'LJUDSKI OTPAD'

Splitsku umjetnicu umotali u mesarski papir i bacili u kontejner

20.01.2024 u 15:48

Bionic
Reading

U subotu u podne u splitskim Dioklecijanovim podrumima umjetnica Olja Einfalt održala je performans 'Ljudski otpad' kako bi iskazala nezadovoljstvo postupcima Grada Splita prema umjetnicima koji su izgubili prostor za izlaganje i rad

Odlukom Grada Splita umjetnici koji su djelovali u Podrumima od Nove godine ne mogu imati štand za prodaju eksponata, a performans Olje Einfalt na ironičan je način komemorirao sve umjetnike. Uz eksponate, na plakatu se mogla vidjeti glava Ivice Puljka na tijelu ženske osobe, uz njega je bio kruzer pod nazivom Astra Zeneca, a pored njih turisti, Mona Lisa, pas te djelatnici komunalnog redarstva i Civilne zaštite, javlja Slobodna Dalmacija, nabrajajući simbole koje Einfalt očito vidi kao one koji su uništili splitske umjetnike.

Performans je započeo umatanjem Olje u papir za pakiranje mesa nakon čega je i sama postala izložbeni eksponat. Pokraj štanda je pisao sljedeći tekst: 'Ležeći živi eksponat Olja Einfalt, akademska slikarica, dizajnerica i performerica, prisutna je od 1989. do 2024. godine. Restauratori su potvrdili njezino izvrsno stanje, zaključivši da ne zahtijeva nikakve intervencije. Ovaj izloženi artefakt predstavlja Olju kao vječni trag umjetničke izvrsnosti, podsjećajući nas na moć umjetnosti koja ne poznaje granice vremena'.

  • +18
Performans 'Ljudski otpad' Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Maskirani perfomeri su potom natočili šampanjac u dizajniranim čašama, a zatim krenuli bacati eksponate zamotane u papir za meso u vrećice za smeće s oznakom Grada Splita i natpis "Miješani otpad" uz povike: "Bacaj" i "Bacaj umjetnička djela!"

Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barišin / PIXSELL

Nakon toga su perfomericu stavili u veliku crnu vreću za smeće i ubacili je u zeleni kontejner i krenuli s njom prema Rivi. Na kraju perfomerica izlazi iz kante, skida sa sebe vreću za smeće i ostaje u kombinezonu.