U BERLINU

Posebno priznanje animiranom filmu 'Skriveni talent'

25.11.2014 u 11:20

Bionic
Reading

Film 'Skriveni talent' Mirana Miošića, njegov prvi animirani uradak, dobio je posebno priznanje na 7. međunarodnom festivalu kratkometražnog filma za djecu i mlade KUKI, izvijestio je u ponedjeljak producent, Zagreb film

'Skriveni talent' je priča o veselom, druželjubivom i raspjevanom mačku Bjelobrku koji živi u Mačjem gradu. Obožava pjevati i ne prestaje unatoč tome što nema sluha i što okolina nema razumijevanja za njegovo 'talent'. Film je već bio prikazan na 26 međunarodnih festivala animiranog i kratkometražnog filma, od Armenije, Švedske, Francuske do Slovačke, Slovenije, SAD-a, Mađarske i Njemačke.

Miran Miošić (1965.) diplomirao je filmsku i TV montažu na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Od 1992. do 1993. boravi na UCLA-u u Los Angelesu, kao gostujući student na diplomskom studiju filmske produkcije. Ondje je montirao šest cjelovečernjih igranih filmova, četrdeset polusatnih epizoda igranih TV-serija Sessions i Vital Signs te brojne dokumentarne i kratke filmove. Od 1997. je član Američkog udruženja filmskih montažera, a godinu dana kasnije vraća se u Hrvatsku, gdje je montirao prvi domaći igrani film na kompjutorskom (Avid) sistemu, 'Dubrovački suton'. Od 2000. do danas radi kao profesor na ADU. Pokretač je prve međunarodne sveučilišne radionice filmske montaže, European film currents.

KUKI festival, koji se ove godine održao od 9. do 16. studenog, prepoznat je kao mjesto za promociju filmova koje publika inače ne bi imala priliku vidjeti. Na festival se prijavilo oko tisuću kratkih filmova, a selektirani radovi profilirani su prema dobnim skupinama djece, od četiri do iznad 14 godina. KUKI Festival se održava u istom tjednu kada i Međunarodni festival kratkog filma u Berlinu, čime stvara mrežu prilika za filmaše iz cijeloga svijeta, a u prosjeku ga posjeti oko pet tisuća djece i mladih.