NASTAVAK U PONEDJELJAK

Sad se zna i tko je sve potpisom za raspuštanje Sabora naljutio Karamarka

  • +23

Sjednica Sabora

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Čak 89 zastupnik zatražio je raspuštanje Sabora, a odluka o tome trebala bi biti donesena u ponedjeljak, no na snagu će stupiti tek 15. srpnja. S tim datumom krenut će i rokovi za raspisivanje izbora, a većina onih koji su zatražili raspuštanje Sabora, izbore bi voljela vidjeti u rujnu

14:11 Prema dosad dostupnim informacijama, zahtjev za raspuštanje Sabora potpisao je 89 zastupnik, no nisu svi potpisali isti zahtjev. Podsjetimo, svoj prijedlog prošli tjedan predali su Hrvatski laburisti, a prije dva dana i Ivan Vilibor Sinčić.

Danas su svoje zahtjeve predali SDP (zajedno s partnerima HNS-om, HSU-om, Veljkom Kajtazijem, Stipom Petrinom i Radimirom Čačićem), Most, Branimir Glavaš i Josip Salapić, Klub IDS-a i Furija Radina, Hrid, Klub SDSS-a i Reformista, nezavisna zastupnica Gordana Rusak, a među posljednjima raspuštanje Sabora zatražio je i Bandićev klub koji broji 6 zastupnika.

'Uputili smo šest potpisa u proceduru. Napravili smo to jer želimo da ova agonija prestane, žao nam je što će to koštati građane i žao nam je ljudi i troškova. Davali smo šansu Mostu i HDZ-u da se spoje, ali očito to ne ide, pa neka se što prije raspišu izbori', rekao je predsjednik Bandićevog kluba Miodrag Demo.

Iako su svi manjinci potpisali za raspuštanje Sabora, među njima nije bio zastupnik mađarske manjine Šandor Juhas. 'Neću potpisati ni za HDZ ni za SDP', kazao je Juhas za tportal.

Pitali smo ga kako će onda glasati u ponedjeljak kada na dnevni red dođe zahtjev za raspuštanjem Sabora. 'Ja kao predstavnik mađarske manjine smatram da manjine uvijek trebaju biti uz vladajuće. No sada nema vladajućih, pa ću ja u ponedjeljak poslušati građane', kazao nam je Juhas.

13:23
Nastavak sjednice Sabora zakazan je za ponedjeljak 20. lipnja u 12 sati sa samo jednom točkom dnevnog reda - raspuštanjem koje će na snagu stupiti s datumom 15. srpnja, kazao je novinarima u Saboru šef SDP-a Zoran Milanović

'Bio sam na razgovoru s predsjednikom Sabora i dogovoreno je, rekao je tako, a ja sam rekao da ću to reći medijima, da se u ponedjeljak u 12 sati obavijeste zastupnike da će biti sjednica Sabora na kojoj će se definitivno donijeti ova odluka jer za to postoje predlagatelji mada je to bilo i moguće i danas jer su predlagatelji u dovoljnom broju ovdje. On to nije htio, on odlučuje, nadam se da iza toga nema nikakvih skrivenih namjera jer slušajući predsjednika HDZ-a nakon što je izišao iz Ureda Predsjednice koji najavljuje da će nastaviti razgovore usprkos tome što postoji sad možda već i 84 potpisa za raspuštanje Sabora. To je stvarno, ne znam kako da protumačim tu izjavu, nadam se zbunjenošću', kazao je Milanović u Saboru.

Upitan s kojim će datumom ići raspuštanje, Milanović je kazao da će to biti 15. srpnja.

Gotovo svi koji su potpisali za raspuštanje, izbore bi voljeli vidjeti u rujnu, pa se spekulira da bi oni mogli biti 4. rujna. Taj datum, kako je to kazao nakon konzultacija kod predsjednice, Milanović vidi kao najrazumniji.

12:55
Mandatno-imunitetno povjerenstvo jednoglasno je donijelo odluku da se Tomislavu Karamarku aktivira zastupnički mandat, nakon što je podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade. Mandat će mu biti aktiviran osam dana od podnošenja zahtjeva, odnosno sljedeću subotu. Iz Sabora odlazi njegova zamjena Ante Župan.

Aktiviranje mandata ne može niti poremetiti eventualno donošenje odluke o samoraspuštanju Sabora, koju bi zastupnici mogli izglasati sljedeći tjedan. Aktiviranjem mandata Karamarko će imati sva prava kao i svaki drugi zastupnik, pa i pravo na naknadu 6+6 (šest mjeseci cijela plaća, šest mjeseci pola plaće), ukoliko se nakon izbora ne vrati na dužnost.

