veterinarska klinika Buba

Kako spriječiti da mački posjet veterinaru bude stresno iskustvo?

18.12.2023 u 12:02

Bionic
Reading

Novootvorena veterinarska klinika Buba u Zagrebu mjesto je gdje će se kućni ljubimci osjećati kao kod kuće

Mnogi vlasnici mačaka ne vode redovno svoje kućne ljubimce na pregled kod veterinara, pokazuju to rezultati internetske ankete Royal Canina među gotovo 2000 vlasnika mačaka. Čak 11 posto mačaka nikada nije bilo kod veterinara, dok njih 43 posto nije bilo kod veterinara tijekom godine prije. Glavni razlog za to bio je taj što se njihova mačka činila zdravom. Ali, 24 posto vlasnika izjavilo je da je stres njihove mačke koji dožive zbog veterinarskog pojesta razlog zašto nisu češće išli na preglede. Ovo je vrlo čest problem, jer zbog mačje jedinstvene prirode i potreba, posjet veterinarskoj klinici im uistinu može biti vrlo stresno iskustvo. No, istovremeno, vlasnike to ne bi trebalo spriječiti da vode svoje mačke na redovite veterinarske preglede jer im oni mogu omogućiti ranije otkrivanje zdravstvenih problema, a time i bolje upravljanje njima.

Nova mjesto u Zagrebu koje ima rješenje za sve vlasnike mačaka

Srećom, odnedavno u Zagrebu postoji rješenje za ovaj problem. Naime, Vetti Group, vodeća veterinarska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je novu Veterinarsku kliniku Buba u Zagrebu na adresi Riječka ulica 10. Nova klinika, najveća privatna klinika u regiji, za korisnike je otvorena 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, uz vrhunske stručnjake, najmoderniju opremu i dostupnost kod svih izazovnih trenutaka kada ljubimci trebaju hitnu, stručnu i kvalitetnu pomoć. Vlasnicima i njihovim kućnim ljubimcima na raspolaganju je prostrana čekaonica s recepcijom, stacionar za životinje uz skrb 24 sata dnevno, četiri kirurške dvorane, 10 pregledavaona i konzultacijskih soba, laboratorij i dijagnostički dio s CT, rendgenskim i ultrazvučnim uređajima. Valja naglasiti da je u Bubi posebno odvojena čekaonica za mačke, što im, ionako u stresu od situacije, svakako olakšava cjelokupno iskustvo. Naime, mačke znaju biti jako osjetljive na miris pasa, a u Bubi, mačke imaju ne samo odvojenu čekaonicu nego i odvojen stacionar; dakle, nigdje u klinici nisu u doticaju s psima.

Ovako dobro organizirana klinika, kao što je Buba, pokazuje da razumije potrebe mačaka, kako im pristupiti i s njima postupati, te ima dobro znanje i odgovarajuću opremu za vođenje brige o mačkama. Osim toga, započet je višegodišnji edukacijski plan zaposlenika u sklopu kojeg je i održan simpozij na kojem je predavao vodeći veterinarski stručnjak iz područja neurologije i neurokirurgije, dr. Ronaldo Da Costa, koautor najpoznatijeg udžbenika iz veterinarske neurologije 'Practical guide to canine and feline neurology'.

Znajući da su kućni ljubimci u najboljim rukama, vlasnici bi mogli i trebali biti skloniji redovnim veterinarskim pregledima svojih ljubimaca. To pak dovodi do boljeg praćenja zdravstvenog stanja mačaka, njihove prehrane i tjelesne težine koja im nerijetko uzrokuje brojne probleme, ali i do podizanja svijesti vlasnika o cjelokupnom stanju njihove mačke. Jer, iako ih možda ne možemo uvijek razumjeti, svakako im možemo i moramo dati najbolju skrb.