konceptualna politika

(Ne)ozbiljna politika, ozbiljna umjetnost: Pitali smo naše istaknute performere što misle o Juričanu. Labrović mu zamjera samo jedno...

20.12.2019 u 10:39

Bionic
Reading

Koruptošetnje Zagrebom, ljubavno pismo Milanu Bandiću u kojem nabraja grijehe zagrebačkog gradonačelnika, preimenovanje Trga Dražena Petrovića u Trg Ivice Todorića, jer je na toj adresi u Ciboninu tornju dugo godina bilo sjedište Agrokora... To su samo neki od poteza predsjedničke kampanje Darija Juričana, koji je na sučeljavanju predsjedničkih kandidata na HRT-u 17. prosinca, za razliku od ostalih, donio dvije bočice voćnog jogurta koje je lagano pijuckao i, kako je sam kasnije rekao, s Kolindom Grabar Kitarović 'trolao' Miroslava Škoru. Kako njegove poteze ocjenjuju naši poznati konceptualni umjetnici i performeri Siniša Labrović i Vlasta Delimar?

'Kampanja Darija Juričana je sjajna, fokusirana, jasna, hrabra i odlučna', kaže nam Siniša Labrović, poznati domaći konceptualni umjetnik koji je nedavno na glavnom zagrebačkom trgu održao performanse 24-satnog smješkanja prolaznicima te kviz 'Pronađi Srpkinju'.

  • +4
Siniša Labrović, performans 'Ljubav prema osmijehu' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Ne radi se u potpunosti o predsjedničkoj kampanji, u smislu da u nekim svojim manifestacijama nije zahvatila prostor cijele Hrvatske, ali gađajući uglavnom jednog čovjeka i pojavu u jednom gradu, mislim da je Juričan sjajno ukazao na ono što se događa u cijeloj zemlji - na mafijašku uvezanost politike, ekonomije i kriminala koja se može primijeniti kako na Zagreb, tako i na Slavoniju, Istru i Dalmaciju', kaže Labrović i dodaje kako je Juričan i duhovit i oštar, no prije svega nepokolebljiv.

'Ne samo da je udario u jednu od tih glavnih glava sedmoglave aždaje hrvatske mafije, nego je kongenijalno ukazao do koje smo mjere svi mi odgovorni za ovakvo stanje time što se stalno dajemo korumpirati usitno. Tako postajemo stabilne točke ovakvog sistema i činimo ga mogućim. Nisu u pitanju samo veliki i moćni, zbog kojih volimo misliti da smo mi u svemu tome nevini. Dario je tu masku nevinosti potpuno razotkrio i u krajnjem slučaju pokazao da se može', kaže Labrović.

Kaže da mu je Juričan bio odličan na sučeljavanju 11 predsjedničkih kandidata 17. prosinca, uoči prvog kruga izbora 22. prosinca, koje je na HRT-u gledalo gotovo 700.000 ljudi, a u kojemu je, prema podacima Google Trendsa, najviše pažnje izazvao upravo njegov nastup.

  • +7
Zagreb: Dario Juričan u centru grada iskazao svoju ljubav i predanost prema korupciji Izvor: Pixsell / Autor: Zoe Sarlija/PIXSELL

'Jedino što je pokvarilo moj dojam, koji bi inače bio perfektan, bilo je pitanje o vjeronauku. Mogao je reagirati mrvicu bolje jer je Katolička crkva stup hrvatske društvene stvarnosti, a takva kakva jest, stup je i korumpiranosti, ne samo materijalne, nego je i u ideološkom i religijskom smislu uspjela korumpirati Krista. Juričan je trebao naglasiti da potpuno podržava vjeronauk u školama je on tamo može biti stožer učenja o korumpiranosti', kaže Labrović te se nada pobjedi Darija Juričana.

'S obzirom na to da iza sebe nema stranačku bazu niti materijalna sredstva kakva imaju drugi kandidati, on je ovdje napravio izniman ljudski napor. Ja sam mu bio i jedan od članova izbornog stožera i potpuno vjerujem u njega te se nadam da će ljudi u ovih nekoliko dana, koliko ih je ostalo do izbora, uvidjeti tko je pravi kandidat - tko je ovdje hrabar, odlučan i jasan', zaključuje Siniša Labrović.

  • +5
Dario Juričan preimenovao zagrebačke ulice Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Za mišljenje o Juričanu pitali smo i jednu od naših najznačajnijih suvremenih umjetnica, Vlastu Delimar.

'Sviđa mi se to što radi', kaže, iako, dodaje, utrku za Pantovčak općenito baš i ne prati. Juričana je, međutim, zapazila.

'Kreativan je, duhovit i vrlo mudro je iskoristio društvenu situaciju u kojoj se nalazi. Naravno da ga ne zanima da bude predsjednik, on je prije svega umjetnik, ali je sve skupa odlično iskoristio za svoj rad', kaže nam Delimar, umjetnica koja je prošli mjesec obilježila 40 godina rada.

Tom prilikom u zagrebačkom Kulturnom centru Mesnička ponovno je izvela svoj prvi performans 'Pokušaj poistovjećenja' iz 1979., koji je izvela u istom tom prostoru, tadašnjoj galeriji Podroom.

  • +8
Performans Vlaste Delimar: Pokušaj poistovjećenja Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/PIXSELL