TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Nova i RTL prešišali HTV u prijenosu proglašenja pape

14.03.2013 u 09:11

Bionic
Reading

Od trenutka kada je kardinal Jean-Louis Tauran na balkonu nad prepunim Trgom svetog Petra u Rimu objavio ime novoga poglavara katoličke crkve pa do trenutka kada se papa Franjo pojavio na istome balkonu – RTL i Nova ispričali su nam sve što su mogli o novome papi. HTV, javna televizija i ujedno jedina domaća televizija s redakcijom religijskog programa – umuknula je i prikazivala 10 minuta šutnje uz snimke graje na trgu. Nisu se čak ni potrudili gledateljima prevesti ime, u objavi navedeno kao 'Dominum Georgium Marium Sanctae Romanae Ecclesiae Cardinalem Bergoglium', odnosno – kardinal Jorge Mario Bergoglio. Nije valjda da nisu znali

U travnju 2005., kada je kardinal Ratzinger proglašen papom Benediktom XVI, igrom sam se okolnosti baš u trenutku kada je pušten bijeli dim našla na Trgu svetoga Petra. Nisam vjernica i papa mi osobno ne znači mnogo, ali bilo je zanimljivo svjedočiti tom događaju, pa sam čak i za jednu domaću dnevnu tiskovinu napisala tekst u kojem sam opisala nesvakidašnje prizore časnih sestara koje su se zbog bijeloga dima iz pokrajnjih ulica dale u sprint te općenito narodno veselje. Osjećala sam se kao da prisustvujem svečanosti krunidbe kralja kojemu nisam podanik i jedino mi je bilo žao što nitko od mojih prijatelja vjernika nije ondje sa mnom. Njima bi to, naime, značilo više od antropološkog kurioziteta i turističke atrakcije.

Čovjek bi očekivao da će javna televizija gajiti barem dio takvih sentimenata i potruditi se atmosferu izbora novoga pape što vjernije i zornije dočarati svojim gledateljima, od kojih se većina, sudeći po zadnjem popisu stanovništva, izjasnila kao katolici. Uostalom, riječ je o jedinoj domaćoj televiziji koja službeno ima redakciju religijskog programa, pa bi onaj isti čovjek s početka odlomka logično zaključio da će HRT biti i bolje upućen od ostalih televizija. Siroti bi se čovjek, međutim, prevario.

Oko osam i pol navečer po srednjeeuropskom vremenu 13. ožujka 2013. kardinal protođakon Jean-Louis Tauran s balkona je nad prepunim Trgom svetog Petra objavio da je novi papa – 'Dominum Georgium Marium Sanctae Romanae Ecclesiae Cardinalem Bergoglium' ilitiga gospodin Jorge Mario Bergoglio, kardinal svete rimokatoličke crkve te dodao da će novoodabrani papa nositi ime Franjo. Od trenutka kada je to objavio pa do trenutka kada se na istome balkonu pojavio novi papa prošlo je deset minuta i druge su domaće televizije iskoristile svaku sekundu da bi nam o dotičnome ispričale sve što znaju. RTL-ovcima je uvelike pomagao uvijek sjajno obaviješten Inoslav Bešker, na NovojTV posao je uglavnom sama odradila Ivana Petrović, a iz studija prisavskog hrta... nismo čuli ni riječi. Samo snimke razdraganih lica i široki kadrovi prepunoga Trga svetog Petra popraćeni grajom, skandiranjem: 'Fran-ces-co! Fran-ces-co!' i nekoliko razmahanih argentinskih zastava.

Je li doista moguće da nitko u studiju HTV-a nije znao kako prevesti Gregorium Marium Bergoglium? Je li doista moguće da, ako već nije znao, nitko u istome studiju ne zna ni guglati ili pogledati vijesti na nekom drugom kanalu? Ili, ako je odgovor na prethodna dva pitanja niječan, je li doista moguće da je netko na tom istom Prisavlju zaključio kako nikakav komentar, prijevod ili dodatna informacija o novome papi – nisu potrebni? U sva tri slučaja, prilično neprofesionalno za jednu javnu televiziju, bastion televizijskog informativnog novinarstva u zemlji i kuću koja, ponavljam, službeno ima redakciju religijskog programa.

Prvo obraćanje novoga pape javnosti

Netko će možda reći da su se iskupili emisijom koja je počela nakon samoga izravnog prijenosa iz Rima i hajde, možda i jesu malo, ali da bismo im to priznali, morali bismo zanemariti i neke biserčiće koji su izletjeli u prvim minutama te emisije. Primjerice, u jednom je trenutku netko u studiju izjavio da je Bergoglio 'odgojen u vjerskome okruženju'. Ma, hajde. A mi mislili da je anarhist. Bilo je i pomalo smiješno kada se počelo naglašavati da je novoga papu zaredio svećenik hrvatskog porijekla, što je još jedna vječita kompleksaška fora. No dobro. Svemu bi se tome dalo nekako progledati kroz prste da u ključnome trenutku nisu jednostavno – zakazali.

Ponovit ću još jedanput – meni osobno potpuno je svejedno. Višednevno buljenje u dimnjak i iščekivanje novoga pape kao da je riječ o slijetanju na Mjesec potpuno su mi nevažni, pa mi je tako i svejedno jesam li saznala ime novoga pape onda kada je objavljeno ili deset minuta kasnije. No kad god se HRT kritizira da suviše prostora daje svećenstvu i crkvi, odnekud se začuje odgovor da je takvo što potrebno jer naša javna televizija ipak zastupa interese i onog, još k tome i većinskog dijela javnosti koji deklarativno slijedi nauk katoličke crkve. Zašto ga onda nije zastupala prilikom proglašenja novoga pape? Zašto je svojem većinskom katoličkom gledateljstvu servirala samo tišinu? Kako god glasio odgovor, u tih su deset minuta sigurno velik dio toga istog gledateljstva – izgubili. Otišli su na Novu i RTL.