SVE JE SPREMNO ZA POČETAK

Hrvatska na Zlatnoj pirueti zastupljena u tri kategorije

01.12.2015 u 18:05

Bionic
Reading

Na ovogodišnjoj Zlatnoj pirueti, 48. po redu, nastupit će 94 klizača iz 29 zemlja, a Hrvatska će imati predstavnike u tri kategorije, izjavila je u utorak na konferenciji za novinare održanoj u Domu sportova predsjednica Hrvatskog klizačkog saveza Morana Paliković Gruden.

'Ovogodišnja Zlatna pirueta će ugostiti predstavnike 29 zemalja a Hrvatska će ove godine imati svoje predstavnike u tri kategorije: sportskim parovima te u muškoj i ženskoj konkurenciji. U ženskoj konkurenciji nastupit će 16 klizačica i nikada nije bila jača konkurencija s obzirom da nastupaju aktualna olimpijska pobjednica Ruskinja Adelina Sotnikova te aktualna svjetska i europska prvakinja Elizaveta Tuktamiševa. Hrvatsku će predstavljati mlada klizačica Tena Čopor', kazala je Paliković Gruden.

'Dobro je kada se vrhunski sportaši nađu na jednom natjecanju. Tada se pomiču granice', komentirala je Paliković Gruden dvoboj Sotnikove i Tuktamiševa u ženskoj konkurenciji.

'U muškoj konkurenciji nastupit će 26 klizača, a najveća zvijezda je Denis Ten brončani s olimpijskih igara koji je i prošle godine nastupio na Zlatnoj pirueti. Hrvatsku će predstavljati Nicholas Vrdoljak kojiem će to biti prvi nastup u Zagrebu i prvi nastup za Hrvatsku. Rođen je u Chicagu i nalazi se u samom vrhu klizačkog sporta. U Sjedinjenim Državama je među deset najboljih klizača. Zbog pravila da svaka zemlja može imati samo jednog predstavnika Vrdoljak je odlučio pronaći drugu sredinu', dodala je.

'O Nicholasovoj kvaliteti govori činjenica da je izborio nastup na Svjetskom juniorskom prvenstvu. Na Zlatnoj pirueti pokušat će osvojiti bodove za nastup na Europskom prvenstvu i nadamo se da će ispuniti normu i moći nastupati na svim važnim natjecanjima za Hrvatsku'.

Paliković Gruden je napomenula i da će Hrvatska ove godine među 12 sportskih parova imati svoje predstavnike - Lanu Petranović i Michaela Luecka.

'Sve ide po planu i nadam se da ćemo sakupiti bodove i da ćemo ići na europsko prvenstvo u seniorskoj konkurenciji', iznijela je svoja očekivanja od Zlatne piruete Lana Petranović koja s partnerom Lueckom kliže tek šest mjeseci.

Najstarije klizačko natjecanje na svijetu Zlatna pirueta održava se od 2. do 5. prosinca 2015. u Ledenoj dvorani Doma sportova.

'Nadamo se da idemo prema 50. Zlatnoj pirueti i da ćemo i ove godine biti na viisni zadatka', zaključila je Paliković Gruden koja je ove godine dobila nagradu Europskih olimpijskih odbora (EOO) 'European Olympic Laurel Awards' koja se dodjeljuje pojedincima ili organizacijama za izvrsna postignuća u korist promicanja sporta u svojoj zemlji.