NAKON ODGODE

OpenAI napokon otvorio GPT trgovinu: S radom počinje tri milijuna AI chatbotova

12.01.2024 u 10:29

Bionic
Reading

Kroz nove modele, chatbot agenti bi se mogli razvijati sa svojim osobnim karakteristikama ili temama, uključujući modele za pregovaranje o plaćama, izradu planova lekcija i razvoj recepata

OpenAI je otvorio trgovinu GPT Store, gdje korisnici koji plaćaju za usluge ChatGPT-ja mogu kupovati i prodavati specijalizirane chatobotove izrađene temeljem velikih jezičnih modela te tvrtke.

OpenAI već nudi nudi prilagođene botove putem svoje plaćene usluge ChatGPT Plus. Nova trgovina omogućit će korisnicima ponudu i unovčavanje šireg raspona alata.

Kroz nove modele, chatbot agenti bi se mogli razvijati sa svojim osobnim karakteristikama ili temama, uključujući modele za pregovaranje o plaćama, izradu planova lekcija i razvoj recepata.

Prema podacima koje je objavio OpenAI, dosad je stvoreno više od tri milijuna prilagođenih verzija ChatGPT-ja. U toj tvrtci namjeravaju svakog tjedna istaknuti korisne GPT alate unutar trgovine.

Meta Platforms ima sličnu ponudu chatbotova s različitim osobnostima.

GPT Store prvotno je trebala biti otvorena u studenom 2023. godine, ali je to moralo biti odgođeno zbog interne drame u tvrtki, tijekom kojem je glavni izvršni direktor Sam Altman prvo bio smijenjen, pa potom vraćen na tu poziciju.

Stiže i program dijeljenja prihoda

Tijekom prvog ovogodišnjeg tromjesečja trebao bi biti pokrenut program dijeljenja prihoda, u sklopu kojeg će tvorci botova biti plaćeni temeljem angažmana njihovih uradaka s korisnicima.

Zasad još nije poznato kako će to točno funkcionirati. OpenAI je također razvojnim programerima poručio kako očekuje da će njihovi botovi zadovoljavati postavljena pravila korištenja i smjernice.

Tvrtka je istaknula nekoliko proizvoda koji su već u ponudi, uključujući one iz dizajnerske aplikacije Canva i aplikacije za planinarenje AllTrails.Nova trgovina dostupna je pretplatnicima premium usluga ChatGPT Plus i Enterprise, kao i nove pretplate Team koja košta 25 američkih dolara mjesečno za svakog korisnika.

Pretplatnici na tu uslugu također mogu kreirati prilagođene GPT-ove za potrebe tima. Altman je ponudio pokrivanje pravnih troškova za programere koji bi se mogli ogriješiti o zakone o autorskim pravima pri stvaranju proizvoda temeljenih na ChatGPT i OpenAI tehnologiji.

Sam OpenAI je više puta tužen zbog navodnog kršenja autorskih prava zbog korištenja teksta zaštićenog autorskim pravima za treniranje svojih velikih jezičnih modela.

Altman je početkom siječnja rekao da bi bilo nemoguće stvoriti ChatGPT bez uključivanja materijala zaštićenog autorskim pravima u korpus za obuku umjetne inteligencije, piše Guardian.