TVRDE ZNANSTVENICI

Rak kože najviše prijeti mladim ženama srednje klase

23.03.2011 u 12:06

Bionic
Reading

Mlade žene u dobi između 15 i 39 godina koje pripadaju srednjoj društvenoj klasi u najvećoj mjeri su izložene riziku obolijevanja od raznih opasnih bolesti, poput raka kože, ustvrdili su znanstvenici nakon provedenog istraživanja

Sve veći broj mladih žena obolijeva od raznih melanoma, a razlog tome se pronalazi u njihovim sve češćim odlascima na godišnje

odmore tijekom kojih vrijeme provode sunčajući se te sve češće odlaženje u solarije.

Istraživanje provedeno nad 3.800 žena u dobi od 15 do 39 godina otkrilo je da žene koje žive u boljim dijelovima grada imaju znatno veće šanse za obolijevanje od raka kože nego žene koje žive u siromašnijim četvrtima. Melanom je najopasniji oblik raka kože te vodeći uzročnik smrti kada je u pitanju rak kože.

Simptomi melanoma uključuju pojavljivanje madeža na koži, povećavanje postojećih madeža, mijenjanje njihovog oblika te promjena boje. Doktorica Amelia Hausauer sa Sveučilišta u Kaliforniji tvrdi da je njezin tim analizirao dijagnosticirane melanome u grupi žena u razdoblju od 1988. do 2002. godine. Premda je zamijećen općeniti porast broja melanoma, najveći porast izmjeren je kod žena srednje klase.

Doktorica Hausauer tvrdi da se razlog češćeg pojavljivanja melanoma u žena srednje klase, osim u genetskim predispozicijama, nalazi u sve češćem korištenju solarija te odlaženju na godišnje odmore za vrijeme kojih im svake godine koža izgori. Tako su žene srednje društvene klase za čak 80 posto sklonije obolijevanju od raka kože za razliku od žena nižeg društvenog sloja.

'Razumijevanje načina povezanosti društvene klase i izloženosti UV-zračenju bitno je za sprečavanje sve češće pojave raka kože, provođenja prevencije i educiranje', tvrdi doktorica.