zadnji put u javnosti

Jedna gesta pokojne kraljice Elizabete II. rekla je sve o odnosu s Charlesom

29.03.2024 u 12:03

Bionic
Reading

Kraljica je skrivala korištenje invalidskih kolica te je trpila bolove tijekom proslave, no na Charlesov poziv skupila je snage i posljednji puta mahnula s balkona

Posljednje pojavljivanje kraljice Elizabete II. na balkonu Buckinghamske palače demonstriralo je koliko je bila posvećena svojoj dužnosti i, iznad svega, koliko je blizak bio njen odnos sa sinom, tvrde stručnjaci.

Kraljica Elizabeta već se tada osjećala loše te je njeno zdravlje bilo ozbiljno narušeno, no nije željela propustiti najvažniji dio proslave njene platinaste obljetnice u ulozi monarhinje.

Nasljednici kralja Charlesa III na tronu Izvor: tportal.hr / Autor: Neven Bučević/tportal

'Htjela je da je vidimo kao kraljicu. Skrivala je koliko je loše. No, nakon cijele ceremonije još je satima ostala u palači, što me iznenadilo', rekao je kraljevski insajder Wesley Kerr u emisiji 'Secrets of the Royal Palaces'.

Kraljica je izašla na balkon kako bi svjedočila spektakularnom letu RAF-ovih postrojbi, no već idućeg dana propustila je svečanost u St. Paul's katedrali zbog narušenog zdravlja, kao i Epsom Derby i večernju zabavu u Palači.

Kraljica Elizabeta II. Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Odlučeno je da se vrati u Windsor kako bi odmarala, no prilikom boravka na balkonu nitko nije mogao naslutiti da se nalazi u toliko lošem zdravstvenom stanju. Uz sve je pomno skriveno čak i njeno korištenje invalidskih kolica, jer kraljica nije željela izazivati zabrinutost javnosti.

'Nitko nije znao koliko joj je teško. No, tek kada ju je Charles nazvao, odlučila je doći i na balkon. Rekao joj 'mama, znaš li da je ovdje tisuće ljudi i da je odlična atmosfera? Postoji li šansa da dođeš?' Nije mogla odbiti taj poziv', rekao je Wesley i dodao:

'Nismo mogli niti naslutiti da je ovo posljednji put da je vidimo na balkonu na kojem se pojavljuje od 1920. godine. Mislim da je bila presretna što je mogla vidjeti svoje ljude posljednji puta. Nije to činila iz dužnosti, nego zato što je joj Charles htio pokazati koliko je voljena.'

Kraljevski insajderi zaključuju kako je upravo činjenica da je usprkos boli došla na balkon na poziv Charlesa, najbolji pokazatelj koliko je bila bliska sa sinom i koliko je voljela svoj narod, svjesna da joj je ljubav itekako bila uzvraćena.

  • +6
Kralj Charles III. Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia