ODMOR CIJELE OBITELJI

Hoteli u kojima će djeca uživati s roditeljima

08.07.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Parovima s djecom, posebno malom, ljetovanje se lako može pretvoriti u traumu ako smještaj u kojem su planirali provesti zasluženi godišnji odmor nije prilagođen potrebama svih članova obitelji

Iako se većina hotela, kao i restorana, opremila osnovnim potrepštinama poput dječjih sjedalica ili menija, neki su hoteli otišli korak dalje i brendirali se kao mjesto odmora za cijelu obitelj

Zabava i 'zdrav život'

Ovako izgledaju dječje sobe u lošinjskom hotelu Vespera

Taj pojam ne podrazumijeva samo 'kids friendly' atmosferu, nego i niz ostalih sadržaja, od nezaobilaznih animacija za malene do klubova za starije osnovnoškolce koji jedva čekaju da na more krenu sami.

Uz animaciju i druge sadržaje, hoteli za cijelu obitelj goste privlače 'all inclusive' uslugom te obiteljskim sobama s četiri do šest kreveta.

Mnogi obiteljski hoteli nude vanjsko igralište, dječje kino, kazalište, kao i priredbe ili dječji disko. Uz plesnjake za odraslije, takvi se hoteli moraju se isticati i u wellness te gastronomskoj ponudi.

Posebna pažnja mora se posvetiti prehrani djece za koju se serviraju posebni bife stolovi gdje mogu naći sve što im je dobro od juhe, salata, mesnih i ribljih menija, tjestenina i priloga do deserata koji se serviraju kao međuobrok.

Vrhunski obiteljski hoteli ponose se i raskošnim bazenima, a sve spomenuto ima, primjerice, Falkensteinerov Club Funimation u zadarskom Boriku ili hotel Diadora u Punta Skali gdje postoji čak i dječji SPA.

Sretno dijete – odmoran roditelj

U toj se tvrtki, koja osim u Hrvatskoj hotele drži i u Austriji i Italiji, vode idejom da se roditelji mogu najbolje odmoriti kada se djeca osjećaju dobro. Obećavaju da djeci neće biti dosadno i da se u njihovim hotelima tako dobro zabavljati da će roditeljima ubrzo početi nedostajati. Uvježbani animatori osmislili su tzv. Falky-Land, posebna područja za igranje i izrađivanje stvari s toboganima, igračkama, dječjim knjigama ili priborom za crtanje.

Većina obiteljskih hotela ima animatore za djecu budući da polaze od pretpostavke da se roditelji mogu odmoriti samo ako su djeca zadovoljna, odnosno kad djeci nije dosadno

Posebno se ponose opremom za bebe, pa svojim gostima besplatno nude dječje krevetiće, grijače bočica, dječje kade, stolove za previjanje, babyphone, kolica i leđne nosilice za bebe.
Slična ponuda je i u lošinjskom hotelu Vespera koji je u potpunosti prilagođen djeci, od uređenja interijera, u skladu s minimalističkim modernim trendovima, do prostora za igru i zabavu djece. Hotel nudi vrhunske sadržaje i usluge, posebno ako na odmor idete s malom djecom. Uz hotelske jaslice tu su i igraonice za ostale dječje uzraste, pa čak i tinejdžere ljubitelje Play Stationa.

Posebna atrakcija hotela svakako je family aqua fun, kompleks vanjskih bazena s više od tri tisuće četvornih metara, koji se proteže na tri kaskadno položene razine prema moru. Najveći bazen s masažerima i vodopadima dugačak je 25 metara, a tu su i dva manja bazena za djecu s raznim vodenima atrakcijama, slapovima, toboganima, vodenim figurama klauna... Oko bazena je sunčalište u obliku palube broda i jacuzzi s pogledom na more.

Mjesta za sve u obitelji

U Dalmaciji je tvrtka Bluesun za obiteljski odmor prilagodila hotele u Brelima, Tučepima, Bolu i Starigradu Paklenici, mjestima s vrlo malo prometa i zato idealnima za odmor s djecom.

Ljubiteljima wellnessa svidjet će se Bluesun Elaphusa u Bolu na Braču prvenstveno zbog vodenog svijeta s vanjskim i unutarnjim bazenima, hidromasažnim whirlpoolom i dječjim bazenom.

Od sportskih sadržaja, Elaphusa nudi fitnes, kuglanje, boćanje, odbojku na pijesku, a nedaleko od hotela je i glasovita plaža Zlatni rat do koje se možete dovesti i biciklom. Dječji kutak se sastoji od igrališta na otvorenom, dječjeg bazena, mini kluba i Mickey akademije – škole tenisa za djecu.

Neki obiteljski hoteli nude velik izbor sportskih aktivnosti za djecu i roditelje

Sportskim obiteljima željnim wellnessa, ali i izleta u Velebitsku divljinu i nacionalne parkove, zanimljiv bi mogao biti i Hotel Alan u Starigrad Paklenici koji je prije par godina nagrađen Turističkim cvijetom za najbolji hrvatski wellness.

Pravi obiteljski spoj aktivnosti, uglavnom morskih, i wellnessa dogodio se u prvom sport & family hotelu Sol Garden Istra u Umagu. Uz obilje sporta i animaciju obiteljima se nudi fitnes studio, unutarnji bazen, kompleks vanjskih bazena na nekoliko razina s vodopadima i raznim vodenim atrakcijama, teniski tereni sa školom tenisa, sportovi na vodi, vodeni tobogan, odbojka na plaži, kuglana, trim staza, mini golf i stolni tenis. Djeca, ovisno o uzrastu mogu se zabaviti u Mini Clubu, Teenagers Clubu i Activities Clubu s knjižnicom.

Slične aktivnosti kojima se vesele svi članovi obitelji provodi i Valamar Club Dubrovnik, hotel koji se reklamira kao jedini obiteljski hotel na krajnjem hrvatskom jugu.

Trend pretvaranja hotela u obiteljske oaze mogao bi se proširiti i na kampove, a prvi dječji zabavni park u nekom od hrvatskih kampova otvorio se u Čikatu na otoku Lošinju. Family fun park Pepé nudi tematske sadržaje za djecu do 12 godina. U parku će se tijekom sezone organizirati razna sportska natjecanja u sportskoj areni, prigodne priredbe, mini disko, karaoke šou, maškare, likovne radionice, projekcije filmova, igre za razvijanje motoričkih sposobnosti djece te druge aktivnosti.