POTUKLI KONKURENCIJU

Hrvatski jedriličari sjajni u Italiji

17.05.2011 u 13:26

Bionic
Reading

Hrvatski jedriličari Daniel Mihelić i Ivan Taritaš ostvarili su odlične rezultate na regati druge kategorije na jezeru Garda u Italiji. U konkurenciji 60ak Lasera Mihelić je pobijedio, dok je Taritaš bio drugi

Eurolymp na Gardi ove je godine okupio 320 natjecatelja iz 41 zemlje. U četiri dana jedrenja održani su svi predviđeni plovovi, što nije neobično s obzirom na sjajne uvjete za jedrenje na ovom redovito vjetrovitom jezeru.

Mihelić i Taritaš od prvog su dana odlično jedrili, nakon drugog dana bili su među prva tri, a u zaključnom plovu za odličja njihov je međusobni dvoboj odlučivao o pobjedniku regate. S drugim mjestom u plovu za odličja pobjeda je pripala Danielu, sa samo dva boda prednosti ispred Ivana. Također u Laseru 26. mjesto je zauzeo Filip Matika, a 33. mjesto Marko Pereša.

Hrvatski jedriličari nastupili su još u klasama Zvijezda, Laser Radial i muški RS:X. Marin Lovrović i Siniša Mikuličić zauzeli su vrlo dobro 12. mjesto u klasi Zvijezda, Ana Sandrić je bila 19. u Laser Radialu, a Mihovil Fantela i Dominik Bačić 21. i 23. u RS:X.

Inače, za klasu Zvijezda i žensko dvobojsko jedrenje ovo je zadnji olimpijski ciklus. Naime, Svjetski jedriličariski savez donio je odluku o disciplinama u kojima će se jedriti na Olimpijskim igrama 2016. u Rio de Janeiru.

Nakon mjeseci rasprava i lobiranja iz olimpijskog programa ispali su muški i ženski keelboat, tj. Zvijezda i Elliot 6m. Nove discipline su ženski dvojac skiff i višetrupac za mješoviti dvojac. Ostalim disciplinama potvrđen je olimpijski status: muška i ženska daska ili daska sa zmajem, muški dvojac skiff (49er), muški i ženski dvojac (470), muški i ženski samac (Laser i Laser Radial), muški teški samac (Finn).