veliki potencijal

Grlić Radman: Hrvati iz Argentine mogu pridonijeti jačanju demografije Hrvatske

06.03.2024 u 13:37

Bionic
Reading

Hrvati iz Argentine mogu pridonijeti jačanju demografske slike Hrvatske te predstavljaju „veliki potencijal“ u pogledu određenih profila zanimanja koji su potrebni hrvatskom gospodarstvu, kazao je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u srijedu u Buenos Airesu

Grlić Radman se susreo s predstavnicima Argentinsko-hrvatske gospodarske komore (CACIC), a istaknuo je kako „iskustvo i znanje koje posjeduje ova komora može biti vrlo značajno za naše buduće definiranje upravo onih situacija koje su povezane s jačanjem demografske slike u Republici Hrvatskoj“.

„Tu prije svega mislim na veliki potencijal raznih profila zanimanja hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka koji pokazuju želju za useljenjem u domovinu njihovih predaka i upravo nam tu komora može poslužiti sa svojom bazom podataka o broju hrvatskih iseljenika“, dodao je Grlić Radman.

Istaknuo je kako u Argentini živi 250-300 tisuća ljudi podrijetlom iz Hrvatske, među kojima su mnogi s profilom zanimanja za koje su „zainteresirani prije svega Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska udruga poslodavaca, Udruga ugostitelja“.

Dan ranije je Grlić Radman razgovarao s argentinskom ministricom vanjskih poslova Dianom Mondino o mogućnosti sklapanja ugovora o tržištu rada.

Hrvatski je ministar vanjskih poslova u srijedu uručio 100 rješenja o primitku hrvatskog državljanstva Hrvatima u Argentini.

Iako je riječ o drugoj i trećoj generaciji hrvatskih iseljenika oni još uvijek „osjećaju svoje hrvatskog podrijetlo i Hrvatsku kao svoju domovinu“, kazao je Grlić Radman.

Grlić Radman je u trodnevnom radnom posjetu Buenos Airesu koji završava u četvrtak.