SUDSKA PRESUDA

Rasplet 'afere mrtvačnica': Pročelnik patologije na Sv. Duhu nezakonito smijenjen

Bionic
Reading

Odvjetnički ured Musulin i suradnici koje zastupa bivšeg pročelnika Zavoda za patologiju i citologiju KB Sveti Duh, smijenjenog nakon afere s objavljenim fotografijama mrtvih tijela na podu odjela, poslao je dopis u kojemu obavještava javnost kako je zagrebački Općinski radni sud u Zagrebu presudio da je nezakonito smijenjen

Prof. dr. sc. Fabijan Knežević, prim.dr.med. putem odvjetnika Dominika Musulina iz Odvjetničkog društva Musulin i suradnici obavještava zainteresiranu javnost kako je pravomoćnom Presudom Općinskog radnog suda u Zagrebu poslovni broj Pr-888/23 sud presudio kako je nezakonita Odluka o izvanrednom otkazu ugovora o radu od 19.5.2023 koja mu je uručena zbog slučaja mrtvačnice na KB Sveti Duh. Prethodno je isti Općinski radni sud u Zagrebu, doduše nepravomoćno, utvrdio i nezakonitost Odluke o razrješenju prof. Kneževića s mjesta pročelnika.

Navedenom pravomoćnom Presudom je sud utvrdio kako iz provedenih dokaza u postupku jasno proizlazi da je tuženik – KB Sveti Duh, odnosno odgovorna osoba (ravnateljica) znala za problem u mrtvačnici i nemogućnost postupanja po Pravilniku o postupku s umirućim i umrlim bolesnicima te o postupku obdukcije, pa čak i za polaganje novopridošlih mrtvih tijela na pod još 28.7.2022., dakle 10 mjeseci prije nego što je dan Izvanredni otkaz ugovora o radu prof. Kneževiću.

Sud nadalje zaključuje kako je prof. Knežević učinio sve što je u njegovoj moći kako bi obavijestio i obrazložio Ravnateljstvu KB Sveti Duh koji su problemi u radu Zavoda za patologiju u citologiju KB Sveti Duh, te da upravo KB Sveti Duh, odnosno Ravnateljstvo nije omogućio normalno funkcioniranje Zavoda za patologiju i citologiju.

Sud je u Presudi utvrdio kako prof. Kneževića ne može i ne treba financijski i tehnički proširivati kapacitete mrtvačnice, već je to u domeni Ravnateljstva tuženika, nakon saznanja o problemima trenutnih kapaciteta, a što je Ravnateljstvo tuženika propustilo riješiti.

Svjedok saslušan u postupku je naveo da su se svi članovi Povjerenstva za unutarnji nadzor žestoko protivili otkazu tužitelju i obducentu, a čak je i jedna članica Povjerenstva nakon što je saznala da je ravnateljica dala izvanredni otkaz tužitelju i obducentu dala ostavku na mjesto člana Povjerenstva za unutarnji nadzor.

Sud je nadalje uočio kako je prof. Knežević razriješen s dužnosti pročelnika Zavoda za patologiju i citologiju dan prije nego što je Povjerenstvo za unutarnji nadzor uopće sastavilo svoje izvješće.

Konačno sud zaključuje kako je Izvanredni otkaz ugovora o radu nedopušten iz razloga što je dan izvan prekluzivnog roka iz članka 116. stavak 2. Zakona o radu, kao i razloga što u konkretnom slučaju ne postoji osobito teška povreda obveze iz radnog odnosa prof. Kneževića.

Zaključno, prof. Knežević ističe kako su mu čast i ugled povrijeđeni nizom izrečenih neistina u javnim nastupima političara (koji su imenovali ravnateljicu KB Sveti Duh) te koji su eksplicitno u svim svojim izjavama na razne načine, svjesni da to čine neprovjereno i ne raspolažući saznanjima o svim bitnim činjenicama obmanjivali javnost o postojanju odgovornosti prof. Kneževića zbog koje je isti dobio otkaz.

Zbog navedenih izjava prof. Knežević je bio izložen vrlo neugodnim i teškim uvjetima rada i života, a sve se odrazilo i na njegovu obitelj.

O daljnjim možebitnim postupcima će prof. Kneževića odlučiti naknadno.