ZAKON O TRŽIŠNOM NATJECANJU

Europska unija istražuje Microsoftovo ulaganje u OpenAI

10.01.2024 u 12:43

Bionic
Reading

Između ostalog, Europska komisija želi razumjeti koliko su ta tržišta trenutno konkurentna i steći uvid u to kako zakon o tržišnom natjecanju može pomoći tim područjima

Microsoftovo više milijardi američkih dolara vrijedno ulaganje u tvrtku za umjetnu inteligenciju OpenAI moglo bi postati predmetom istrage u Europskoj uniji.

Europska komisija pokrenula je istragu tržišnog natjecanja u segmentu tržišta virtualnih svjetova i generativne umjetne inteligencije.

Između ostalog, Komisija želi razumjeti koliko su ta tržišta trenutno konkurentna i steći uvid u to kako zakon o tržišnom natjecanju može pomoći tim područjima.

Također proučava neke od sporazuma koji su sklopljeni između velikih igrača na digitalnom tržištu i tvrtki koje se bave razvojem generativne umjetne inteligencije, odnosno pružanjem takvih usluga.

Posebnu će pozornost pritom posvetiti Microsoftu i OpenAI-ju, kako bi ustanovila može li preispitati Microsoftovu investiciju u skladu s europskom Uredbom o kontroli koncentracija između poduzetnika.

Komisija je poslala zahtjeve za informacijama nekolicini velikih digitalnih igrača, a zatražila je i stavove zainteresiranih strana. Svi oni odgovore trebaju poslati do 11. ožujka.

Britanci i Amerikanci također najavili istrage

Microsoft je uložio milijarde dolara u OpenAI, tvrtku koja stoji iza popularnog robota za brbljanje temeljenog na umjetnoj inteligenciji ChatGPT-ja.

Prva Microsoftova runda ulaganja u OpenAi je stigla 2019. godine, kad su investirali milijardu USD u gotovini. Tijekom prošle godine to je, prema procjenama, naraslo na 13 milijardi dolara.

Tvrtka je integrirala neke OpenAI-jeve tehnologije u svoje proizvode kao što su Office, Bing i Windows i daje OpenAI-ju pristup svojim alatima za računalstvo u oblaku Azure.

Britansko regulatorno tijelo Competition and Markets Authority (CMA) objavilo u prosincu kako pokreće početnu reviziju Microsoftova ulaganja.

Brine ih, između ostalog, to što je Microsoft nakon bure oko smjenjivanja pa vraćanja glavnog izvršnog direktora Sama Altmana postavio svog promatrača u odbor OpenAI-ja.

U Microsoftu kažu kako je promatrač - Dee Templeton - član odbora bez prava glasa. Tvrde kako nemaju vlasnički udio u OpenAI-ju i kako ta tvrtka posluje neovisno i samostalno. Navodno se na sličnu istragu sprema i američki regulator, Federal Trade Commission.

Oba regulatora brine Microsoftovo blisko partnerstvo s OpenAI-jem, što im daje moguće ekskluzivan pristup jednom od najnaprednijih razvojnih timova za umjetnu inteligenciju, piše CNBC.