BIOLOŠKI SAT OTKUCAVA

Žene bi trebale obaviti test plodnosti do 30. godine

10.08.2009 u 11:29

Bionic
Reading

Vodeći britanski stručnjak za plodnost predložio je ženama da do 30. godine obave testiranje plodnosti da bi sve potencijalne probleme mogle riješiti prije nego što bude prekasno

Profesor Bill Ledger, član organizacije Human Fertilisation and Embryology Authority, poručuje ženama koje žele zasnovati obitelj, ali karijeru stavljaju na prvo mjesto, da zapravo zabijaju glavu u pijesak. Savjetuje ženama da do svoje 30. godine obave krvne pretrage te pregled ultrazvukom, da bi na vrijeme otkrile eventualne komplikacije oko začeća.

Šanse da žena zatrudni nakon godinu dana pokušavanja

Od 20-24 godine 86%
Od 25-29 godina 78%
Od 30-34 godine 63%
Od 35-39 godina 52%
Od 40-45 godina 36%
Od 45-49 godina 5%


Istraživanje je pokazalo da je prosječna dob zasnivanja obitelji kod udanih žena već prešla granicu od 30 godina, dok se puno njih za majčinstvo odlučuje tek u 40-ima. Međutim, do dobi od 35 godina, plodnost se gotovo prepolovljuje pa je većina prisiljena okrenuti se skupim tretmanima umjetne oplodnje.

'Žene ne shvaćaju važnost godina kada je plodnost u pitanju. Misle 'to se neće meni dogoditi. Imam 37 godina, idem dvaput tjedno u teretanu, ne pijem, ne pušim, u dobroj sam formi i sve na meni je mlado. Pa i jest sve, osim jajnika', tvrdi prof. Ledger.

Prije nekoliko tjedana jedno je drugo istraživanje potvrdilo da jedna od tri žene ima probleme sa začećem djeteta, a sedam od deset žena u dobi od preko 30 godina koje nemaju djecu brinu jesu li plodne.