Ljepota ZDRAVO SUNČANJE

Kako najsigurnije zaštititi lice od sunca

  • Autor: tportal.hr
  • 30.5.2011 9:22:49
  • 30.5.2011 7:53:55

Ako ih zadržite na zdravoj distanci, sunčeve će zrake biti vaš doktor Jekyll, ali čim spustite ‘gard’, postat će Mr. Hyde

Kako gotovo svaki tekst o zdravom sunčanju započinje kao tirada protiv štetnog djelovanja, ovaj počinje pozitivnim učincima. Sunce je prirodni ‘dizač’ raspoloženja jer utječe na proizvodnju famoznog hormona sreće ili endorfina, poboljšava sposobnost učenja u djece, stimulira imunološki sustav, sintetizira vitamin D i smanjuje pojavu nekih autoimunih bolesti. Istodobno, ultraljubičaste A i B zrake odgovorne su za preuranjeno starenje kože, alergijske reakcije i mnogo teža oboljenja.

Procjenjuje se da više od 60 posto ljudi nikad ne koristi nikakvu zaštitu od sunca. Od onih koji nanose kreme sa zaštitnim faktorom, pogotovo na uvijek izloženu kožu lica, manje je od 20% onih koji to čine veći dio godine (a trebali bi čitave). Od iznimne je važnosti reagirati na prve zrake sunca već u proljeće, i to što s većim zaštitnim faktorom, koji ćete smanjivati kako tamnite.

Ako već niste, započnite pripreme za zdravo sunčanje kurom tableta na bazi karotena i antioksidansa, recimo Innéov Sun ili Bevital Sun, koje bi trebalo uzimati bar mjesec dana prije odlaska na ljetovanje. Dva su razloga: bolja tolerancija (a time i manji izgledi za opekline) i intenzivnije tamnjenje (melanociti brže proizvode melanin, pigment odgovoran za seksi tamnu boju kojom zapravo štite stanice kože).

Osobama s vrlo osjetljivom kožom, koja burno reagira na sunce alergijskim reakcijama, preporučuju se zaštitni preparati koji sadrže tzv. fizičke filtre, odnosno mineralne pigmente titan-dioksid i cink-oksid. Za razliku od kemijskih filtra, koji apsorbiraju UV-zračenje, fizički ih 'odbijaju' od kože. Kako su prirodnog porijekla, ne iritiraju kožu. U našem Izlogu potražite najnovije preparate za zaštitu lica.

 

Što vam najbolje odgovara,
otkrijte u Izlogu!

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više