NOGOMETNA DIPLOMACIJA

Ovako je mudri Mourinho oteo Liverpoolu kapitalca

30.07.2015 u 15:12

Bionic
Reading

Chelsea u novu sezonu ulazi kao branitelj naslova engleskog prvaka, a jedan od ključnih trenutaka u tom uspjehu dogodio se davno prije početka sezone

Španjolski napadač Diego Costa prošloga je ljeta iz redova Atletica pojačao Chelsea i bio jedan od ključnih kotačića u šampionskom Mourinhovom stroju. No, presudni trenutak ove priče zbio se godinu dana ranije, u ljeto 2013....

Costa u svojoj novoj autobiografskoj knjizi piše kako je tada, prije dvije godine, imao na stolu ponudu od Liverpoola, no i kako do tog transfera zbog Mourinhove tihe diplomacije nije moglo doći. Rodgers se javio s ponudom Atleticu u visini od 25 milijuna eura i krenulo je cjenkanje koje Mourinho nije mogao gledati. Tek je bio došao u Chelsea i još nije imao dovoljno sredstava za dovesti napadača kojega je pratio još od Costinog dolaska u Bragu.

Znao je da ga želi, ali i da ga neće moći dovesti prije idućeg ljeta. Zato je u tišini, preko svog velikog prijatelja 'superagenta' Jorgea Mendesa, s ljudima iz Atletica i samim igračem dogovorio da potpišu novi ugovor u kojega će uglaviti veću odštetnu klauzulu. 40 milijuna eura, koliko im je i dao idućeg ljeta... I Costi je obećao plaću veće od one koju su mu nudili s Anfielda.

Ostatak je povijest. Costa je u posljednjoj sezoni za Atletico zabio 36 golova, te zatim prešao u Chelsea kojega je s 20 ligaških golova i manirama ratnika vodio do naslova. Zadovoljni svi osim Liverpoola koji je ostao na vjetrometini sjajne akcije poruglaskih kraljeva prijelaznog roka, Jorgea Mendesa i Josea Mourinha.