KONZULTACIJE NA PANTOVČAKU

Karamarko povrijeđen: Neki se nisu držali dogovora

17.06.2016 u 16:07

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović održala je u petak konzultacije s predsjednicima stranaka, predstavnicima saborskih klubova i ostalim zastupnicima Hrvatskoga sabora, od kojih je željela čuti kako 'dišu' po pitanju rješavanja krize, nastojeći utvrditi postoji li podrška 76 zastupnika za sastavljanje nove Vlade ili će Hrvatska uskoro na prijevremene izbore. Dogovoreno je 17 sastanaka po 15 minuta, no prvi koji je trebao doći već u 9 sati - Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida, nije se pojavio, objasnivši na Facebooku da su njegovi stavovi poznati: Živi zid je za nove izbore. Objava je u međuvremenu nestala sa Sinčićeve stranice

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nakon sastanka s predsjednicom kazao je da će u idućih osam dana pokušati 'preokrenuti priču sa 82 potpisa', jer važni su glasovi, a ne potpisi. 'Nastavit ćemo razgovore s nekim ljudima... S nekima smo razgovarali, rekli su da neće potpisati, pa jesu', rekao je Karamarko. Taktika HDZ-a, ocijenio je, bila je jako dobro, ali 'nisu se svi držali dogovora, zato ćemo ovih dana još malo popričati'.

'Razgovarat ćemo, da održe riječ', dodao je Karamarko. Uvjerava da je HDZ spreman za izbore, iako su izbori za njih najneprihvatljivija opcija 'zbog gubitka vremena i troškova'. 

Upitan hoće li odstupiti s mjesta predsjednika stranke budu li raspisani novi izbori, Karamarko je odgovorio da će odlučiti kao odgovoran čovjek, dodajući da je već dvaput 'odstupio s nekih funkcija'. 'Znat ću verificirati ono što sam dobro napravio, ali i ono što sam eventualno loše napravio, rekao je Karamarko, koji je kod predsjednice bio u društvu glavnog tajnika HDZ-a Domagoja Ivana Miloševića.

Milošević je poručio da treba smiriti strasti. 'Svi znamo kakva je situacija i da smo imali disfunkcionalnu Vladu koja nije donosila odluke kako su građani očekivali i tu smo preuzeli odgovornost, rekao je Milošević.

Milanović: Nije trenutak za radost

Zoran Milanović
, predsjednik SDP-a, kazao je da u toj stranci smatraju da je najrazumniji datum za izbore 4. rujna, kad već ne može ranije. Njihov stav bio je, naime, da Sabor treba raspustiti odmah, no Most je zatražio raspuštanje Sabora 15. srpnja, pa će očito 'kampanja biti malo duža'.

'Ovo definitivno nije trenutak za bilo kakvu radost. Ne možeš biti sretan kad dovedeš do kraja jednog saziva Sabora, ali trebalo je taj prostor počistiti i napraviti nešto bolje', konstatirao je Milanović. Po njegovom mišljenju, o prijedlogu samoraspuštanja Sabora ne treba raspravljati u Saboru, već treba samo izglasati odluku da se Sabor raspušta sa 15. srpnjem. 'Od tada počinju teći rokovi.... Reiner je predsjednik Sabora, trebao bi okupiti ljude do 13.30 sati i dati to na glasovanje, to je pet minuta. Naš stav su izbori - bit će teško, ali smo optimisti', poručio je Milanović, dodajući da se svi slažu da je 4. rujan optimalan datum, dan uoči početka nove školske godine.

Robert Podolnjak
iz Mosta rekao je da Most podržava samoraspuštanje Sabora i održavanje izbora nakon ljeta jer je tada izglednije da će glasovati veći broj birača. Izjavio je kako su on idrugi zastupnik Mosta, Miroslav Šimićpredsjednici rekli da je dobra parlamentarna praksa u europskim drzavama da izbori ne budu u srpnju i kolovozu.

Bandić: Intimno sam za izbore

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak ustvrdio je da ovo nije trenutak za veselje, već za ozbiljnost. Potvrdio je predsjednici da su HNS-ovci predali potpise za samoraspuštanje Sabora i očekuje da će izbori biti održani 4. ili 11. rujna.

