NAJMARLJIVIJA U OBITELJI

Netipična princeza: Jedina kći kraljice Elizabete iza sebe ima propali brak, svoju djecu lišila je kraljevskih titula, a zbog Donalda Trumpa postala je viralni hit

06.12.2019 u 07:00

Bionic
Reading

U jeku oduševljenja koje vlada društvenim mrežama, a odnosi se na reakciju princeze Anne u prisutnosti američkog predsjednika Donalda Trumpa, donosimo vam priču o ovoj netipičnoj britanskoj princezi

Ona je jedino žensko dijete princa Philipa i kraljice Elizabete II. Princeza Anne rođena je 15. kolovoza 1950. godine u Londonu, dvije godine nakon što je na svijet došao njezin stariji brat, princ Charles. Rođena je u trenutku u kojem je njena majka još bila princeza, a na vlasti bio djed, kralj George V.

Prve godine života provela je u rezidenciji Clarence House, u kojoj su njezini roditelji uredili dom sve do preseljenja u Buckinghamsku palaču. Punih osam godina, sve dok se nije rodio njezin mlađi brat, princ Andrew, bila je druga u redu za nasljedstvo britanske krune.

No ova radišna članica plave krvi nikada nije jurišala za titulama, već je htjela živjeti životom daleko od medijskog pritiska. Po trenutnom poretku princeza Anne 14. je u redu za prijestolje. Titulu je dobila tek u lipnju 1987., prema zakonima monarhije koji nalažu da najstarije žensko dijete vladara nosi titulu princeze.

Uvijek je bila 'tatina cura'

Kroz razne dokumentarce, pa tako i u najnovijem Netflixovu prikazu britanskog kraljevstva 'The Crown', princeza Anne prikazana je kao omiljeno dijete princa Philipa. S ocem je provodila mnogo vremena u prirodi, a pogotovo uz voljene konje, iz čega je i proizašla tolika ljubav prema jahanju.

Princeza Anne oduvijek se zanimala za jahanje te je osvojila individualno natjecanje na Europskom prvenstvu 1971. godine, a bila je i dio pobjedničkog britanskog tima. Sudjelovala je i na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine.

U mnogočemu je Anne slična svome ocu, oštra karaktera, hrabra i izuzetno samostalna po pitanju mnogočega. Odrastala je u sjeni svoga starijeg brata Charlesa, no nikada nije razvila ljubomoru prema svojim bližnjima.

  • +9
Princeza Anne Izvor: Profimedia / Autor: ROSLAN RAHMAN / AFP / Profimedia

Naprotiv, oduvijek je težila samostalnosti, odvojenosti od kraljevskih obveza i briga. Iako je s ocem uvijek bila u boljim odnosima, kako godine odmiču Anne se zbližila i s majkom, koja je tijekom djetinjstva uvijek bila previše okupirana Charlesom i njegovom pripremom za titulu kralja jednoga dana kada je naslijedi.

'Anne je danas mnogo bliža s kraljicom nego nekad. Oduvijek je bila privrženija ocu jer mu je sličnija', opisuje jedan od kraljevskih eksperata.

Sport ju je spojio s prvim suprugom

Princeza Anne iza sebe ima propali brak u kojem je dobila dvoje djece, Petera i Zaru Tindall. Svog prvog supruga, vojnog časnika Marka Phillipsa upoznala je tijekom jahačkih natjecanja na koja je rado odlazila. Vjenčali su se u studenom 1973. u Westminsterskoj opatiji, a mladu je tada do oltara pratio otac, princ Philip.

Princeza Anne i Mark Phillips Izvor: Profimedia / Autor: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Njezin suprug bio je običan građanin koji nikada nije uzeo neki naslov, zbog čega se njihovo dvoje djece jednostavno zovu Peter i Zara Phillips. 80-ih godina prošlog stoljeća princeza Anne nije bila najomiljenija medijima i javnosti. Dogodila joj se ljubavna afera s policijskim službenikom Peterom Crossom, a u to je vrijeme još bila u braku s Phillipsom.

Javnost joj je to jako zamjerila, a ona je u svojim nastupima uvijek bila ohola i nije pokazivala simpatije.

Godine 1999. odlučila se rastati od svog prvog supruga, a samo godinu nakon toga udala se za mornaričkog časnika, zapovjednika Timothyja Laurencea, s kojim nema djecu. I danas je u sretnom braku s Laurenceom te je on često prati na njezinim službenim događanjima.

Najmarljivija članica monarhije

Kada je krajem 2018. u medije dospio podatak da je princeza Anne odradila više od 518 angažmana u zemlji i izvan nje, mnogi su ostali u šoku. Postala je time i službeno najmarljivija članica kraljevske obitelji. Možda u početku nije bila oduševljena svojim obvezama u 'Firmi', ali s godinama se pomirila sa sudbinom i odlučila se strastveno posvetiti onome što je najviše zanima.

Princeza Anne podržava niz humanitarnih organizacija, a osobito organizaciju Spasite djecu, čija je predsjednica od 1970. godine. Iako će uskoro navršiti 70 godina, neumorno obilazi sve udruge i dolazi na sve zakazane angažmane bez pogovora.

Neobičan modni izričaj

Za razliku od većine svojih rođakinja, prethodnica, ali i nasljednica, princeza Anne njeguje netipičan stil. Umjesto raskošne krinoline i krune na glavi, uvijek će radije odabrati visoke jahaće čizme, udobne hlače, prsluk i šešir koji uglavnom muškarci nose u lov. Specifična je i po neuobičajenim sunčanim naočalama koje stilizira uz gotovo sve što nosi. Riječ je o sportskom tipu naočala zakrivljenih prema licu, kakve uglavnom nose sportski biciklisti ili alpinisti.

Uživa u ulozi bake

Kada joj gomila obveza to dozvoljava, princeza Anne najradije vrijeme provodi sa svojim unucima. Kći Zara Phillips podarila joj je dvije unučice, Miu i Lenu Tindall, a sin Peter također dvije djevojčice, Savannah i Islu. Cijela obitelj stanuje na istoj adresi, u rezidenciji Gatcombe.

'Oni su izuzetno bliska obitelj. Znam da princeza Anne ima reputaciju hladne osobe, ali ona je apsolutno očarana svojim unukama. Mnogo radi i nema ih toliko vremena vidjeti preko tjedna, ali zato su vikendi rezervirani samo za njih', rekla je jedna od poznanica princeze Anne.

Nema problema pokazati i reći što misli

Princeza Anne došla je u središte medijske pozornosti nakon svoje neočekivane reakcije u Buckinghamskoj palači tijekom prijema svjetskih političkih lidera. U trenutku rukovanja s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i njegovom suprugom Melanijom Trump, kraljica Elizabeta pokušala je stupiti u kontakt sa svojom kćeri Anne koja je stajala po strani. Kamere su zabilježile njihov govor tijeka i mimike pa su krenula nagađanja što se zapravo dogodilo u tom trenutku. Princeza Anne nonšalantno je slegnula ramenima, podigla obrve i rukama dala do znanja da ne zna o čemu je riječ, a to se shvatilo na nekoliko načina.

Dok jedni taj čin interpretiraju kao direktno odbijanje rukovanja s američkim predsjednikom, drugi smatraju da je Anne samo pokušala majci, kraljici Elizabeti, objasniti da je protokol pri kraju te da više nema političara u redu za rukovanje.