Da nije aktivirao zastupnički mandat, Karamarko nakon napuštanja dužnosti potpredsjednika vlade ne bi imao pravo na 6+6, s obzirom da Zakon o pravima i obvezama državnih dužnosnika propisuje da pravo na tu naknadu nema dužnosnik koji je razriješen na osobni zahtjev, a na dužnosti nije bio godinu dana.

12:45
Ipak sjednica Sabora danas neće biti nastavljena, doznajemo u Saboru, kao i da je za njegovo raspuštanje potpise dalo 85 zastupnika.

12:11
Stanka u Saboru trebali bi završiti u 13 sati, kazala je laburistica Nansi Tireli N1 televiziji, kao i da je još uvijek neizvjesno hoće li Reiner staviti na dnevni red raspravu o raspuštanju Sabora.

12:03
Šef HDZ-a Tomislav Karamarko želi se vratiti u klupe Sabora, koji bi danas mogao biti raspušten. Naime, usred inicijative za raspuštanjem Sabora te konzultacija na Pantovčaku, povratak Karamarka, koji je prekjučer podnio ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade koja je pak jučer pala u Saboru, bit će tema današnje sjednice Mandatno-imunitetnog povjerenstva.

10:59
'Prihvaćam sugestiju da prekinemo sjednicu, ali to može biti u 13, 13.30, ali i u ponedjeljak. Ne znamo kada će završiti konzultacije', kazao je Reiner.

10:58
HNS-ov Ivan Vrdoljak zatražio je da se raspuštanje Sabora uvrsti u dnevni red, i da se u 13:30 glasa o raspuštanju Sabora.

10:55
Predlažemo da se ova sjednica prekine i da odredite nastavak u 13:30 nakon završetka konzultacija te da uvrstite na dnevni red jednu jedinu točku - raspuštanje Sabora da završimo ovaj eksperiment, poručio je Reineru nakon stanke SDP-ov Peđa Grbin zatraživši iniciranje izbora kod predsjednice i dodao: 'Natpolovična većina u Saboru podnijela je zahtjev za raspuštanje Sabora. Privedimo kraju ovaj ružan eksperiment. Imajući u vidu Ustav Republike Hrvatske, rad 8. saziva došao je kraju'.

'Prikupljeno je dovoljno potpisa za raspuštanje Sabora'

HNS-ov Goran Beus Richembergh izjavio je novinarima da je prikupljeno 'više nego dovoljno potpisa' za raspuštanje Sabora - 83, odnosno 84, a odluka o datumu izbora je na predsjednici. 'Konzultacije kod Predsjednice Republike su počele i ovoga časa najvažnije je i njoj dati prave informacije o tome da većina zastupnika želi da se sabor raspusti i da se izbori održe što prije, a to nije nužno najbliži mogući datum. Treba pokazati određenu razinu poštovanja i prema građanima koji koncem srpnja i u kolovozu neće moći izići na birališta pa omogućiti da se izbori održe nakon početka školske godine. Mislim da bi to bilo najpoštenjije prema svima i da bi predsjednica trebala uvažiti taj argument jer, kao što znate, odluka o konačnom dattumu je njezina', kazao je Beus Richembergh.

U sabornici je SDP-ova Dragica Zgrebec zatražila prekid sjednice Sabora jer je u proceduru stigao prijedlog da se sabor samoraspusti koji je potpisala većina zastupnika i nastavak nakon što na Pantovčaku završe konzultacije: 'Imamo zahtjev da se Sabor samoraspusti, druga strana ne može formirati većinu, ne možete reći da je sve normalno, jer ništa u ovoj državi nije normalno, osim da se ide na prijevremene izbore čim prije', kazala je Zgrebec, a njezinom zahtjevu za stankom se priključio i HNS-ov Milorad Batinić

No, Reiner je kazao da taj zahtjev još nije stigao do njega i da su već dva zahtjeva za raspuštanje uvrštena u dnevni red, a još ranije poručio je da Sabor treba raditi bez obzira što se događa s Vladom nakon što je Gordana Sobol u ime Kluba SDP-a tijekom rasprave o Zakonu o ravnopravnosti spolova izjavila da 'Klub neće raspravljati o zakonima koji su na dnevnom redu, jer je to besmisleno. Jučer je izglasano nepovjerenje premijeru, a kod predsjednice države se već održavaju konzultacije'.

'Izbori su najbolje rješenje za ovu krizu'

U SDP-u su i ranije bili uvjereni da imaju dovoljno potpisa za raspuštanje Sabora, naime, potpis im je u tu svrhu šef Reformista Radimir Čačić, ali i dva zastupnika SDSS-a. 

