PROGUTALA GA NOĆ

Visoki dužnosnik EU-a pozvao Kinu da otkrije sudbinu svog dojučerašnjeg šefa diplomacije

29.08.2023 u 14:27

Bionic
Reading

Gunnar Wiegand, najviši dužnosnik Europske unije za politiku u Aziji, pozvao je službeni Peking da objasni iznenadni nestanak bivšeg kineskog ministra vanjskih poslova Qin Ganga

U opširnom intervjuu za Politico, visoki predstavnik EU-a za Aziju Gunnar Wiegand rekao je da bi Peking trebao iznijeti razloge zašto je Qin Gang, koji nije viđen u javnosti dva mjeseca, razriješen dužnosti u srpnju, nakon samo sedam mjeseci mandata.

'Ne želim komentirati iznenadni nestanak bivšeg ministra Qin Ganga, kojeg slučajno poznajem iz vremena u kojem je bio zamjenik ministra', rekao je Wiegand u intervjuu ranije ovog mjeseca.

'Nadam se da će kinesko vodstvo doista dati više informacija o tome što se dogodilo', kazao je, pitajući je li možda u pitanju bio zdravstveni problem ili je neki drugi razlog doveo do ovog naglog nestanka s javne scene i iz međunarodne projekcije Kine.

Ova intervencija visokorangiranog dužnosnika u diplomatskom stroju EU-a, koji karakteriziraju rijetki medijski istupi, ukazuje na rastuće europske frustracije u pogledu Kine, pri čemu se rat riječima već vodi oko trgovinske neravnoteže, vojnog ekspanzionizma oko Tajvana, kao i bliskog odnosa Pekinga s Moskvom.

  • +2
Qin Gang Izvor: EPA / Autor: MARK R. CRISTINO

Kina nije objasnila zašto je Qin prošlog mjeseca smijenjen s dužnosti ministra vanjskih poslova, a glasnogovornici vlade odbili su ponoviti svoju raniju tvrdnju da je imao 'zdravstvenih problema'. Većina zapadnih zemalja doživljava to kao unutarnju stvar Kine.

U lipnju je Peking posjetio američki državni tajnik Antony Blinken. Qin mu je rekao da je Kina predana izgradnji 'stabilnog, predvidljivog i konstruktivnog' odnosa sa SAD-om. Prije razgovora američki dužnosnici vidjeli su male šanse za bilo kakav napredak zbog dugog popisa sporova između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, koji sežu od trgovine i američkih nastojanja da zaustave kinesku industriju poluvodiča do statusa samoupravnog Tajvana i ljudskih prava. Nakon sastanka Blinken je pozvao Qina da posjeti Washington kako bi nastavili razgovore te su se 'složili zakazati uzvratni posjet u vrijeme koje obojici odgovara', kazao je glasnogovornik State Departmenta.

Qin je zadržao titulu državnog vijećnika, iako u javnosti nije viđen u toj ulozi. Njegova odsutnost dovela je do odgode planiranog posjeta visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku Josepa Borrella Kini. Očekuje se da će se Borrell ove jeseni sastati s Wang Yijem, novim šefom kineske diplomacije.

'Važno je da ne vodimo samo dijalog radi dijaloga; važno je da vodimo dijalog radi konkretnih rezultata', rekao je Wiegand.

Taj stručnjak za Kinu trebao bi otići u mirovinu 31. kolovoza s funkcije upravnog direktora azijsko-pacifičke Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS), a ime njegovog nasljednika još uvijek nije obznanjeno.