TREBA TO IZDRŽATI

Kakav pothvat; prva solo utrka, 50 dana samoće i trijumf za 50. rođendan

27.02.2024 u 13:52

Bionic
Reading

Nakon 50 dana na moru i više od 28.000 nautičkih milja (51.000 km) prijeđenih morima svijeta, Francuz Charles Caudrelier prošao je ciljem Ultim Challengea u Brestu u utorak, pobijedivši u prvoj solo utrci oko svijeta u trimaranu (trotrupcu)

Caudrelier, koji je u ponedjeljak proslavio svoj 50. rođendan, cilj je prošao točno 50 dana, 19 sati, 7 minuta i 42 sekunde nakon što je napustio Bretanju, te samo oko osam dana duže od apsolutnog rekorda u jedrenju oko svijeta. Taj rekord drži François Gabart od 2017. godine, a iznosi 42 dana, 16 sati, 40 minuta i 35 sekundi. Gabart nije rekord postigao u utrci protiv drugih, dok se Caudrelier utrkivao protiv još šestorice solo-jedriličara.

'Nisam još doživio neuspjeh u svojoj karijeri jedriličara, ali još nisam postigao svoje osobne ciljeve. Imao sam ludu energiju i sigurnost da će se sve dobro završiti. Čudno je, ali imao sam dojam da postajem stroj, robot povezan s performansama broda, neka vrsta ubojice koji ne pušta ni jednu nautičku milju', kazao je nakon pobjede Bretonac, ujedno i pobjednik prestižne utrke Route du Rhum 2022.

Francuz je dovršio je gotovo besprijekoran krug oko svijeta na svom Maxiju Edmond de Rothschild, najvećem trkaćem višetrupcu na svijetu, dugačkom 32 i širokom 23 metra, te sposobnom juriti kroz vodu ludim brzinama, unatoč teškim vremenskim uvjetima.

Pogođen tim vremenskim neprilikama, Caudrelier je morao čekao nekoliko dana u blizini zloglasnog rta Horn, kojeg je prešao nakon 30 dana utrke, a zatim se zaustavio na kopnu na Azorima, u posljednjoj dionici, kako bi sačekao da prođe velika oluja. Među oštećenjima jedriličar je posebno istaknuo razderano glavno jedro neposredno nakon prolaska rta Horn, koje je popravio na moru, te teško oštećene prednje pripone još od četvrtog dana regate.

Podvig koji je postigao Charles Caudrelier je rijetkost jer je od Alaina Colasa 1974., samo osam jedriličara završilo solo putovanje oko svijeta na trimaranu, mnogo krhkijem i riskantnijem plovilu od jednotrupaca.