Sve potpise nije prikupio samo SDP, nego je u saborsku proceduru poslano nekoliko inicijative za raspuštanje Sabora, koje sve skupa nose potpise više od 80 zastupnika. Osim SDP-a i njihovih partnera, u proceduru je već od prije bio zahtjev Hrvatskih Laburista, a svoj je poslao i Ivan Vilibor Sinčić

U proceduru je poslan i zahtjev Hrida koji također traži raspuštanje Sabora, te 12 potpisa zastupnika Mosta. Hrid-ov Drago Prgomet i u Saboru je ponovio kako je njegova stranka poslala vlastitu inicijativu za raspuštanje Sabora te da bi najbolji izbori bili u rujnu.

'Mi o tome govorimo nekoliko mjeseci. Na dan formiranja Vlade govorili smo da nažalost, doista dobronamjerno, ovo neće biti dobra Vlada, neće biti uspješna i pokazalo se to jučerašnjim raspuštanjem Vlade. Ono što je čudno da stranka koja je formirala Vladu, ruši sama vlastitu Vladu, a nije u mogućnosti formirati novu. Mi nismo sudjelovali ni u jednom ni u drugom. Ponavljali smo, izbori su doista, a to se danas i potvrđuje najbolje rješenje za ovu krizu', rekao je Prgomet.

Most uputio inicijativu za raspuštanje Sabora

Most je jutros je u saborsku proceduru poslao inicijativu za raspuštanje Sabora potkrijepljenu 12 potpisima svojih 12 zastupnika, potvrdio je novinarima u Saboru šef Kluba Mosta Miroslav Šimić. Upravo ovaj trenutak smo predali potpise svih 12 zastupnika koji su članovi Kluba Mosta nezavisnih lista, koji podržavaju odluku o raspuštanju Hrvatskog sabora, odnosno na ovaj način šalju političku poruku da u nikakvim preslagivanjima, sastavljanju neke nove većine ne namjeravamo sudjelovati. Mi ćemo se danas odazvati pozivu predsjednice, ali prije svega da pokažemo potpise zastupnika i našu želju za raspuštanjem Sabora, a možemo samo apelirati da se izbori održe u vrijeme kad su građani u pravilu u svojim prebivalištima', kazao je Šimić.

Upitan je li pao dogovor sa SDP da se Sabor raspusti 15. srpnja, kazao je kako je Mostu ta ideja prihvatljiva. 'Nama je to prihvatljiv datum iz razloga kojeg je naveo i gospodin Petrov. Mislimo da je to pošteno prema hrvatskim građanima i onima koji rade sezonske poslove, kao što su moji u Slavoniji ili koji su na odmoru da izbore održimo kad budu u svojim kućama, u mjestima svojih prebivališta', rekao je Šimić. 

Poručio je kako se u javnosti nastoji prikazati da je došlo do nekog dogovora Mosta i SDP-a, međutim, kako je priznao, Most je razgovarao s više klubova i više stranaka.

Šuker: Što znači poraz? Pričekajmo da netko prvi dođe sa 76 potpisa

'Ako imaju dovoljno potpisa, zna se koja je poslovnička procedura. Neka to predaju predsjedniku Sabora i dalje po Poslovniku', komentirao je novinarima u Saboru šef HDZ-ova zastupničkog kluba Ivan Šuker

Upitan je li vrijeme da HDZ prizna poraz i prizna da nije uspio skupiti većinu za preslagivanje, Šuker je kazao: 'Što znači poraz? U onom trenutku kada oni to predaju onda je evidentno da su oni uspjeli, a mi nismo. No dok se to ne vidi, onda je pat pozicija. Meni je drago da je predsjednica odmah danas započela konzultacije, da se ta trakavica riješi. Mislim da prije svega moramo razmišljati da je Hrvatska izgubila gospodarski jednu godinu. Izbori će biti vjerojatno u devetom mjesecu. Prema tome, ili će biti izbori ili neka nova vlada. Sačekajmo da netko prvi dođe sa 76 potpisa.'

Na pitanje je li HDZ proteklih dana blefirao kad je govorio da može skupiti većinu, Šuker kaže: 'Ne, kao što jedni već dugo pregovaraju da skupe 76 potpisa za samoraspuštanje, tako je i HDZ pregovarao s nekim ljudima da se formira nova većina. Ljudi svašta kažu i obećaju jedni drugima, ali treba pričekati 76 potpisa. To je jedino vjerodostojno i jedino pravo.'

U Saboru se ukazao čak i Stazić na štakama

Sjednica Kluba SDP-a započeta u devet sati trajala je manje od pola sata, a kolegama se nakon više od mjesec dana izbivanja pridružio čak i Nenad Stazić na štakama, koji je novinarima samo kratko kazao da se oporavlja, te je ulaskom u prostorije jegdje se održavala sjednica kluba zaradio pljesak svojih kolega.


