Croatian Scholarship Fund

Američki Hrvati stipendiraju hrvatske studente, ovo su uvjeti za maturante

04.03.2024 u 11:11

Bionic
Reading

Croatian Scholarship Fund (CSF) sa sjedištem u SAD-u, najveća hrvatsko-američka organizacija za stipendiranje studenata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, objavila je natječaj za dodjelu stipendija za akademsku godinu 2024./2025. Prijava će biti moguća od 1. travnja do 15. svibnja, navodi Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Ove godine, CSF-ova stipendija iznosit će 2500 dolara godišnje, a dodjeljivat će se tradicionalno učenicima završnih razreda srednjih škola koji namjeravaju upisati sveučilišni ili stručni studij u Hrvatskoj ili BiH. Stipendija se može produljiti do pet godina, uključujući tri godine prijediplomskog i dvije godine diplomskog studija.

Pravo na dodjelu CSF stipendije imaju maturanti hrvatskog podrijetla i hrvatski državljani, koji žive u Hrvatskoj ili BiH i svake godine srednje škole imaju prosjek ocjena najmanje 4,5.

CSF je neprofitna organizacija osnovana 1989. godine u sjevernoj Kaliforniji, čija je svrha 'razviti lidere za budućnost Hrvatske pružanjem financijske pomoći visokokvalificiranim studentima hrvatskog podrijetla' koji žive u Hrvatskoj ili BiH.

Osim stipendija CSF-a koje u potpunosti financiraju pojedinci i organizacije, CSF upravlja s dva fonda zaklade. Stipendije iz fondova Dragica Krog Radoš i Mike Grgich mogu se dodijeliti samo studentima koji su upisani na određeni studij, dok je fond Tony Ujdur Memorial dostupan je studentima svih smjerova studija. Više o ovim stipendijama možete doznati na mrežnoj stranici Zaklade.

Prijavnica za školsku godinu 2024./2025. aktivirat će se 1. travnja i bit će otvorena do zaključenja natječaja 15. svibnja. Uz prijavnicu, potrebno je priložiti krsni ili rodni list, domovnicu, svjedodžbe 1-3 razreda srednje škole, (za 4. razred izvješće ocjena s polugodišta), dvije preporuke ('školski ravnatelj ili učitelj, lokalni svećenik, predsjednik društva…'), financijska izvješća roditelja (potvrda o visini dohotka ili o nezaposlenosti), biografiju i fotografiju.

Popis učenika koji su ostvarili pravo na stipendiju školske godine 2023./2024. može se vidjeti ovdje.