Šandor Juhas, predsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina, izrazio je uvjerenje da zastupnik manjine uvijek treba biti uz postojeću Vladu, jer jedino tako može ostvariti ciljeve za koje su ga ovlastili birači. 'U ovom trenutku nema Vlade... Mislim da bi trebalo raspisati izbore početkom rujna i ponovno pokušati. Nisam dao svoj potpis, ali sam za raspisivanje izbora', rekao je Juhas.
Nakon konzultacija kod predsjednice, Milan Bandić, predsjednik stranke Bandić Milan 365 čiji zastupnici sjede u Saboru, kazao je da će uslijediti prijevremeni parlamentarni izbori, a prethodno će, prema njegovim informacijama 'danas, sutra ili preksutra' biti raspušten Sabor. 'Ja sam intimno za izbore, ali ne dogodi se uvijek ono što ja hoću. Ako idemo na izbore treba ići što prije jer ovaj cirkus treba prekinuti', rekao je Bandić.

Darinko Kosor: Hvala Bogu da su skupljeni potpisi

Predsjednik IDS-a Boris Miletić kazao je da četiri zastupnika njegovog Kluba misli da ovu agoniju treba zaustaviti. 'Držimo da je raspisivanje novih izbora izlaz iz ove situacije. Imamo ustavne rokove, ali mislim da kolovoz nije primjeren, već je rujan bolji. Svima nam je u cilju da izađe što više građana', rekao je Miletić. Silvano Hrelja iz HSU-a želi čim prije znati kad će biti samoraspuštanje Sabora. 'Pokušaji stvaranja nove većine su vrlo, vrlo tanki, a i jedna takva Vlada bi bila nestabilna i to ne bi imalo nikakvog smisla. Odluka se može donijeti odmah. Pretpostavljam da će se tu malo kupovati vrijeme, to je legitimno, ali mislim da što kraće to bolje jer građani očekuju da se brzo riješi ova neizvjesnost', rekao je Hrelja.

Darinko Kosor,
predsjednik HSLS-a, izrazio je žaljenje što je došlo do ove situacije jer to nije dobra slika za Hrvatsku. 'Tu smo gdje jesmo. Mislim da smo mi časno radili svoj posao i ako treba ići na izbore, idemo na njih čim prije radi građana i to smo rekli predsjednici', rekao je Kosor, dodajući da im je predsjednica rekla da postoji dovoljan broj potpisa za samoraspuštanje Sabora. 'Dobili smo informaciju od predsjednice da su potpisi skupljeni. Fala Bogu da su skupljeni i da se ova kriza počne razješavati', izjavio je Kosor.

Pupovac: Izbori najkasnije početkom rujna


Milorad Pupovac
iz SDSS-a, u društvu Radimira Čačića, kazao je da je Klub SDSS-a i Narodne stranke - Reformista, već urudžbirao svoje potpise za samoraspuštanje Hrvatskog sabora. 'To je potrebno što je moguće prije kako ne bismo dospjeli u situaciju da zbog tijesnog rezultata izbora imali pred sobom ponovno razdoblje u kojem ćemo gubiti vrijeme na formiranje nove Vlade’, poručio je Pupovac, dodajući da je krajni rok za održavanje izbora, prema njegovom mišljenju, početak rujna. 
Hrvatski laburisti izvijestili su predsjednicu da traže samoraspuštanje Sabora i smatraju da je to u ovom trenutku jedina opcija. 'Naša definitivna podrška ide jedino onima koji će na ljevici eventualno sastavljati većinu', rekla je Nansi Tireli.

Tepeš: U toku dana potpisat ćemo podršku Mariću

Ivan Tepeš
, predsjednik HSP-a dr. Ante Starčević, kazao je nakon konzultacija kod predsjednice da njegovi pravaši podržavaju prijedlog za preslagivanje većine te će dati podršku tehničkom ministru financija Zdravku Mariću za sastavljanje Vlade. 'Predsjednici smo rekli da smo kao dio Domoljubne koalicije za stvaranje nove vlade s Marićem kao novim premijerom. U toku dana ćemo mu dati potpise podrške', najavio je Tepeš.

Nakon konzultacija, Branko Hrg iz HSS-a izrazio je žaljenje što Hrvatska gubi vrijeme. 'Ukoliko se ne sastavi stabilna većina, neka se ide na nove izbore. Ali, mi smo prvenstveno za preslagivanje', rekao je Hrg, dodajući da HSS još uvijek nije dao potpis za Zdravka Marića kao mandatara za sastavljanje nove Vlade. Razgovori s HDZ-om tek slijede, no HSS neće tražiti nikakve dodatne uvjete, rekao je Hrg, s kojim se složio i Goran Dodig iz HDS-a.

