NEVOLJE NA HORIZONTU

Sedam razloga zašto bi se 'novi najbolji prijatelji' Britanija i EU mogli opet posvađati

05.07.2023 u 19:16

Bionic
Reading

EU i Ujedinjeno Kraljevstvo konačno su u dobrim odnosima - ako se nedovršeni posao oko Brexita načas gurne pod tepih. Nakon što su uglavnom riješili 'beskrajni spor' oko trgovinskih pravila Sjeverne Irske, dvije strane pronalaze zajednički jezik. Ipak, novi izazovi za nove najbolje prijatelje već se naziru na horizontu, piše Politico

Britanski šef diplomacije James Cleverly rekao je ovog tjedna u Bruxellesu da su EU i Ujedinjeno Kraljevstvo dostigli stanje 'bliske i prijateljske suradnje' nakon Brexita. Potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič također je signalizirao spremnost EU-a da se prevladaju razlike. 'Vidimo da se u ovom surovijem geopolitičkom svijetu moramo držati zajedno i surađivati ​​koliko god možemo', rekao je. Ali neće sve biti jednostavno za dugogodišnje neprijatelje, smatra Politico, detektirajući sedam žarišnih točaka koje podgrijavaju napetost.

Znanstveni projekti

Čini se da su pregovori o pridruživanju Britanije programima financiranja znanosti EU-a, uključujući golemi istraživački i razvojni program Horizon Europe i Copernicus, na mrtvoj točki. Europska komisija inzistira na tome da od Ujedinjenog Kraljevstva neće zahtijevati da plati dvije godine sedmogodišnjeg programa Horizon, koje je propustila platiti nakon Brexita. Ali britanski ministri, privatno, tvrde da popust za članstvo koji nudi Bruxelles možda neće biti dovoljan.

Zelene subvencije

Cleverly se ne libi kritizirati planove SAD-a i EU da subvencioniraju svoje zelene tehnološke industrije sa stotinama milijardi državne potpore. 'Dijelimo isti cilj smanjenja štetnih emisija, ali ne mislimo da će nam narušavanje tržišta pomoći da postignemo taj cilj na najbrži i najučinkovitiji način', rekao je. Ministar financija Jeremy Hunt prethodno je rekao da britanska vlada ne planira odgovoriti na američki zakon o smanjenju inflacije ili zeleni plan za industriju EU-a pridruživanjem 'distorzivnoj globalnoj utrci za subvencije'.

Toplinski val u lipnju u Velikoj Britaniji Izvor: EPA / Autor: Tolga Akmen

Tarife na električna vozila

Britanski ministar trgovine Kemi Badenoch pojačava pritisak na EU da spasi proizvođače električnih vozila s obje strane La Manchea od novih trgovinskih pravila nakon Brexita koja stupaju na snagu 2024. Prema privremenom izuzeću u trgovinskom sporazumu o Brexitu, do 70 posto komponenti električne baterije može dolaziti izvan Ujedinjenog Kraljevstva ili EU-a prije nego što stupe na snagu carine. Ali taj će prag 1. siječnja 2024. pasti na 40 posto, što podrazumijeva i dodatne namete za vozila koja premaše ograničenja u trgovini između EU i U.K. Proizvođači s obje strane upozorili su da će carine ozbiljno ugroziti prodaju i proizvodnju. London krivi Bruxelles da želi što više proizvodnje automobila zadržati unutar jedinstvenog tržišta EU-a.

  • +3
VW ima novi električni pogon za ID. modele: APP550 Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Potencijalna divergencija

EU i Ujedinjeno Kraljevstvo donose nove planove o najsuvremenijim tehnološkim pitanjima, uključujući umjetnu inteligenciju, poluvodiče, cyber sigurnost i genetsko reprogramiranje usjeva, no pritom bi se mogle još više udaljiti. Europa brine da će Britanija sniziti standarde kako bi se natjecala s njezinim jedinstvenim tržištem, a Šefčovič je jasno dao do znanja da će Bruxelles htjeti osigurati 'nenazadovanje' ekoloških, radnih i sigurnosnih standarda, za koje se U.K. obvezao da ih neće potkopavati kako bi nastavio slobodno trgovati s EU-om. Neki od najuspješnijih britanskih proizvoda već su u skladu s najvišim standardima, uzvratio je Cleverly, pa bi bilo kontraproduktivno da U.K. stekne reputaciju da ih snižava.

  • +7
Ovaj neobični robot čistač može se penjati stepenicama Izvor: Profimedia / Autor: Migo Robotics / Ferrari / Profimedia

Migracije

Šefčovič je inzistirao na tome da je otvoren za pregovore o olakšavanju mobilnosti mladih između EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva, koja je bila uvelike ograničena nakon što je Britanija napustila područje slobode kretanja EU-a i stalno pitanje na koje su ukazivali diplomati iz europskih zemalja. Međutim, Šefčovič je upozorio da London do sada nije signalizirao 'bilo kakvu otvorenost' za preispitivanje svoje postojeće pozicije, žaleći se da se ono što blok smatra 'mobilnošću' u Britaniji doživljavaju kao 'imigraciju'. Što se tiče nezakonitih migracija, EU i U.K. dijele cilj borbe protiv krijumčara ljudima i dobro surađuju razmjenom informacija, rekao je Šefčovič. Međutim, predloženi britanski zakon o ilegalnoj migraciji, koji je između ostalog predvidio deportaciju tražitelja azila u Ruandu, prezren je u EU, čiji se diplomati oglušuju na predloženi sporazum o vraćanju 'nedokumentiranih' migranata u EU.

Gibraltarski ugovor

Nakon 13 rundi razgovora između Bruxellesa i Londona, te sastanaka između britanskih, gibraltarskih i španjolskih dužnosnika, dogovor o tome kako i tko bi trebao kontrolirati granične postaje u zračnoj luci i luci Rock gurnut je u stranu - barem do prijevremenih izbora u Španjolskoj 23. srpnja. Dogovor je potreban kako bi Komisija i Britanija sklopile međunarodni ugovor kojim se regulira odnos britanskog prekomorskog teritorija s EU-om nakon Brexita. Dužnosnici EU-a pozvali su London i Madrid da pronađu zajednički jezik prije izbora, upozoravajući da će dogovor biti puno teže postići u slučaju koalicije krajnje desnice s ultranacionalističkom strankom Vox, koja zahtijeva povratak španjolske vlasti na Gibraltar. Komisija ne želi ništa potpisati bez izričitog pristanka španjolske vlade.

Gibraltarci o Brexitu Izvor: Društvene mreže

Windsorski okvir 

Windsorski okvir, trgovinski aranžman za Sjevernu Irsku nakon Brexita i podjele vlasti u regiji, smatrao se jasnim znakom poboljšanja odnosa Londona i Bruxellesa. No moglo bi biti poteškoća u provedbi; U.K. zasad ispunjava svoju obvezu da dopusti Komisiji provjeru aktivne baze podataka o robi koja ulazi u Sj. Irsku, a obje strane ispunjavaju sve korake provedbe, rekao je Šefčovič. Međutim, ovog tjedna on je podsjetio i na popis rokova koji se također moraju poštovati. Istovremeno, čelnik sjevernoirske Demokratske unionističke stranke (DUP), Jeffrey Donaldson, upozorio je da su njegovi kolege, koji nastavljaju bojkotirati podjelu vlasti u decentraliziranoj vladi Sj. Irske, 'i dalje zabrinuti zbog određenih elemenata Windsorskog okvira koji proizlaze iz kontinuirane primjene zakona EU-a o proizvodnji sve robe u Sjevernoj Irskoj', zaključuje Politico.