malo rimsko kazalište

Pulu čeka vrlo bogato kulturno ljeto, pogledajte što se sve sprema

25.04.2024 u 15:49

Bionic
Reading

Program Pulskog kulturnog ljeta koji u Malo rimsko kazalište donosi raznoliku paletu umjetnika i spaja različite žanrove, od vrhunskog jazza i klasike do spektakularnih opernih izvedbi i poznatih predstavnika suvremene glazbe, najavljen je u četvrtak na konferenciji za novinare u Puli.

Time će, kako je najavljeno, i ove sezone Pula postati epicentar kulture u Hrvatskoj kroz seriju događanja pod zajedničkim nazivom "Pulsko kulturno ljeto". Pažljivo probrani događaji od 30. svibnja do 24. kolovoza na pozornicu obnovljenog Malog rimskog kazališta donosi raznoliku paletu umjetnika iz svih krajeva svijeta i spaja različite žanrove, od vrhunskog jazza i klasike do spektakularnih opernih izvedbi i poznatih predstavnika suvremene glazbe.

"Impresivan program kakav još nismo imali prilike vidjeti u Puli nabijen je događajima koji u svojoj različitosti njeguju kulturnu pluralnost u javnom prostoru", rekao je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo dodavši kako je prošlogodišnje nulto izdanje Pulskog kulturnog ljeta okupilo više od devet tisuća posjetitelja.

Program Pulskog kulturnog ljeta 2024 najavila je pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule Emina Popović Sterpin rekavši kako Pulu od konca svibnja do konca kolovoza očekuje bogat program vrhunskih glazbeno-scenskih izvedbi s tri programa više u odnosu na lanjsko izdanje.

Za sam početak najavljen je trodnevni jazz festival Jazz Waves, koji je lani pokrenula Turistička zajednica i koji će ugostiti sjajne domaće i svjetske zvijezde jazz scene pa i jednog ovogodišnjeg dobitnika Grammya.

Program se nastavlja nizom koncerata simfonijskih orkestara i profesionalnih zborova, te operom Madama Butterfly u Areni u izvedbi Opere i baleta SNG Ljubljana. Od ostalih programa pročelnica Popović Sterpin istaknula je koncerte dua Thievery Corporation i Laibacha, sjajan francuski etno band Plantec, te jazz zvijezdu Gonzala Rubalcabu i njegov trio.

"Mislimo da će se takav program vrlo dobro nadopuniti s koncertima velikih glazbenih zvijezda u Areni, našim Pula Film Festivalom, te koncertima i predstavama na utvrdi Kaštel. Želja i namjera je da Pula ljeti pruža građanima i posjetiteljima veliki izbor izvrsnih kulturnih događanja koncentriranih u tri vrijedne povijesne pozornice na otvorenom koje su nam srećom puštene u naslijeđe, te da se programi u njima konceptualno nadopunjavaju", naglasila je pročelnica Popović Šterpin dodavši kako se Pulsko kulturno ljeto u budućnosti planira razvijati i u smjeru izvedbenih i vizualnih umjetnosti.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo još jednom je naglasio kako je Malo rimsko kazalište jedino očuvano antičko kazalište u Hrvatskoj, a k tomu je stavljeno i u funkciju koju je imalo i u rimsko doba.

"Prošle godine počeli smo s ovim projektom želeći u Malom rimskom kazalištu, i naravno u Areni, raditi izvrsne programe, one koji nisu vrlo komercijalni nego su vrlo kvalitetni. Ideja nam je da stvorimo tradicionalnu, samoodrživu manifestaciju. Zato ustrajemo na žanrovima kao što su jazz, klasika i etno, a planiramo se razvijati i u smjeru izvedbenih umjetnosti", poručio je Komšo te ustvrdio kako je "Pula koncertno najaktivniji grad u Hrvatskoj nakon Zagreba, a u ljetnoj sezoni je prva, najveća koncertna pozornica u Hrvatskoj".