Lovrinović: Izbori su uvijek krajnje rješenje

Drago Prgomet
poručio je da HRID ne sudjeluje u dogovorima oko preslagivanja Vlade. 'Želimo nove izbore i danas ćemo potpisati odluku o samoraspuštanju Hrvatskog sabora. HRID će ići sa vlastitom inicijativom, nećemo sudjelovati u ničijoj predizbornoj kampanji', izjavio je Prgomet.

Odmetnuti Mostaš Ivan Lovrinović nakon sastanka s predsjednicom izrazio je vrlo uvjetnu podršku novim izborima. ‘Razum govori da bi unutar postojeće većine trebalo pokušati složiti Vladu, s novim ljudima i programskim ciljevima. Ako to ne bude moguće, spremni smo za izbore’, rekao je Lovrinović. Dodao je kako on, Juro Martinović i Ivica Mišić neće ništa potpisati sve dok ne vide ciljeve i programske osnove koje nudi HDZ. 'Pokušavamo izbjeći troškove. Izbori su uvijek krajnje rješenje', objasnio je Lovrinović, dodajući da nitko od njih troje ne želi biti u Vladi.

Glavaš: Vrlo smo blizu odluci o samoraspuštanju Sabora

'HDSSB je za nove izbore što je prije moguće', rekao je Branimir Glavaš nakon konzultacija kod predsjednice te dodao da je njegova stranka pred odlukom da podrži samoraspuštanje Sabora. 'Vrlo smo blizu odluci o raspuštanju Sabora, najbolji bi bili izvanredni izbori', rekao je Glavaš, javlja Dnevnik.hr.

Napomenuo je kako je predsjednica ta koja treba analizirati situaciju u kojoj se Hrvatska sada nalazi. ‘Rekli smo joj i da smo imali kontakt sa skupinom koja želi predložiti novog mandatara, ali da ni na što nismo pristali’, otkrio je Glavaš te dodao kako mu ništa nisu nudili već ga samo upitali o mogućoj podršci novog mandatara.

Raspored konzultacija

Obavljene su konzultacije s predstavnicima HDSSB-a, Branimirom Glavašem Josipom Salapićem, kao i predstavnicima Kluba nezavisnih zastupnika (Ivan Lovrinović, Juro Martinović Ivica Mišić). U 9.45 bio je Klub zastupnika – HRID i Šandor Juhas, a u 10 sati HSS. Petnaest minuta kasnije pred predsjednicom nastupaju pravaši iz HSP-a dr. Ante Starčević, u 10.30 na redu su Laburisti, a u 10.45 SDSS-ovci i Radimir Čačić. U 11 sati zakazni su HSLS-ovci i Gordana Rusak, u 11.15 Silvano Hrelja, Stipe Petrina i Marija Ilić, te u 11.30 Klub zastupnika IDS-a, PGS-a, LRI-a i nezavisnog Furija Radina

Klub zastupnika Bandić Milan 365 - Stranke rada i solidarnosti, BUZ-a i nezavisnih Ermine Lekaj Prljaskaj, Vladimira Bileka i Mirka Raškovića na redu je u 11.45 sati, a nakon njih stižu članovi Kluba zastupnika naconalnih manjina. Predstavnici HNS-a sastat će se s predsjednicom u 12.15 sati.

'Kapitalci' nastupaju od 12.30 sati. Prvi su na redu predstavnici Mosta, kojima je sastanak s predsjednicom zakazan za 12.30 sati. SDP-ovci su predviđeni u 12.45, a HDZ-ovci posljednji, u 13 sati. Nakon pojedinačnih konzultacija predstavnici stranaka vjerojatno će se obratiti javnosti, a u poslijepodnevnim satima očekuje se i obraćanje predsjednice.

Konzultacije će se održati nakon što je u četvrtak Hrvatski sabor izglasovao nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću, a time je pala i Vlada kojoj je Orešković bio na čelu. Predsjednica je, kako je doznao tportal, najprije konzultirala ustavne stručnjake, među kojima su Sanja Barić Branko Smerdel, da precizno utvrdi sve nejasnoće oko svojih ovlasti, a potom je obavijestila sve parlamentarne stranke da saziva konzultacije.