STRUČNJACI SAVJETUJU

Izgorjeli ste? Evo što s opeklinama od sunca koje se ljušte

16.07.2023 u 19:59

Bionic
Reading

Usprkos brojnim upozorenjima stručnjaka o važnosti opreza prilikom izlaganja suncu, mnogi na kraju ipak završe s neugodnim crvenilom i ljuštenjem kože

Jedva ste dočekali zasluženi odmor na plaži i iako ste svjesni štetnosti UV zračenja, na kraju ste ipak završili s nimalo ugodnim opeklinama, crvenilom, ljuštenjem…

Možda ljuštenje kože izgleda ružno i čak pomalo zabrinjavajuće, no umirujuće zvuči kako je to zapravo OK znak.

Naime, kada nam se koža počne ljuštiti, to je zapravo način na koji se naše tijelo oslobađa mrtvih, oštećenih stanica kože koje su bile izložene štetnim ultraljubičastim zrakama sunca…

Važnost zaštite od sunca Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia; montaža Neven Bučević

Zašto se opekline ljušte

'Izlaganje UV sunčevoj svjetlosti uzrokuje oštećenje kože slobodnim radikalima. To dovodi do procesa poznatog kao programirana stanična smrt, jer se stanice kože gase zbog previše oštećenja da bi mogle normalno funkcionirati. Svako crvenilo, a posebno ljuštenje, znači da je došlo do oštećenja kože', objašnjava njujorški dermatolog, dr. Joshua Zeichner.

Jednostavnim neznanstvenim riječnikom rečeno, naše tijelo doslovce 'odbacuje' mrtvu kožu koju je dotaklo sunce kao oblik zaštite.

Koje su faze zacjeljivanja opeklina od sunca?

'Simptomi opeklina od sunca pojavljuju se brzo nakon izlaganja suncu', kaže dr. Ellen Marmur, dermatologinja iz New Yorka, piše Allure. Vaša koža bi mogla početi crveniti dok ste još izloženi suncu ili biste mogli osjetiti onaj 'peckavi osjećaj na koži sljedeći put kad se tuširate.

Nakon tih simptoma, tijelo se može početi samoiscjeljivati, što uključuje proces ljuštenja oštećenog sloja kože. Sunčane opekline su šok i opekotine na koži koje dovode do plimnog upale, koja može stvoriti mjehuriće na gornjem sloju kože, što dovodi do ljuštenja. Čak i bez očitih mjehurića, ovaj udarni val uzrokuje ljuštenje kože, upozoravaju stručnjaci.

Koliko je vremena potrebno da se opeklina od sunca potpuno oljušti?

Prema riječima dermatologinje i izvanredne profesorice Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Minnesoti dr. Sheilagh Maguiness, duljina vremena potrebnog da se opeklina od sunca ljušti i zacijeli ovisi o težini opekline. Opeklina od sunca prvog stupnja, na primjer, kod koje je koža umjereno crvena i blago natečena, može rezultirati finim ljuštenjem i obično traje tri do pet dana.

S druge strane, opeklina od sunca s mjehurićima zapravo je opeklina kože drugog stupnja. 'Počinje crvenilom i oteklinom, zatim dolazi do stvaranja mjehurića nakon čega slijedi ljuštenje', kaže dr. Maguiness, napominjući da može biti prilično bolno. 'Ovo može potrajati sedam do deset dana da se izliječi'

Kako liječiti opekline

Čim se pojavi crvenilo, dr. Maguiness objašnjava kako hladne obloge, 'blage' hidratantne kreme (zatražite hipoalergene formule bez mirisa bez biljnih ekstrakata ili eteričnih ulja, jer mogu pogoršati iritaciju) i gel aloe vere mogu biti od pomoći za ublažavanje nelagode.

Krema ili mast s hidrokortizonom također mogu biti od pomoći u ovoj početnoj fazi crvenila i može djelovati na smanjenje upalnog procesa, kaže dr. Maguiness, dodajući da oralni, protuupalni lijekovi koji se izdaju bez recepta - poput aspirina, ibuprofen i naproksen također mogu pomoći kod boli i smanjenja.

'Pokušajte izbjeći primjenu topikalnih sredstava za umrtvljivanje poput krema s benzokainom, jer oni mogu dodatno iritirati kožu ili dovesti do alergijskih reakcija. Najbolji i najučinkovitiji način za liječenje ljuštene kože je dopustiti joj da se sama odlijepi s vašeg tijela', kaže dr. Marmur.

