spektakl u izraelu

[VIDEO] Pobjednik Eurosonga je Nizozemac Duncan Laurence

18.05.2019 u 21:04

Bionic
Reading

Ovogodišnji pobjednik Eurosonga je Nizozemska, čiji je predstavnik Duncan Laurence opravdao titulu jednog od favorita i pjesmom 'Arcade' osvojio najviše glasova gledatelja što ga je odvelo do prvoga mjesta

Nakon glasovanja žirija 41 zemlje u tijesnoj završnici najviše bodova dobila je Švedska, 239, a dva boda manje Sjeverna Makedonija. No, glasovi gledatelja najviše bodova donijeli su Duncanu Laurenceu, predstavniku Nizozemske, koji je u ukupnom poretku tako zauzeo prvo mjesto i postao novi pobjednik Eurosonga.

Duncan Laurence - Arcade Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Hrvatska je 12 bodova dala Italiji, dok je Srbija najveći broj bodova dodijelila - Sjevernoj Makedoniji.

Nakon što su nastupili predstavnici 26 zemalja u revijalnom dijelu večeri nastupila je Conchita Wurst, pobjednica Eurosonga iz 2014., koja je otpjevala pjesmu 'Heroes', s kojom je pobijedio Måns Zelmerlöw godinu dana nakon nje. Nakon kontroverzne Conchite nastupio je Zelmerlöw otpjevavši 'Fuego', pjesmu Eleni Foureira, prošlogodišnje predstavnice Cipra.

Eleni je pak otpjevala 'Dancing Lasha Tumbai', ukrajinske predstavnice Verke Serduchka iz 2007., dok je Verka pjevala pjesmu 'Toy', prošlogodišnje pobjednice, Izraelke Nette Barzilai.

Konačno se pojavila i kraljica popa, Madonna, koja je natjecateljima poručila 'Vi ste svi pobjednici', a pojavila se u efektnom kostimu dizajnera Jeana Paula Gaultiera, koji je također u publici. Izvela je dvije pjesme, svoj veliki hit iz 1989. 'Like A Prayer' i novu pjesmu 'Future' s američkim reperom Quavom.

  • +35
Finalna večer Eurosonga 2019. Izvor: eurovision.tv / Autor: eurovision.tv

Evo kako su izgledali večerašnji nastupi 26 predstavnika.

Prva je nastupila Maltežanka Michela, koja je ujedno jedna od najmlađih na ovogodišnjem Eurosongu i otpjevala je pjesmu 'Chameleon.

Michela - Chameleon Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Nakon Michele na pozornicu je stigla Albanka Jonida Maliqi i otpjevala baladu 'Ktheju tokës', koja se bavi iseljevanjem, aktualnom temom i u drugim zemljama.

Jonida Maliqi - Ktheju Tokës Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Predstavnici Češke, Lake Malawi, otpjevali su svoj hit o prijateljstvu 'Friend of a Friend', a osvojili su simpatije publike, ali i ostalih natjecatelja do sada.

Lake Malawi - Friend Of A Friend Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Njemački ženski duo S!sters, Carlotta i Laura, koje nisu sestre, iako im se i duo i pjesma tako zove, otpjevao je pjesmi 'Sister i izazvala ovacije publike. Ovo je ujedno bila i prva pjesma koju nismo čuli u prethodnim polufinalima, a zanimljivo je da je njihovu pjesmu lani odbila Švicarska. Ove su godine imale više sreće s Njemačkom.

S!sters - Sister Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Rus Sergey Lazarev nastupio je s pjesmom 'Scream', a ovo mu je drugi nastup na Eurosongu.

Sergey Lazarev - Scream Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Danski predstavnici imali su zanimljiv nastup među oblacima, a simpatična pjevačica Leonora pobrala je i ovoga puta simpatije publike.

Leonora - Love Is Forever Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Serhat je s pjesmom 'Say Na Na Na' branio boje San Marina.

Serhat - Say Na Na Na Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Upečatljiv i moćan nastup Makedonke Tamare Todevske oduševio je publiku, a pjesmu 'Proud' je posvetila svojoj kćeri, ali i svim ženama kojima poručuje da budu posebne.

Tamara Todevksa - Proud Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Šved John Lundvik jedan je od favorita ovogodišnjeg Eurosonga, a to je potvrdio i večerašnjim nastupom. Vedrom pjesmom dignuo je na noge publiku i rasplesao je te pobrao gromoglasan pljesak.

John Lundvik - Too Late For Love Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Slovenski duo Zala Kralj & Gašper Šantl nastupio je s pjesmom 'Sebi'.

Zala Kralj & Gašper Šantl - Sebi Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Predstavnica Cipra Tamta otpjevala je pjesmu 'Replay', no pozornost je plijenila zanimljivim outfitom, pomalo u stilu Jean Paul gaultiuera, koiji iz publike prati natjecanje. Slavni je dizajner obožavatelj Eurosonga, a za nastup je odjenuo i svoju muzu Madonnu koja večeras izvodi dvije pjesme.

Tamta - Replay Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Nizozemski predstavnik Duncan Laurence jedna je od najvećih favorita ovogoidšnjeg natjecanja, a talentirani glazbenik za klavirom je otpjevao pjesmu 'Arcade' o izgubljenoj ljubavi.

