju političkih stranaka da bi se smanjilo iznose za političke stranke.

'Most je jasno rekao zašto smatra da je rujan dobar datum za izbore. Izlaznost će biti puno veća. Zašto danas idemo s ovom inicijativom - šaljemo jasnu političku poruku svima koji ste računali na preslagivanje - na nas ne računajte. Vi ste srušili Vladu u kojoj ste s nama sudjelovali. Vi dovodite do novih izbora, to je vaša odluka', poručio je Šimić Špiki podsjetivši da je upravo njegov klub još do neki dan bio za preslagivanje.

Špika mu je na to odvratio da se može glasati bilo gdje u svijetu: 'Građani neće opet nasjesti na vašu priču. Pored jednog dijela kvalitetnih ljudi, niste donijeli građanima ništa dobro. Svatko ima svoj dio krivice. A vaš će Grizli dočekati'.

12:28
'Ono što možemo danas napraviti, ne ostavimo za sutra. Nisam sretan onim što vidim. Ovaj pakao koji ste nam priredili, molim boga da ne doživimo deveti krug, samo bih se ja za razliku od vas u njemu snašao', kazao je HDZ-ov Stevo Culej i zapitao kolege zašto nisu odali počast i 12-rici redarstvenika u Borovu te poručio da je on napravio recenziju svakog zastupnika i da mu neće biti žao otići iz ovakva Sabora.

Špika: Zašto se Sabor ne raspusti odmah?

12:21
Mali interes za raspravu iznenadio je Milivoja Špiku, kazao je te ponovio pitanje: 'Zašto se odluku o raspuštanju Sabora ne donese odmah danas i izbori budu 24. srpnja?' 'Neki će reći - vruće je, a je li vruće blokiranima? Onima koji kopaju po kontejnerima? Mi nemamo pravo na čekanje, nemamo pravo na godišnji. Imamo obvezu rIješiti problem danas', poručio je Špika.

12:14 Ustvrdivši da 'neki u Saboru sjede dulje nego kraljica Viktorija, a nisu napravili ništa', HDZ-ov Željko Glasnović opetovao je vapaje za lustracijom: 'Zašto nam je pisao Ustav čovjek iz bivše Udbe? Zašto su Slovenija i Hrvatska jedine postkomunističke zemlje u EU koje nisu provele lustracijske zakone? I mi se čudimo. Zašto smo dobili državu koji liči više na Venezuelu sada nego na jednu modernu pravednu državu? Zato jer sve karakteristike što smo imali '89. godine i danas se događaju'.

12:10
'U ovih par mjeseci osnovno načelo našeg djelovanja bila je istina i pravda. Očito je da je u ovom političkom i društvenom glibu postalo normalno ono što ne bi trebalo biti. Na što se u očima javnosti sveo Hrvatski sabor? Došlo se tako nisko da se o njemu pjeva kao debilani, zove se Disneylandom. Svi znamo tko je kriv za to', kazala je Hridova zastupnica Irena Petrijevčanin Vuksan, koja je u svojem izlaganju dala i kratak pregled događanja tijekom proteklih mjeseci dok se sabornicom čuo žamor.

'Kad je glavna konstanta politike da su političari svrha samima sebi, kako se ne bi nakupila frustracija naroda? Bili smo i protiv pritisaka na neovisna tijela poput pravobraniteljice i Vijeća za elektroničke medije. Neki su sami sebe proglasili jedinima mjerilima domoljublja. Jedno se govori, a drugo radi. To je za narod najopasnije govorništvo. Je li domoljub onaj koji se bavi povješću ili onaj koji djelima radi na boljem položaju Hrvatske?'

'Kako to da se ističu nacionalni interesi, a netransparetno se prodaje imovina?', zapitala je Hridovka uzevši kao primjer prodaju Končara, 'čije dionice danas posjeduju pojedinci preko skrbničkih računa'. 'Sad se vidi jasnije nego ikada da u hrvatskoj politici napretek ima osobnih interesa, velikog ega. Hrvatska je praktički pred bankrotom, makar nitko to ne želi reći. Došli smo do granice podnošljivog. Politika ne može sama sebi biti dostatna. O dijalogu svi pričaju, ali stvarnog dijaloga za bolje društva nema ni za lijek. Nadam se da će se dogoditi katarza. Nada umire posljednja', zaključila je Irena Petrijevčanin Vuksan, dodavši da je 'bila dio nečega što ju je ispunjalo ponosom, ali i sramom'.

Reiner uvrstio odluku o samoraspuštanju na dnevni red

12:09
SDP-ova Dragica Zgrebec, koja je trebala obrazložiti uvrštavanje točke u dnevni red u ime predlagatelja,htjela je zatražiti stanku kako bi se dogovorili oko datuma raspuštanja, ali je onda ipak rekla da će to riješiti u konzultacijamadok su ostali kazali kako za to nema potrebe.

