APEL HDZ-U

Poruka predsjednice: Idemo na izbore

17.06.2016 u 13:59

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović apelirala je na predsjednika Sabora Željka Reinera da se rasprava i odlučivanje o raspuštanju Sabora održe što je moguće prije. 'Hrvatsku javnost želim izvijestiti kako me nitko nije uvjerio da uživa potrebnu potporu od 76 ili više zastupnika u Saboru za dobivanje statusa mandatara', rekla je predsjednica u petak, nakon provedenog 'prvog i posljednjeg kruga konzultacija za određivanje mandatara' s predstavnicima stranaka i zastupnicima u svom uredu na Pantovčaku

'Natpolovična većina zastupnika u Saboru zauzela je stav o potrebi raspisivanja prijevremenih parlamentarnih izbora. S obzirom na činjenicu da je ustavni rok od 30 dana za obavljanje konzultacija nemoguće skratiti, a uvažavajući volju većine saborskih zastupnika, ali i velike većine hrvatskih građanki i građana za novim izborima, apeliram na predsjednika Hrvatskog sabora, akademika Željka Reinera, da se rasprava i odlučivanje o raspuštanju Hrvatskoga sabora održe što je moguće prije', izjavila je predsjednica.

Ujedno, izvijestila je kako su gotovo svi predstavnici parlamentarnih stranaka izrazili želju da se izbori održe početkom rujna. 'Naravno, o njihovu ću mišljenju i mišljenju građana posebno voditi računa pri određivanju datuma', zaključila je svoje kratko obraćanje predsjednica Grabar Kitarović.

Puna četiri sata trajale su u petak konzultacije predsjednice s predstavnicima parlamentarnih stranaka, dan nakon što je u četvrtak Hrvatski sabor izglasovao nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću, čime je pala i vlada.

Izjave koje su neposredno nakon konzultacija s predsjednicom dali predstavnici parlamentarnih stranaka, među ostalim i predsjednici SDP-a te HDZ-a Zoran Milanović i Tomislav Karamarko, možete pročitati ovdje.

432938,432954 ,432905 ,432825