Kad će Reiner uvrstiti samoraspuštanje Sabora na dnevni red?

Nakon što je jučer pala Vlada, a još se ne zna ima li HDZ potpise za preslagivanje, danas bi moglo biti potegnuto pitanje raspuštanja Sabora s obzirom na to da su Laburisti prošli tjedan predali takav zahtjev i već podsjećali HDZ-ova šefa Sabora Željka Reinera da taj zahtjev treba uvrstiti u dnevni red. U proceduri je i zahtjev za samoraspuštanjem kojeg je podnio Ivan Vilibor Sinčić

Prema saborskom Poslovniku, podsjetimo, prijedlog odluke o raspuštanju Sabora tretira se kao akt iz djelokruga Sabora i predsjednik Sabora dužan ga je uvrstiti na dnevni red 15 dana od dana zaprimanja zahtjeva. S obzirom na to da su Laburisti svoj zahtjev uputili u proceduru 8. lipnja, Reiner ima rok do 23. lipnja uvrstiti ga u proceduru što je dao do znanja i prošli petak, kada je na pitanje Nansi Tireli kada će se njihov zahtjev uvrstiti na dnevni red rekao da će se to obaviti u poslovničkom roku od 15 dana.

Za uvrštavanje odluke o raspuštanju Sabora na dnevni red nije potrebno prikupljati potpise, a u međuvremenu postoji li podrška 76 zastupnika za sastavljanje nove Vlade ili će Hrvatska uskoro na prijevremene izbore na Pantovčaku nastoji utvrditi predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja od devet sati održava inicijalne konzultacije s predsjednicima stranaka, predstavnicima saborskih klubova i ostalim zastupnicima Hrvatskoga sabora, od kojih želi čuti kako 'dišu' po pitanju rješavanja krize odnosno jesu li za nove izbore ili preslagivanje Vlade.

Nastavak okršaja Petrine i Reinera

Što se tiče nastavka rada Sabora, on je zasjedanje nastavio raspravom o izmjenama Zakona o ravnopravnosti spolova, koje je potaknulo Ministarstvo socijalne politike i mladih radi jačanja pravne zaštite građana i usklađivanja s pravnom regulativom Europske unije, a njima bi se trebala urediti 'sveobuhvatna zaštita od viktimizacije' te provesti načela jednakih mogućnosti i postupanja prema muškarcima i ženama pri zapošljavanju i radu.

Prije toga, međutim, na početku sjednice stanku je zatražio nezavisni Stipe Petrina kako bi govorio o 'povredi poslovnika i diskriminacijskom odnosu predsjednika Sabora prema njemu te uvođenju cenzure i kršenju Poslovnika', a podsjetimo, dvojac je jučer imao upečatljiv verbalni okršaj

Tko (ne) poznaje Poslovnik Sabora?

Nezavisni zastupnik Petrina je, naime, podnio prigovor na rad predsjednika Reinera. 'Ja nisam protiv toga da se održava red u sabornici, ali sam protiv diskriminacije bilo kojeg zastupnika. Jučer ste, predsjedniče prvi put uveli cenzuru u Hrvatski sabor. Suprotno poslovničkoj odluci vi ste meni oduzeli pravo govora', rekao je za govornicom Petrina dodavši kako ga je Reiner izbrisao iz klupske i pojedinačne rasprave. 'U poslovniku nigdje ne vidim da predsjednik Sabora, bez obzira kakva stegovna mjera bila, da može uskratiti sloboda govora', kazao je Petrina, koji je uvjeren da Reiner ima prema njemu određeni animozitet.

'Jasno je da imate poseban odnos prema meni. I to mi je drago. Ali ne možete diskriminirati', kazao je Petrina i poručio Reineru da se u sljedećem sazivu može dogoditi da on sjedi na njegovom mjestu. reiner nije dvojio pri odgovoru: 'Uvijek je atraktivno nabacivati se riječima kao što su cenzura iako nemaju veze s onim što se jučer dogodilo. Nemojte si umišljati da imam bilo kakav poseban odnos prema vama ili animozitet. Nemam ni prema jednom zastupniku niti ću imati'.

'Svoje totalno nepoznavanje poslovnika ste pokazali i sada kad ste se pozvali na članak koji s tim nema apsolutno nikakve veze. Dobili ste opomenu, ne zbog onoga što ste govorili nego jer ste išli polemizirati sa mnom. Nikakva cenzura. Po poslovniku ne možete ulaziti u polemiku s predsjedavajućim', poručio je Petrini te dodao: 'Ja sam mogao pozvati saborsku stražu i dati vas odstraniti jer ste kršili Poslovnik, a prigovor koji je poslan u Sabor neadekvatan je, ali je već predviđen za stavljanje na dnevni red'.