Ako se koža već ljušti, u jednoj ste od završnih faza opeklina od sunca. I nikako nemojte niti pomišljati pokušati ručno ubrzati taj dio procesa koliko god da vas privlačilo, upozoravaju stručnjaci.

'Najbolji i najučinkovitiji način za liječenje ljuštene kože je dopustiti joj da se sama odlijepi s vašeg tijela', rekla je dr. Marmur, piše Allur. To znači da treba izbjegavati guljenje kože prstima ili uz pomoć proizvoda za piling. Također naglašava da je iznimno važno nastaviti s hidratacijom u ovoj fazi i naravno, koristiti kremu za sunčanje jer se nova koža obnavlja.

Što se događa s opečenom kožom koja se ne ljušti?

Dakle, prestali ste se guliti (sjajna vijest) no i dalje vidite ostatke tamne kože (nije tako sjajna vijest). 'U nekim slučajevima, ako stanice kože žive unatoč značajnom oštećenju njihove DNK, mogu postati kancerogene', upozorava dr. Zeichner. Mogućnost karcinoma bazalnih stanica, karcinoma skvamoznih stanica i melanoma - 'velike tri' vrste raka kože - raste s povećanim izlaganjem suncu.

Zato je iznimno važno nanijeti kremu za sunčanje (barem SPF 30) svaki dan prije nego što izađete van ili ako boravite u zatvorenom prostoru bilo gdje blizu prozora i zatim ponovno nanositi svakih nekoliko sati, prema preporukama američke Akademije za dermatologijue.

'Rak kože se uglavnom može spriječiti. Čak i jedna opeklina od sunca povećava rizik od razvoja raka kože kasnije u životu. Taj se rizik udvostručuje ako dobijete opeklinu s mjehurićima', kaže dr. Zeichner.

Najljepše plaže u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell; montaža Neven Bučević

Ostavljaju li ožiljke opeklina od sunca?

Nažalost, opekline od sunca mogu povećati vaše šanse za ožiljke jer, kaže dr. Marmur, koža mijenja boju i teksturu dok se ljušti. Međutim, pravi ožiljci najvjerojatnije će se dogoditi s velikim mjehurima jer je oštećenje dublje od površinskih ozljeda koje su većina opeklina od sunca.

'Čak i ako ne postoji pravi ožiljak, koža je i dalje oštećena nakon opeklina od sunca. Može zacijeliti s neujednačenim izgledom. To je zbog postupalne hiperpigmentacije ili pjega koje se mogu pojaviti nakon procesa zacjeljivanja', upozorava dr. Maguiness.

Baš kao što je neophodno svaki dan nositi kremu za sunčanje kako biste spriječili opekline, krema za sunčanje također je najvažniji način da spriječite vidljive, trajne promjene na vašoj koži nakon što ste već izgorjeli. 'Najbolji način da se izbjegne post-upalna hiperpigmentacija i da se ožiljci svedu na najmanju moguću mjeru je stroga fotozaštita. Zaštitna odjeća i krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom 30 ili većim koja se nanosi svaka dva sata', kaže dr. Maguinness.

Kako možete spriječiti ljuštenje od opeklina?

Najbolji način da izbjegnete osjećaj neugodnog peckanja, kao i da smanjite rizik od raka kože, jest da budete pametni i odgovorni na suncu: nemojte izgorjeti. Zaista je jednostavno kao što zvuči.

'To je nešto poput uputa za vožnju automobilom - nemojte se izlagati opasnosti i vežite pojas', kaže za Allure dr. Ava Shamban. Uz nanošenje kreme za sunčanje, Shamban preporučuje nošenje šešira, sjedenje u hladu i odabir sunčanih naočala s UV zaštitom kada ste vani. I zapamtite: uvijek možete koristiti jedan od najboljih sredstava za samotamnjenje kako biste dobili onaj osunčani izgled bez oštećenja od sunca.

'Poduzimanje mjera opreza sada spriječit će prerano starenje, rak kože i bolno ljuštenje izgorjele kože. Tretirajte svoju kožu kao svoj omiljeni odjevni predmet koji nosite svaki dan', zaključuje dr. Maguinness.