Zdravlje DO 10 PUTA VEĆI RIZIK

Rak kože prijeti i osobama tamne kose i puti

  • Autor: G. R.
  • 22.4.2009 10:51:14
  • 22.4.2009 10:12:31

Brinete, koje inače ne mogu lako izgoriti na suncu, podložne su u nekim slučajevima čak i do deset puta većem riziku dobivanja raka kože

Uobičajeno je mišljenje da su osobe tamnije puti manje osjetljive na štetne sunčeve zrake, no najnovija studija upućuje na to da i osobe tamnije kose i tena, koje rijetko izgore na suncu, moraju itekako paziti da ne dobiju rak kože.

Američko je istraživanje identificiralo varijantu gena koji udvostručuje rizik dobivanja raka kože kod ljudi tamnije kose, a isti taj gen nema nikakvog učinka kod plavokosih i crvenokosih osoba koje su inače osjetljivije na sunčeve zrake.

Osobe koje u sebi nose taj gen brzo i lako tamne na suncu a da ne izgore, no zato imaju deset puta veće šanse da dobiju rak kože, upozoravaju znanstvenici.

Mutacija u genu MC1R također je povezana s utrostručavanjem tog rizika kod osoba tamnijih očiju, a do osam puta povećava se rizik kod osoba koje nemaju pjegice.
'Smatra se da osobe tamne kose koje ne izgore lako na suncu imaju manje šanse da obole od melanoma, ali to se ne odnosi na sve njih', kaže voditelj studije dr. Peter Kanetsky sa sveučilišta Pennsylvania.

U istraživanju su usporedili DNA podatke 779 pacijenata s melanomom i 325 zdravih osoba. Pokazalo se da osobe s određenom varijantom MC1R imaju više nego dvostruko veći rizik dobivanja melanoma. No, najvećim je dijelom primijećen kod pacijenata za koje se ne pretpostavlja da bi trebale biti sklone razvoju raka kože.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više