KRALJICA TRANSFORMACIJA

Oskarovka Hilary Swank na pragu 50-e spremna je za najveću ulogu - onu majke: 'Samo sam djevojčica iz kamp kućice koja je sanjala velike snove'

13.02.2023 u 06:44

Bionic
Reading

Nakon poduže pauze Hilary Swank vratila se na velika vrata ulogom u novoj seriji ‘Alaska Daily’, no i to pada u drugi plan, jer ono zbog čega oskarovka puni medijske stupce njezina je prva trudnoća, ona blizanačka, i to u 49. godini života

Unatoč nevjerojatnom uspjehu, osvojenom Oscaru i milijunima na računu, do danas je Hilary Swank ostala stajati s obje noge čvrsto na zemlji. Slava je nije ni najmanje promijenila, stoga nije čudno, ako se zateknete u njujorškoj podzemnoj željeznici, negdje u smjeru Manhattana, da stanete upravo pored slavne glumice.

‘Moj posao crpi inspiraciju iz drugih ljudi, jer sve se i vrti oko toga da glumiš druge ljude. A onog trenutka u kojem izgubite dodir s njima, što više možete napraviti? Vožnja podzemnom najbolji je način da promatrate ljude oko sebe’, izjavila je svojedobno Swank te trenutno odbrojava dane do trenutka u kojem će prvi put, na pragu 49. rođendana, u ruke primiti ne jedno, već dvoje svoje djece. Majčinstvo na pragu 50-e zasigurno će biti izazovno, no ona je spremna na sve. Trenutno je možemo gledati u seriji 'Alaska Daily' na platformi Disney+, u kojoj glumi nagrađivanu istraživačku novinarku koja se seli iz New Yorka na Aljasku te počinje raditi u malim dnevnim novinama.

  • +23
Hilary Swank Izvor: Profimedia / Autor: Warner Bros Collection / Everett / Profimedia

Rođena 30. srpnja 1974. u Lincolnu, u saveznoj američkoj državi Nebraski, odrastala je uz majku Judy Kay, tajnicu i plesačicu, te oca Stephana Michaela Swanka, glavnog narednika u Zračnoj nacionalnoj gardi Oregona koji je kasnije postao trgovački putnik. Djetinjstvo je provela živeći u naselju kamp kućica u Bellinghamu te se već kao devetogodišnja djevojčica pronašla u glumi. Tada je dobila glavnu ulogu u kazališnoj produkciji ‘Knjige o džungli’, glumeći ni manje ni više nego Mowglija.

‘Samo sam djevojčica iz kamp kućice koja je sanjala velike snove. Odrastala sam u siromašnoj obitelji, a sa samo sedam godina naučila sam da postoje klasne razlike jer mnogim mojim prijateljima roditelji nisu dali da se igraju sa mnom. Nikada nisam shvaćala kako netko može takvo što raditi djetetu, no valjda se svi u nekom trenutku moramo osjetiti kao autsajderi.’

Kazalište joj je cijelo školovanje bilo velika ljubav i strast, a uspješna je bila i kao sportašica te se čak natjecala na juniorskim Olimpijskim igrama u plivanju, ali i gimnastici. U oba sporta bila je iznimno uspješna, no ljubav prema glumi bila je jača.

Tijekom odrastanja većinu vremena provodila je s majkom, svojom najvećom podrškom. Kada je shvatila koliko je njezina kći talentirana za glumu, predložila je da se presele u Hollywood, zbog čega je 1990. i pokrenula razvod. Tinseltown su napustili sa stvarima natrpanim u automobil i tek 75 dolara u novčaniku. Upravo zbog svega toga Swank i danas svoju majku opisuje kao najvećeg heroja.

‘Moja je majka uistinu vjerovala u mene, a to njezino vjerovanje natjeralo me i da sama počnem vjerovati u sebe.’

Ubrzo je napustila srednju školu kako bi se mogla posvetiti glumi, a potom je došla prva manja uloga, ona u hit seriji ‘Buffy ubojica vampira’. Ipak, njezin prvi veći uspjeh bila je uloga u ‘Karate kid 4’, a na audiciji je bila najbolja od stotina vršnjaka. Baš kao i za sve kasnije uloge, i za ovu se pripremala vrlo ozbiljno, pa je tako svakodnevno trenirala između dva i pet sati, povećavajući broj masnica na svom tijelu.

No iako danas gledano izgleda kao da joj je uspjeh stigao preko noći, to nije bilo tako. Swank i njezina majka neko su vrijeme živjele u automobilu, pokušavajući skupiti dovoljno novca samo da bi mogle nešto pojesti. A nakon što je dobila ulogu u tinejdžerskom hitu ‘Beverly Hillsu 90210’, koja je izgledala kao da ju je sam Bog poslao, bez nje je ostala preko noći. Nakon što je otpuštena počela se propitkivati je li gluma ono čime se treba baviti u životu.