12:07
Reiner je na dnevni red uvrstio Prijedlog odluke o samoraspuštanju Sabora, koje je zatražiloosam klubova, a primjedbi nije bilo. Raspuštanje Sabora zatražilo je ukupno 89 zastupnika iz Hrvatskih laburista, Živog Zida, SDSS-a i Reformista, Mosta, koalicije Hrvatska raste, BM 365, BUZ-a, Hridi, zastupnici nacionalnih manjina i nezavisna Gordana Rusak

12:05
'Želio bih vas podsjetiti da Hrvatska današnji dan obilježava kao Dan sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve', kazao je šef Sabora Željko Reiner, a potom su im zastupnici minutom šutnje odali počast.Na današnji dan prije 88 godina Puniša Račić, zastupnik Narodne radikalne stranke i agent srpske vlade, je u tadašnjoj Narodnoj skupštini Kraljevine Jugoslavenskoj u Beogradu izvršio atentat i ubio zastupnike HSS-a Pavla Radića i Đuru Basaričeka, a ranio Ivana Pernara Ivana Granđu i čelnika HSS-a Stjepana Radića, koji je također umro podlegavši ranama za nešto više od mjesec dana.

Hrvatski je sabor prošle godine odlučio da se 20. lipnja proglasi Danom sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve.

11:59
Zastupnici se razmještaju u klupe, a sjednica bi trebala početi u podne.

Moć je u rukama saborskih zastupnika

Premda je predsjednik Sabora HDZ-ov Željko Reiner ustvrdio kako bi on 'teoretski to mogao zavlačiti do kraja mandata jer pravilnik i zakoni o tome ne govore ništa', ipak je kazao da će samoraspuštanje Sabora sigurno staviti na dnevni red nakon što je poslije konzultacija na Pantovčaku u petak i sama predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović apelirala na njega da glasanje o raspuštanju parlamenta što prije uvrsti na dnevni red Sabora.

No, čak i da se Reiner upusti u korištenje svoje diskrecije upravljanja saborskom sjednicom, bio bi suočen s nizom rizika koji bi ga doveli u izuzetno nezahvalnu poziciju pred Ustavnim sudom, upozorio je Goran Selanec u komentaru za tportal, ali i podsjetio da je i tada moć u rukama saborskih zastupnika, naime, ako većina zastupnika jedan po jedan da ostavku - onesposobit će Sabor i onemogućiti mu rad.

Izbori u rujnu bit će ...

Nakon što se Sabor raspusti, na redu je Grabar-Kitarović na kojoj je da raspiše izbore u roku od 30 do 60 dana, a očekuje se kako će oni najvjerojatnije biti održani u rujnu i to, kako se čini, najizglednije 4. ili 11. rujna. Budu li nekim slučajem izbori usred ljeta, a ima i takvih traženja, podsjećamo kako možete glasati izvan prebivališta

Raspuštanje Sabora i nove izbore zatražilo je 89 zastupnika i zastupnica dan nakon što je pala vlada HDZ-a i Mosta predvođena premijerom Tihomirom Oreškovićem, a HNS je, kako je kazao šef te stranke Ivan Vrdoljak, mišljenja kako o raspuštanju Sabora koje bi na snagu trebalo stupiti 15. srpnja treba glasati već danas kako bi se razbilo iluzije o preslagivanju u koje nadu još uvijek gaji šef HDZ-a Tomislav Karamarko
Čelnik Bloka umirovljenici zajedno, člana Domoljubne koalicije Milivoj Špika u razgovoru za N1 televiziju rekao je, pak, da će se 'danas dogoditi puno toga ili ništa, a on smatra kako bi trebalo glasati tako da dan odluke o raspuštanju Sabora bude danas i da bi na izbore trebalo ići već 24. srpnja, ako je interes građana na prvom mjestu. A ako nije, onda je fora u tome da se netko plaši kako bi se unutar Sabora u ustavnom roku netko mogao predomisliti kada je riječ o novom mandataru'.

Hoće li HDZ na prijevremene izbore s novim šefom?

HDZ je, podsjetimo također, i prije nego što je pala Vlada koja će do formiranja novog postava Banskih dvora nakon izbora djelovati kao tehnička, odlučio za novog mandatara predložiti Zdravka Marića, inače tehničkog ministra financija, a danas bi se u 18 sati trebalo sastati i predsjedništvo HDZ-a. Naime, devetero osnivača stranke, kao i jedan od potpredsjednika, a inače tehnički ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Tomislav Tolušić, zatražili su odlazak Karamarka s mjesta šefa HDZ-a.

Karamarko je dan ranije kazao da je HDZ spreman za nove izbore, a na upit hoće li stranka u tu utrku ići s njim na čelu, ustvrdio je da je odgovoran čovjek i da za sve što je loše učinjeno, čovjek mora odgovarati, a za sve dobro učinjeno, ne mora i to se uvijek može staviti na vagu