Duncan Laurence - Arcade Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Grkinja Katerine Duska uz efektnu koreografiju i scenografiju na pozornici priredila je vizualno zanimljiv nastup i zaradila veliki aplauz.

Katerine Duska - Better Love Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Domaćin ovogdišnjeg Eurosonga Izrael, predstavio se pjesmom 'Home', a Kobi Marimi pokazao je da zna plesati i tango, na opće oduševljenje publike.

Kobi Marimi - Home Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Norveška skupina Keiino osvojio je srca navijača pjesmom 'Spirit in the Sky'.

KEiiNO - Spirit In The Sky Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

21- godišnji Britanac Michael Rice, još je jedan natjecatelj iz Big Five skupine zemalja, koje nisu nastupali u polufinalima već idu direktno u finale. Publiku je oduševio pjesmom 'Bigger Than Us'.

Michael Rice - Bigger Than Us Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Nastup Islanđana, benda Hatari jedan je od najkontroverznijih na ovogodišnjem natjecanju, a pjesmu su izveli na jeziku svoej zemlje. Koža, vatromet i žestok ritam pod utjecajem Rammsteina, a koliko će im to bodova donijeti, viijet ćemo uskoro.

Hatari - Hatrið mun sigra Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Estonac Victor Crone igrao je na kartu ženskih srca, ljepuškastim izgledom i ljubavnom baladom 'Storm'. Inače živi u Americi, a bavio se komponiranjem pjesama.

Victor Crone - Storm Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Predstavnica Bjelorusije, 16-godišnja Zena, najmlađa je predstavnica u Izraelu, a neodoljivo podsjeća na švedsku pop zvijezdu Zaru Larsson. U poprilično energičnom nastupu izvela je pjesmu 'Like It'.

ZENA - Like It Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Azerbajdžanski pjevač Chingiz izveo je pjesmu 'Shut Up About It', na koju je publika jako dobro reagirala.

Chingiz - Truth Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Predstavnik Francuske Bilal Hassani otpjevao je pjesmu kojom poručuje da trebamo prihvatiti različitosti i zaslužio veliki pljesak, a 19-goidšnji pjevač je i YouTuber i queer ikona.

Bilal Hassani - Roi Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Talijan Mahmood već u pola pjesme, koju je izveo na materinjem jeziku, o novcu i kako on mijenja ljudske odnose 'Soldi, Soldi' dobio je aplauz, ali i gromoglasan pljesak na kraju izvedbe.

Srpka predstavnica Nevena Božović otpjevala je pjesmu 'Kruna', koju je posvetila svom suprugu. Još kao dijete je sudjelovala na dječjem Eurosongu i osvojila treće mjesto.

Nevena Božović: Kruna Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Rasplesani Švicarac Luca Hänni još je jedan od favorita pa je već pri izlasku na pozornicu dobio ogroman pljesak.

Lake Malawi - Friend Of A Friend Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Prezadnja je nastupila predstavnica Australije Kate Miller Heidke, koja je 'lebdjela' s plesačicama na pozornici. Njezina pjesma 'Zero Gravity' govori o borbi s postporođajnom depresijom s kojom se borila.

Kate Miller-Heidke: Zero Gravity Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Veseli španjolski predstavnik Miki pjesmu 'Le Venda' pjevao je na materinjem jeziku i rasplesao oduševljenu publiku.

Miki: La Venda Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

U prvoj polufinalnoj večeri nastup u finalu izborili su predstavnica Cipra, Grkinja Katerine Duska, najmlađa natjecateljica, 16-godišnja Zena iz Bjelorusije i Nevena Ivanović iz Srbije. U finalu ćemo vidjeti i Estonca Victora Cronea, češki bend Lake Malawi, ekscentrične Islanđane Hatari s pjesmom 'Hatrid mun sigra', Australku Kate Miller Heidke, Serhata iz San Marina i slovenski duo Zalu Kralj & Gašpera Šantla s pjesmom 'Sebi'.

Iz druge polufinalne večeri u završnicu je ušlo deset zemalja Sjeverna Makedonija, Nizozemska, Albanija, Švedska, Rusija, Azerbajdžan, Danska, Norveška, Švicarska i Malta, dok nažalost, hrvatski predstavnik 19-godišnji Roko Blažević nije uspio proći u finale ovogodišnjeg Eurosonga.

  • +27
Atmosfera na prvoj polufinalnoj večeri Eurosonga Izvor: Eurosong / Autor: Andres Putting

Osim navedenih 20 zemalja još se njih pet plasiralo izravno u finale; Španjolska, Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Italija, odnosno Big Five zemlje koje su po pravilima uvijek izravno u finalu. Do 2000. godine u ovoj skupini su bile četiri zemlje, a nakon 14-godišnje pauze na Eurosong se vratila Italija. Takozvanih 'pet velikih' – Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija i Španjolska automatski ulaze u finale jer daju najveći financijski doprinos Europskoj uniji radiotelevizija koja producira natjecanje. Dodatno ulazi i Izrael kao zemlja domaćin, pa tako u finalu sudjeluje ukupno 26 izvođača.

  • +13
Drugo polufinale Eurosonga Izvor: Promo fotografije / Autor: Thomas Hanses