ŽIVOTINJSKE NAVIKE

Mačke ne vole selidbe! Evo kako im pomoći

20.11.2014 u 11:23

Bionic
Reading

Velik dio osjećaja sigurnosti i opuštenosti koje mačke s vremenom stvore proizlazi iz činjenice da su okružene poznatim predmetima, zvukovima i mirisima pomoću kojih prepoznaju vlastiti teritorij. Selidbom se, naravno, sve to mijenja

Kako donosi Mačkarica, selidba je jedan od stresnijih događaja u životu (pritom ne mislimo na selidbu ruksaka i desetak knjiga u studentskom domu), kako u životu ljudi, tako i u životu kućnih ljubimaca. Kao što vama stvara stres spremanje i pakiranje, a onda opet raspremanje u novom prostoru, gungula, strka, vremenski rokovi, iste stvari proživjet će i vaša mačka.

Planiranje je najvažnije

Kako biste i sebi i kućnom ljubimcu priuštili što manje stresa u novonastaloj situaciji, najvažnije je dobro isplanirati selidbu. Dvije su opcije koje možete iskoristiti na dan selidbe: mačku možete na nekoliko dana dati na čuvanje poznatoj osobi koja se već brinula o njoj ili u hotel za ljubimce, a možete je i uključiti u proces selidbe, ovisno o tome je li ona navikla i na neke druge prostore osim vašeg stana/kuće. Svaka je mačka drugačija i vi ćete najbolje procijeniti što će joj više odgovarati.

Dan selidbe

Ako ste mačku odlučili dati na čuvanje, učinite to dan ranije kako bi skroz bila izuzeta od stresa selidbe. Ako ste se pak odlučili za drugu opciju i mačka ostaje u kući, ostavite je u ‘sigurnoj sobi’ u kojoj ćete joj povremeno davati manje obroke hrane i pobrinuti se da ima frišku vodu i čist pijesak. Zatvorena vrata nisu nikakva kazna za mačku, već je na taj način pošteđujete stresa od silnog komešanja i novih mirisa (primjerice ljudi koji pomažu pri selidbi), a istovremeno joj ne dajete prostora za bijeg, što je prilikom stalnih ulazaka i izlazaka iz stana/kuće prilikom nošenja komada namještaja lako moguće.

Dolazak u novi dom

Kad ste konačno stigli na novu lokaciju i preselili se u svoj novi dom, mačku ponovno smjestite u njezinu ‘sigurnu sobu’ koju ste prethodno ispunili poznatim predmetima, igračkama, osnovnim potrepštinama (hranom, vodom, pijeskom) itd. Pametno bi bilo ostaviti ondje i neki vaš nošeni komad odjeće, čiji će miris mačka prepoznati, ili dekicu na kojoj ste oboje spavali. Poznati će mirisi mački svakako olakšati promjenu prostora.

Ostale savjete prilikom selidbe pročitajte na stranici Mačkarica