MARILYN MONROE I JOE DIMAGGIO

Davno prije Taylor Swift i Travisa Kelcea svijet je zaludio najpoznatiji estradno-sportski par

03.03.2024 u 12:27

Bionic
Reading

U doba u kojem je svijet bio očaran ljubavnom pričom Marilyn Monroe i Joea DiMaggija nije bilo društvenih mreža na kojima bi se pratio svaki njihov korak, nije bilo snimaka iz luksuznih apartmana, a nije bilo ni emisija koje bi prežvakavale potencijalne političke implikacije njihove veze. Gotovo 75 godina prije negoli je veza Taylor Swift i Travisa Kelcea postala javna opsesija, svijet je na sličan način bio zaluđen romansom legendarne glumice i igrača bejzbola

Ljubavna priča filmske zvijezde i međunarodnog seks-simbola Marilyn Monroe te jednog od najpoznatijih igrača bejzbola svih vremena Joea DiMaggija počela je 1952., nedugo nakon što se on umirovio. Dvije godine kasnije par se vjenčao u San Franciscu, no brak je potrajao tek devet mjeseci.

Unatoč svemu, njih su dvoje bili idealan prototip za procvat veza između megaslavne osobe i sportske senzacije, baš kao što je to danas slučaj s Taylor Swift i Travisom Kelceom. Vremena su se zasigurno promijenila, no utjecaj kakav imaju takve osobe, kao i trenutak kada se spoje, uvijek će fascinirati javnost.

Kako je sve počelo

Pojavljivanje pjevačice na utakmicama Kansas City Chiefsa, za koje igra Kelce i s kojima je ove godine osvojio Super Bowl, povećalo je interes za sam taj sport, ali i za njihovu vezu. A sve je počelo 24. rujna 2023., kada je Swift prikazana na nacionalnoj televiziji dok je na stadionu Arrowhead u Kansas Cityju, tijekom utakmice protiv Chicago Bearsa, navijala za svog dragog.

DONOSI MU SREĆU

Taylor Swift čestitala Kelceu na pobjedi na najbolji način - strastvenim poljupcima

Pogledaj galeriju

Za razliku od nje, Monroe nikada nije odlazila na utakmice kada je igrao DiMaggio, niti je navijala za njega na stadionu. Jedini put kada ga je gledala u igri bilo je na dobrotvornoj utakmici umirovljenih legendi 1952. na stadionu Yankee. Tada je bila na turneji, no napravila je pauzu u New Yorku da bi prisustvovala utakmici.

‘Prošle subote vidjela sam Joea prvi put kako igra’, izjavila je tada za Times, ne krijući sreću što ga je napokon imala prilike vidjeti na djelu. Danas je uistinu teško zamisliti da je ijedan američki slavni par mogao izazvati takvu senzaciju u ranim 50-ima.

Hvalospjevi o legendi

Sam DiMaggio bio je uistinu velika sportska zvijezda i o njemu su se pisali hvalospjevi, a inspirirao je i velikog Ernesta Hemingwaya da mu posveti retke u svom romanu ‘Starac i more’. U njemu stoji: ‘Želio bih povesti velikog DiMaggija na pecanje. Kažu da mu je otac bio ribar. Možda je bio siromašan kao i mi i razumio bi.’

PRED MILIJUNIMA GLEDATELJA

Taylor Swift i Travis Kelce nisu se suzdržavali: Strastveni poljupci nakon osvojenog Super Bowla

Pogledaj galeriju

Legenda bejzbola spomenut je i u hitu Simona & Garfunkela ‘Mrs. Robinson’, i to u stihovima ‘Where have you gone, Joe DiMaggio? A nation turns its lonely eyes to you.’

U to vrijeme Monroe je bila najpoznatija glumica svijeta i na vrhuncu svoje karijere, a i danas je poznat njezin portret koji je izradio Andy Warhol u svom tipičnom stilu. Riječ je o slici ‘Shot Sage Blue Marilyn’, koja je 2022. na aukciji Christie’sa prodana za više od 195 milijuna dolara, a 1995. bila je i na poštanskoj marki u Americi.

'Savršen spoj'

A sve je počelo kada je DiMaggio vidio fotografije koje je snimila s igračem Philadelphia Athleticsa, Gusom Zernialom. Nakon što je upitao Zerniala ‘zašto on nije dobio takvu priliku’, on ga je povezao s agentom slavne glumice, koji je zapravo sve namjestio te ih na kraju i spojio. Bili su, kažu, ‘savršen spoj’.

znak prestiža

Poznata lica ni ove godine nisu propustila Super Bowl, evo tko se pojavio

Pogledaj galeriju

U današnje vrijeme Swift, koju je Time proglasio osobom 2023. godine, definitivno je poznata kao Monroe u to doba, a Kelce je zvijezda trenutno najpopularnijeg sporta u Americi - američkog nogometa, dok je 50-ih godina prošlog stoljeća to bio bejzbol.

Medijski interes

Ono što im je uz sve to zajedničko nevjerojatan je medijski interes - dok se 50-ih to uglavnom odnosilo na tisak, danas ne postoji medij koji ne analizira vezu Swift i Kelcea.

Monroe i DiMaggija pratili su novinari i zaluđeni obožavatelji. Kakvo je ludilo vladalo, vidjelo se već na njihovom medenom mjesecu u Japanu. Zaluđena horda dočekala ih je na aerodromu, a DiMaggio je, zabrinut za njezinu sigurnost, ugurao suprugu u avion dok se sve ‘ne raščisti’.

No ubrzo je idila prestala, a ljubomorna strana DiMaggija, osobito zbog toga što je njegova supruga bila popularnija od njega, izašla je na vidjelo. Iako ga je osvojila seksi starleta, kada ju je oženio - želio je da odustane od karijere te bude majka i domaćica, no ona nije imala iste snove.

Ispisali povijest

Razveli su se u listopadu 1954., a više od 70 novinara, fotografa i snimatelja čekalo je ispred zgrade suda u Santa Monici kako bi snimili DiMaggija kako ulazi u automobil i odlazi te Monroe kako jeca dok izlazi iz zgrade 45 minuta kasnije.

Unatoč razvodu, ostali su prijatelji do njezine smrti u 36. godini života, a upravo je on bio među prvima koji su stigli do njezina doma. DiMaggio je na sebe preuzeo organizaciju sprovoda te je iduća dva desetljeća tri puta tjedno slao ruže na njezin grob.

Kako će se dalje razvijati odnos Swift i Kelce, nitko ne može znati, no da su, bez obzira na sve, ljubavnom vezom ispisali povijest, baš kao i Monroe i DiMaggio, to je jasno kao dan.