REAGIRANJE

'Nisam kriv za kašnjenje isplata stipendija djeci branitelja!'

26.07.2012 u 16:19

Bionic
Reading

Nakon dva upita čitatelja vezanih uz razloge čekanja na stipendije djeci Hrvatskih branitelja, posljednji od kojih je objavljen 12. srpnja, a u kojemu se prema informacijama koje smo dobili iz Ministarstva branitelja, između ostalih razloga kašnjenja, spomenulo i ime bivšeg direktora, i v.d. direktora Fonda za stipendije Zorana Komara, kojemu su u Ministarstvu branitelja spočitali to da je mogao obavljati dužnosti direktora sve do praktične smjene, objavljujemo u cijelosti i njegovo reagiranje na spomenuti tekst

‘Poštovani, u članku pod naslovom 'Djeci branitelja još nisu isplaćene sve stipendije' objavljenom 12. srpnja 2012. godine na T - portalu prozvan sam kao glavni krivac za kašnjenje u isplati stipendija Fonda za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u školskoj/akademskoj 2011/2012. godini. Kako se autor članka Marko Čulić nije potrudio prethodno zatražiti i moje viđenje o ovoj stvari, istoga dana uputio sam očitovanje uz zamolbu da ga T – portal objavi naknadno.

U navedenom članku izrečena je potpuna neistina i objeda da sam kao bivši privremeni direktor Fonda za stipendiranje izravno odgovoran za kašnjenje stipendija 9600 djece hrvatskih branitelja, čime su ozbiljno povrijeđeni moj ugled, dostojanstvo i čast. Slijedom toga, tražim da, sukladno Zakonu o medijima (članci 20., 37., 38. i 39.), u cijelosti objavite sljedeći ispravak.

U uvodnom dijelu članka Čulić piše "Iako smijenjen, kao v. d. direktora Fonda, Komar je svoju dužnost mogao slobodno obavljati čekajući imenovanje svog nasljednika, ali iz samo njemu poznatih razloga, jednostavno se odbio time baviti." Pitam uvaženog novinara: ako sam smijenjen, kako sam to mogao slobodno obavljati svoju dužnost?? Pojasnimo, na mjesto privremenog direktora Fonda za stipendiranje imenovan sam kao državni tajnik za branitelje i tu sam časnu dužnost posve volonterski obnašao dvije godine, sve do smijene vlasti u prosincu 2011. godine. Sukladno demokratskoj logici, 21. prosinca 2011. podnosim pisanu ostavku na dužnost državnog tajnika te posebne pisane ostavke na sve ostale dužnosti koje sam po funkciji obavljao, uključujući i onu privremenog direktora Fonda za stipendiranje. Ponovo pitam, jesam li, iako smijenjen, i dužnost državnog tajnika mogao slobodno obavljati?!!

Do podnošenja ostavke za nesmetano i uredno funkcioniranje Fonda za stipendiranje i u 2011/12. godini učinio sam slijedeće: (a) inicirao sam da Fond hrvatskih branitelja još u studenom 2011. donese Odluku o isplati predujma iz trećine neto dobiti Fonda za 2011. godinu u iznosu od 44 milijuna kuna što je bio temeljni preduvjet za rad Fonda za stipendiranje i isplatu stipendija u 2012. godini; (b) na vrijeme sam raspisao Natječaj za dodjelu stipendija (studeni 2011.) i (c) osigurao pravovremeni pregled i obradu svih pristiglih zahtjeva temeljem natječaja. Prema tome, do podnošenja ostavke na mjesto privremenog direktora Fonda za stipendiranje osigurao sam sve preduvjete da se stipendije kao i prijašnjih godina i u 2012. mogu početi isplaćivati već u ožujku, a najkasnije u mjesecu travnju.

Od prosinca 2011. i podnošenja ostavke na mjesto privremenog direktora Fonda za stipendiranje pa do danas nitko me od odgovornih osoba iz Ministarstva branitelja nije kontaktirao, niti tražio pomoć oko daljnjeg funkcioniranja Fonda, pa je neistinita i tvrdnja iz članka da sam se „odbio time baviti“.

Zašto se mjesecima čekalo s objavom rezultata Natječaja za dodjelu stipendija iako je cjelokupan posao obrade zahtjeva bio gotov na vrijeme? Zašto se mjesecima otezalo s imenovanjem novog direktora Fonda za stipendiranje kao ovlaštene osobe za potpisivanje ugovora? U odgovorima na ova pitanja vjerojatno se skrivaju i pravi razlozi tolikog kašnjenja u isplati stipendija djeci hrvatskih branitelja ove godine. Ali za takvo stanje ne mogu i ne želim biti odgovoran, a ne želim niti poslužiti kao pokriće za nečiji nemar, nesposobnost i nerad.

Držim da je u ovom demantiju jasno određena informacija, odnosno podatak na koji se ispravak odnosi, kao i nadnevak objave. Zato vas molim da u sljedećoj redovitoj objavi T-portala, objavite ispravak netočnih informacija iz članka objavljenog 12. srpnja 2012., kako ne bih bio prisiljen svoja prava ostvarivati putem nadležnih pravosudnih tijela. S poštovanjem, Zoran Komar’