RIJEČ STRUČNJAKA

Kruno Jurčić nije dvojio tko je bio najbolji, a imao je poruku i za debitante

19.11.2023 u 07:45

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija u Rigi je upisala pobjedu, na konto stavila tri nova boda i dovela se u situaciju da pobjedom protiv Armenije potvrdi plasman na Euro 2024. godine. I što je još važnije, prezentacijom je apsolutno popravila dojam u odnosu na listopadske partije protiv Turske i Walesa. Slaže se s time i bivši hrvatski reprezentativac, 53-godišnji Kruno Jurčić

U potpuno drugačijem izdanju gledali smo Hrvatsku ove subote. Naravno, u odnosu na utakmice prošlog mjeseca u Osijeku i Cardiffu, kada su upisani porazi od Turske i Walesa.

Zato je i boja Jurčićeva glasa bila drugačija. Veselija, opuštenija. A sve je 'mirišalo na dobro' još nakon utakmice Armenije i Walesa.

'Taj rezultat 1:1 apsolutno je najbolja opcija za nas. Jer pobjeda bilo koje ekipe bila bi loše za nas. Pobjedom Walesa, Otočani bi ostali u igri. A i da je Armenija pobijedila, mogla se pobjedom u Zagrebu i ona probiti na drugo mjesto. Sigurno bi bili maksimalno angažirani u Maksimiru. Ovako to neće biti slučaj', započeo je analizu za tportal Kruno Jurčić, koji je u karijeri upisao 21 nastup za Vatrene te je bio dio generacije koja je na SP-u u Francuskoj 1998. godine stigla do svjetske bronce.

'Ovu utakmicu podijelio bih u dva dijela, odnosno poluvremena. U prvom dijelu vidjeli smo onu staru Hrvatsku, rekao bih tako, dakle lepršavu. Igala je Hrvatska u sustavu 4-2-3-1. Ova trojka, Ivanušec, Kramarić, Majer, bila je najbolji dio reprezentacije u tom prvom poluvremenu. Svojim stalnim mijenjanjem pozicija unijeli su veliki nered u obranu Latvije. Samim time stvarali smo prilike, bili smo opasni. Što u prethodnom ciklusu nismo bili. Onda je stiglo i brzo vodstvo, pa još brže potvrđivanje tog vodstva s drugim golom. Tih 2:0 u 16. minuti donio je jedan mir i mislim da smo rutinski i dominantno završili to drugo poluvrijeme'.

  • +38
Latvija - Hrvatska Izvor: Pixsell / Autor: Ansis Ventins/PIXSELL

'Ono što je malo zasmetalo, jer trebamo biti i malo kritični, iako smo pobijedili i iako je sve bilo super, u prvom dijelu drugog poluvremena opet smo postali bezlični, bezopasni. Podsjetilo nas je to na one utakmice protiv Turske i Walesa. Međutim, ulaskom dva Pašalića, te Martina Baturine, opet smo digli ritam utakmice. Ti su momci donijeli pozitivan impuls, opet smo počeli 'šarati' na hrvatski način. I možda smo u toj završnici i trebali povećati vodstvo. Generalno, jedna dobra, rutinska utakmica, koja ulijeva povjerenje. I što je još važnije, ova utakmica nije iscrpila naše igrače'.

To je dobro jer treba imati snage za utorak i okršaj s Armenijom?

'Da, gledao sam utakmicu Armenije i Walesa i zbog onoga što sam vidio, treba napraviti dobru analizu Armenije. Armenci su odigrali jednu jako lijepu utakmicu protiv Walesa, pokazali su da su puno kvalitetnija ekipa od Walesa, mogu biti jako neugodni. Ne znam s koliko će motiva doći, ali sigurno će se htjeti predstaviti u najboljem svijetlu. Vidim da imaju i jako ambicioznog izbornika (op.a. Ukrajinac Oleksandr Petrakov), koji je burno proživljavao ovu utakmicu. Imaju jako puno kvalitetnih igrača. I morat će naši igrači biti jako oprezni, na nivou kao u prvih pola sata ove utakmice protiv Latvije'.

Dečki koji su ulazili pokazali su da se na njih može ozbiljno računati? Jer vjerujemo da nam Euro neće izostati, te da će se izborniku Daliću na dispoziciju staviti i Perišić, Petković, Kovačić, možda i Oršić... Hoće li biti mjesta i za njih?

'Ovo su idealne utakmice, kada vodiš 2:0, za debi nekih igrača. Već sam ih pohvalio, donijeli su pozitivan impuls, vidi se da su željni pokazivanja i dokazivanja. Na kraju krajeva, imaju određenu kvalitetu. Ali bit će vremena i utakmica za njih. Trebaju puno i naporno raditi, trebaju napredovati u svojoj karijeri, ali jednog dana oni će biti igrači hrvatske reprezentacije. U ovoj su utakmici dali svoj doprinos. S obzirom na to da na Euro ide 23 igrača, uvijek se podrazumijeva da idu dva, tri mlada, to su oni. Nemamo mi baš nekakvu veliku bazu mladih, novih, a ovako dobrih igrača. Bit će mjesta za njih. Moraju se svakodnevno dokazivati, jer nisu oni sada nešto napravili s time što su debitirali. Još moraju puno pure pojesti', zaključio je Kruno Jurčić.

Tportal SPORT je i na WhatsAppu

Želite li pogledati VIDEO svih golova iz SuperSport HNL-a i Kupa te dobivati najvažnije vijesti iz sporta: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'

Više pronađite OVDJE.

Standings provided by Sofascore