IZDAJICA BROJ JEDAN

Što najviše odaje vaše godine?

08.07.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Zaboravite na bore – pravi izdajica vaših godina je vaš glas. Iako sve više Amerikanki odlazi pod nož u zahvatu zvanom 'voicelift' kako bi vratilo mladost svom glasu, dobar i mladolik glas možete sačuvati bez radikalnih zahvata

Kad uđu u srednje godine, žene na svaki mogući način pokušavaju zaustaviti proces starenja. Pojačavaju režim vježbanja, koriste skupe kreme protiv bora, smanjuju alkohol, jedu zdravije. No zaboravljaju da ih izdaje i vlastiti glas koji s godinama postaje hrapaviji i dublji. Što vam vrijedi blistav ten i sjajna koža kad glas govori da ste ušli u godine?

Iako na svijetu postoje sve vrste tretmana za gospođe koje se ne znaju nositi s godinama (ninkles – tretman za glačanje bora na koljenima ili cancles – rješavanje masnih naslaga s gležnjeva) pojavio se i novi – voicelift ili pomlađivanje glasa. To je kirurški zahvat koji obnavlja glasnice i već je zabilježen lijep broj Amerikanki koje su otišle pod nož da bi im glas zvučao mlađe, piše Daily Mail.

Glas oscilira u ciklusu

'Živimo u društvu u kojem ljudi žele izgledati mlado, a sada žele tako i zvučati', kaže dr. John Rubin, otorinolaringolog u jednoj londonskoj bolnici. 'Primijetili smo da se sve više osoba pojavljuje s pitanjima koja se odnose na starenje njihovog glasa', kaže Rubin. Glasnice su, naime, dio grkljana, sa strukturom tkiva mišića i hrskavice i nalaze se na vrhu dušnika. Rođeni smo s grkljanima visoko postavljenim u grlu, tako da je manji rizik od gušenja hranom. No kako starimo, grkljan se spušta i naši su glasovi dublji.

Na glas, naravno, utječu i prehrana, alkohol, stres, težina te najviše hormoni. Ženski glas se može promijeniti neposredno prije menstruacije, kada se u tijelu nalaze velike količine progesterona. Operne pjevačice ponekad dobivaju poštedu u tom periodu svog ciklusa jer su im tada glasovi osjetno dublji.

U menopauzi, kad razina estrogena znatno pada, glasnice se suše. 'Glasnice moraju imati određenu količinu vlage kako bi ispravno funkcionirale, moraju biti podmazane', kaže dr. Rubin.

Pjevajte iz sveg glasa!
Debljina je dobra za glas

'Neki od mojih kolega preporučuju vitamine kao što su magnezij, cink i kalcij za žene u menopauzi, ali ja se bojim nuspojava. Dobra je vijest da se najbolji izvor estrogena nakon menopauze nalazi u masnim stanicama, tako da nije dobro slijediti drastične dijete. Za vaš je glas bolje da imate nekoliko kilograma viška', tvrd dr. Rubin.

No ne postaruju samo glasnice naš glas. 'Kako starimo, naša tkiva gube elasticitet. Naš se kapacitet pluća dramatično smanjuje, što, naravno, utječe na moć glasa', kaže britanska liječnica dr. Ruth Epstein. 'S godinama se broj žlijezda u našem tijelu smanjuje, uključujući i one oko grkljana i glasnica. Žlijezde su mjesto gdje se proizvodi sluz, a kad se količina sluzi smanji, glas može zvučati napuknuto.

Ako su vam glasnice zdrave, što indicira njihova biserno bijela boja (ružičasta i crvena znači naprezanje i signalizira upalu grla). 'Preporučam dodatnu hidratizaciju i zdravih glasnica. Jednostavno, pijte više vode', savjetuje dr. Rubin.

Pjevajte iz sveg glasa

'Ako nosite pretijesne cipele dobit ćete žuljeve, a kad naprežete glasnice kašljem pojavit će se kvržice', kaže. Također, treba izbjegavati hranu bogatu kiselinama, što znači da začinjenu hranu, bijelo vino i limun ne treba često konzumirati. Crna su vina bolja jer su manje kisela. Sol nije neprijatelj glasa jer nam pomaže zadržati tekućinu, a čaj i kava zbog diuretskih osobina kofeina utječu na gubljenje tekućine.

Pokušavajte, savjetuju liječnici, ostati vedri jer depresija može imati dramatičan utjecaj na zvuk koji proizvodimo budući da psihički stres uzrokuje pritisak na glasnice. Napokon, pjevajte jer ćete tako trenirati važne mišiće. I neće vam trebati 'voicelift', tretman kojim se masno tkivo iz želuca lijepi na glasnice kako bi se one podebljale. U SAD-u se to već čini i u kozmetičke svrhe, a stoji do 25.000 dolara.