Hilary Swank - Dečki ne plaču Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Dugo razmišljajući, shvatila je da je ipak spremna boriti se, nakon čega se vratila na velika vrata ulogom Teene Brandon, tragičnog lika koji mijenja spol u filmu koji je postao nevjerojatni hit - ‘Dječaci ne plaču’. Kako bi se što bolje uživjela u lik koji glumi, odrezala je kosu i mjesec dana provela živeći kao muškarac. Na kraju se sve isplatilo, iako je honorar koji je dobila bio itekako mizeran - tek 75 dolara po danu - no uloga joj je donijela ono puno važnije: Oscara za najbolju žensku glumicu.

Preko noći postala je najtraženija glumica u Hollywoodu, a uloge su se krenule nizati sa svih strana. Ona sama uvijek se trudila izabrati film u koji sto posto vjeruje i u kojem može pokazati najbolje od sebe.

Paralelno sa slavom dogodila joj se ljubav, i to oko 18. rođendana, kada se ‘zaljubila na prvi pogled’ u brata Roba Lowea, Chada. Ljubav se rodila na partyju koji je organizirao Leonardo DiCaprio, a već pet mjeseci kasnije bili su u braku. Par je živio u stanu u Greenwich Villageu s dva psa, dvije ptice, mačkom i zecom, no nakon osam godina braka ipak su shvatili da nisu suđeni jedno drugome.

Filmske uloge cijelo su se vrijeme nizale, a Swank je prihvaćala sve teže i teže izazove. Tako joj nisu bile nimalo strane uloge zlostavljanih žena, a onda je dobila ponudu koju nije mogla odbiti. Clint Eastwood poželio je upravo nju u svom filmu ‘Djevojka od milijun dolara’. Baš kao i svaki puta do tada, i za ovu se ulogu predano pripremala - živjela je, spavala, jela, disala kao profesionalna boksačica, vjerojatno nesvjesna da će nekoliko mjeseci kasnije ponovno u ruke primiti zlatni kipić. Za ovu ulogu nakupila je više od osam kilograma čistih mišića, iako su od nje tražili puno manje, a ona je redovito trenirala šest dana tjedno, svaki dan po četiri sata.

Hilary Swank - Djevojka od milijun dolara Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Njezina sposobnost transformacije oduševila je svijet, osobito kada je te 2005. na dodjelu Oscara stigla u haljini Guy Larochea otvorenih leđa, kojom je pokazala svoju ženstvenost i krhkost. Njezin odabir stavio ju je na liste Voguea i sličnih magazina koji i dandanas, kada rade popis najbolje odjevenih glumica na Oscarima, redovito spominju upravo nju.

‘Blagoslovljena sam što sam dobivala prilike da igram te uloge, jer zbog njih je moje srce jače kucalo. Nikad nisam bila sigurna hoću li uspjeti uživjeti se u lik, hoću li moći vjerodostojno prenijeti priču, no trudila sam se’, izjavila je, svojedobno otkrivši da joj nakon završetka svakog snimanja treba više od mjesec dana da opet bude ona stara.

Iako bi mnogi pomislili, nakon svih tih uspjeha, da u njezinom slučaju ne postoje pogrešne odluke, prevarili bi se. U tridesetim godinama života donijela je puno loših odluka koje joj Hollywood i gledatelji nisu oprostili.

A onda je stigla 2014., kada je Swank jednostavno nestala i nije je bilo duge tri godine te je tek kasnije otkrila pravi razlog - njezin otac prolazio je kroz teške dane, transplantirana su mu pluća, zbog čega je ostavila sve da bi bila uz njega i pomogla mu na putu oporavka. Te tri godine puno su joj pomogle da obnovi vezu s njim jer nakon što su joj se roditelji razveli nisu imali dobar odnos.

U tom periodu započela je vezu s tenisačem Rubenom Torresom, za kojeg se i zaručila, no ta veza ipak nije uspjela. A onda je u njezin život ušetao Philip Schneider zahvaljujući prijateljima i ‘spoju na slijepo’. Par je kliknuo na prvu, a već 2016., tijekom odmora u Coloradu, Schneider ju je zaprosio. Dvije godine kasnije svoju su vezu ozakonili da bi u listopadu 2022. iznenadili svijet sretnom objavom - da čekaju blizance.

  • +4
Hilary Swank Izvor: Profimedia / Autor: HFPA Photographer / PictureLux / Profimedia

Zbog toga što je u 49. godini života i da je prvi put trudna odmah se našla na meti dušobrižnika, no ona se time ne zamara, nego uživa u trudnoći te odbrojava njene posljednje tjedne.

'Ganjala sam karijeru, a i nisam imala pravu vezu sve do unazad četiri godine. Svi ti elementi trebali su doći na svoje i posložiti se', rekla je glumica i dodala:

'O majčinstvu sam razmišljala još kao mlada djevojka. I cijelo vrijeme bilo mi je u mislima, stoga je lijepo napokon biti trudna.'

Termin poroda joj je u travnju, na rođendan njezinog sad već pokojnog oca, koji je preminuo u listopadu 2021. i svojim odlaskom ostavio veliku prazninu u životu holivudske glumice.