TV 'LIJEPA TENA' OSAMNAESTA

Uvjerljiva pobjeda Norvežana na Eurosongu

U dosad neviđenom showu na Eurosongu u Moskvi pobijedio je Alexander Rybak, predstavnik Norveške, s pjesmom 'Fairytale', a 'Lijepa Tena' plasirala se na 18. mjesto

Alexander Rybak (23), mladić s violinom nalik vilenjaku, s veselom je i bajkovitom pjesmom Fairytale pobijedio na 54. Eurosongu u Moskvi, skupivši čak 387 bodova, odnosno 169 više od drugoplasirane Islanđanke Yohanne. Do trećeg mjesta stigli su predstavnici Azerbajdžana, AySel & Arash s razigranom i lakopamtljivom pjesmom Always.

Našoj Lijepoj Teni plasman u finale očito je bio maksimum, jer je završila tek na 18. mjestu u konkurenciji od 25 finalista, skupivši 45 bodova uglavnom darovanih od susjeda (taj element dobrosusjedstva još uvijek je jako prisutan, usprkos promjeni sustava glasovanja). Sam nastup prošao je korektno te su Igor Cukrov, Andrea Šušnjara i prateći vokali izvukli maksimum iz slabašnog pjesmuljka.

Ogromna scena i videozidovi oko nje tijekom tri i pol sata showa širili su svu silu boja, vatre i dima. Izvođači su, vodeći se tom kič estetikom, scenu ispunili raznobojnim plesačima i akrobatima. Tu možemo istaknuti odlične plesače u pjesmi šesnaestogodišnje Kejsi Tola koja je pjevala za Albaniju i vrlo privlačan scenski nastup grčkog predstavnika Sakisa Rouvasa. Tek rijetki su, poput odlične francuske predstavnice Patricije Kaas, odlučili osloniti se isključivo na pjesmu.

U kolopletu ne samo vizualne, već i (pretjerane) zvučne raskoši, koja se protezala od opernih etida švedske predstavnice do folklornog zvuka ukulelea i harmonike, moramo pohvaliti vesele i razigrane, prave eurovizijske pjesme Moldavije, Portugala, Armenije i Turske, koja je zauzela odlično četvrto mjesto.

GULIVER / Getty Images
Dita na Euroviziji
Usprkos i dalje prisutnoj anglizaciji Eurosonga, u pravilu znatno bolje zvuče pjesme otpjevane na jezicima država predstavnica jer daju vrlo bitnu dimenziju jezične raskoši tom glazbenom natjecanju.

Veliko finale Eurosonga u moskovskoj Olympic Areni, pred 20 tisuća gledatelja uživo i milijunima preko TV ekrana, po svemu je bilo pravi televizijski spektakl. Od početnih babuški, akrobatskih plesnih točaka i nastupa prošlogodišnjeg pobjednika Dime Bilana, koji je izvodeći pjesmu Believe letio iznad scene te se probijao kroz zračne zidove, do velikog argentinskog performativnog spektakla s plesačima u plastičnom bazenu iznad gledališta, sve je ukazivalo na nevjerojatnu raskoš u koju su Rusi uložili između nevjerojatnih 45 i 60 milijuna eura.

Zvijezda večeri bila je starleta Dita von Teese, koja se u korzetu prošetala scenom u njemačkoj pjesmi Miss Kiss Kiss Bang. Bez obzira na svu raskoš Ditinih atributa, Nijemci su završili tek na dvadesetom mjestu. Još jedno veliko ime, ovaj put iz svijeta mjuzikla, popelo se na scenu Olympic Arene. Slavni kompozitor Andrew Lloyd Webber na klaviru je pratio predstavnicu Velike Britanije Jade Ewen u pjesmi It's My Time. On je, uz Diane Warren, i autor pjesme koja je, iako prilično dosadna i spora, potpomognuta autoritetom samih autora, zauzela visoko peto mjesto. Iako se kao moguća voditeljica spominjala Milla Jovovich, ona se nije pojavila, već su voditeljske uloge preuzeli diskretni, gotovo neprimjetni Alsou i Ivan Urgant.

Da je Eurosong natkrilio europske prostore, govori i činjenica da je početak finalnog glasovanja označen iz međunarodne svemirske stanice. Očito, dok veliki glazbeni festivali poput San Rema grcaju u krizama, Eurosongu nema kraja, već osvaja još neosvojene prostore. Zaključno, sljedeće će godine Norveškoj biti jako teško nadmašiti količinu raskoši koju je ponudila Moskva.


 Alexander Rybak: 'Fairytale'
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više