NIJE IM DRAGO

Borba za nasljedstvo Esme Redžepove: Rodbina osporava oporuku

18.04.2017 u 11:26

Bionic
Reading

Samo nekoliko dana nakon što je otvorena oporuka legendarne pjevačice Esme Redžepove Teodosievske obitelj pokojne kraljice romske muzike najavila je tužbu

Pjevačica, koja je preminula 11. prosinca prošle godine, sredinom lipnja 2016. počela je pisati oporuku te je već tada najavila da će svu svoju imovinu, odnosno kuću u kojoj je smješten Muzej i dom humanosti i umjetnosti Stevo i Esma Teodosievski blizu tvrđave Kale u Skoplju, ostaviti Makedoniji. Muzej, koji je bio i Esmin dom, ima 750 kvadratnih metara i dvorište od oko 1300 kvadrata.

Kako tvrdi skopski Fokus, a prenosi Dnevni avaz, koplja će se lomiti upravo oko njezine kuće - muzeja, ali i autorskih prava na njezinu bogatu glazbenu riznicu.

Nakon otvaranja oporuke na svom profilu na Facebooku oglasila se pjevačica Vaska Jankovska, bliska Esmina prijateljica i dugogodišnja članica glazbene ekipe Gorana Bregovića, izražavajući sumnju da je - lažna.

'Bila sam vrlo bliska s Esmom, zato sam i uzela pravo da reagiram. Esma ima puno nećaka, djece svojih sestara i braće, i svima je pomagala cijeli život i brinula se o njima. Oni su već angažirali odvjetnike i borit će se za svoja prava. Kao njezini najbliži krvni srodnici, smatram da njima treba pripasti ta kuća, a ne vjerujem da je Esma ostavila oporuku i da sve poklanja državi. Mislim da bi autorska prava trebao dobiti Simeon Atanasov, koji je bio pored Esme tijekom njezinih koncerata i nastupa i koji se brinuo o njezinoj karijeri. Ne znam odakle je izašla oporuka, ali ne vjerujem da bi Esma potpisala takvo nešto. Stalno sam bila pored nje. Znam da je htjela ostaviti imovinu unucima, brinula se o njima', izjavila je Jankovska za Fokus.

Dodala je da se bitka vodi između djece Esminih sestara i braće s jedne i humanitarnog udruženja Kraljica Esma i Stevo Teodosievski s druge strane, a ne između njezine usvojene djece. 

Adnan Redžepov, unuk Esminog brata koji živi u Njemačkoj, za Fokus je izjavio da će obitelj tražiti svoja prava. I Esmin menadžerski tim, Vesna Đorđievska i Simeon Atanasov, potvrdio je da postoje problemi između Esmine obitelji i humanitarnog udruženja vezano uz njezino nasljeđe.