nužan mir

Erdogan kaže da je Turska spremna na suradnju s Egiptom u Gazi

14.02.2024 u 18:04

Bionic
Reading

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u srijedu, tijekom svog prvog posjeta Egiptu od 2012., da je Ankara spremna na suradnju s Kairom u obnovi Gaze

Erdogan i njegov egipatski kolega Abdel Fatah Al Sisi održali su zajedničku konferenciju za novinare u srijedu u Kairu nakon bilateralnih razgovora, što predstavlja veliki korak prema ponovnoj izgradnji odnosa između dviju regionalnih sila.

Erdogan je rekao da je humanitarna tragedija u Gazi bila prioritet njihovih razgovora. "Nastavit ćemo surađivati i solidarizirati se s našom egipatskom braćom kako bismo zaustavili krvoproliće u Gazi", rekao je Erdogan, dodajući da je Turska odlučna pojačati razgovore s Egiptom na svim razinama kako bi uspostavili mir i stabilnost u regiji.

Turski predsjednik također je obećao povećanje trgovine s Egiptom na 15 milijardi dolara u kratkom roku, dodajući da dvije zemlje razmatraju energetsku i obrambenu suradnju.

"Želio bih naglasiti stalnu povezanost između naših naroda u proteklih deset godina, dok su naši trgovinski i investicijski odnosi bilježili stalan rast", rekao je Sisi.

Odnosi između Ankare i Kaira pokvarili su se 2013. nakon što je tadašnji zapovjednik egipatske vojske Sisi predvodio svrgavanje Mohameda Mursija iz Muslimanskog bratstva, saveznika Turske koji je godinu dana ranije postao prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta.

Prošle godine su Ankara i Kairo razmijenili veleposlanike, a ovoga mjeseca je Turska rekla da će Egipat opskrbiti naoružanim dronovima.