DOBRA HRANA I MIR

Ljetovanje za one koji ne vole gužvu: Ovo su nove europske hit destinacije, među njima i Mostar

04.04.2024 u 14:24

Bionic
Reading

Sve su popularnija odredišta bez mnogo šušura, više-manje izolirana u prirodi, na kojima se nakon cjelogodišnih obaveza možemo u potpunosti opustiti i vratiti spremni za nove životne izazove. Od Portugala do Bosne i Hercegovine, ovo su odredišta koja se često zanemaruju u korist razvikanijih mjesta

Jutra provedena u čitanju knjiga i isprobavanju domaćih peciva, poslijepodnevna šetnja uz rijeku ili istraživanje mirnih četvrti; večeri u ispijanju kakvog finog vina na skrivenoj terasi..Ono što može poremetiti ljetno blaženstvo u Europi je prijetnja užurbanih ulica, prepunih barova i prebukiranih restorana - stvarnost koja je, nažalost, prečesta u najpopularnijim odredištima kontinenta. Želite li izbjeći takav scenarij, renomirani američki magazin specijaliziran za putovanja Condé Nast Traveler preporučuje ove lokacije u Europi.

Braga, Portugal

Najstariji portugalski grad također je jedan od najpodcijenjenijih. Unatoč tome što je u sjeni susjednog Porta, Braga je sama po sebi destinacija koju vrijedi posjetiti. Krećite se uskim, kamenim uličicama kako biste otkrili restorane koji poslužuju pladnjeve tradicionalnih portugalskih jela - Tabique je, na primjer, specijaliziran za sporo kuhano meso i bogate i guste umake s krumpirom, dok je Dona Júlia izvan grada poznata po svom elegantnom interijeru i kuhanju 'od farme do stola'. Da biste upilo dio povijesti Brage, svakako treba posjetiti Sé - najstariju portugalsku katedralu koja datira iz 1070. ili krenuti na jednodnevni izlet do Bom Jesus do Monte, svetište s kapelama i lijepim fontanama.

Gdje odsjesti: Braga nema obilje hotela, ali se preporuča Vila Gale za boravak u centru grada u zgradi koja datira iz 1508. godine.

Bordeaux, Francuska

Ovaj grad možda nije manje poznat, ali u usporedbi s brojem putnika koji ljeti hrle u Pariz smatraju ga vrijednim spomena na ovoj listi. Tu je vino svjetske klase, blizina mora i više od 350 povijesnih građevina i spomenika koje treba posjetiti. Ondje je uglavnom pješačka zona, pa se može istražiti šetnjom. Možete se zaustavi i divite znamenitostima kao što su Grand Théâtre, gotička kula Pey-Berland ili bazilika Svetog Severina ili se uzaputiti u zaleđe kako biste promatrali neke od najboljih dvoraca i vinarija u zemlji razasutih duž Gironde.

Gdje odsjesti: Mondrian Bordeaux Les Carmes, izvan grada, savršeno je mjesto za osjetiti okus grada i sela. Pogledajte naš vodič za više najboljih hotela u Bordeauxu.

Rotterdam, Nizozemska

Amsterdamova cool mlađa sestrica konačno dobiva pažnju koju zaslužuje. Rotterdam, stari industrijski lučki grad, polako se oblikovao u središte kulture i dizajna. Njegov klimatski osviješten izgled mami putnike koji traže novi ljetni gradski odmor. Rotterdam se obvezao prepoloviti svoje emisije CO2 i stakleničkih plinova do 2029. godine i u posljednjih nekoliko godina neprestano otkriva nove zelene površine, ekološki prihvatljiv dizajn i pješačke ulice.

Gdje odsjesti: Hotel New York ima izbor elegantnih spavaćih soba s pogledom na rijeku Maas u gradskoj četvrti Kop van Zuid.

Bergen, Norveška

Skrivajući se iza sjajnog prestiža Osla, Bergen je raj za ljubitelje prirode. Sam grad je poznat po svojim šarenim drvenim kućama - hrđavo crvene, kraljevsko plave, sunčano žute i zemljano zelenih boja, lijepo naslaganih duž obale. Ljeti možete uočiti planine prekrivene snijegom, koje bacaju duge sjene blještavih fjordova i pješačkih staza, pružajući savršeno igralište za ljetni avanturistički bijeg.

Gdje odsjesti: Preporučaju hotel Bergen Børs za elegantan boravak u zgradi iz 19. stoljeća.

Mostar, Bosna i Hercegovina

Dalmatinska obala je prelijepa ali i preopterećena, stoga se umjesto toga možete uputiti dalje u unutrašnjost Bosne i Hercegovine (i vratiti se na hrvatsku obalu kada su temperature niže i gužve manje). Mostar je primamljivo gradsko mjesto za odmor, sa svojim ulicama kao iz bajke, stjenovitim obroncima i drevnim kamenim mostovima, zajedno s okolnim vinogradima, vodopadima i planinskim stazama u blizini.

Gdje odsjesti: Preporuča se odsjedanje u Muslibegović kući, izvorno domu bogate obitelji u 18. stoljeću, a sada blještavom muzeju osmanske dekadencije.