14. - 21. travnja

Manje od mjesec dana do jubilarnog, 20. ZagrebDoxa

18.03.2024 u 14:29

Bionic
Reading

Filmovi za jubilarni, 20. ZagrebDox, koji počinje 14. travnja, odabrani su između više od 1700 filmova, među kojima i šezdesetak hrvatskih, pa organizatori najavljuju još jedno izdanje ponajboljih i premijernih dokumentarnih ostvarenja iz cijeloga svijeta

'Od projekta koji je započela šačica pasioniranih dokumentarnih entuzijasta pod vodstvom Nenada Puhovskog ovaj se zagrebački festival tijekom dva desetljeća pretvorio u ključno regionalno, ali i svjetsko mjesto suvremene dokumentaristike', ističe se u najavi.

Dosad ga je posjetilo 350 tisuća posjetitelja, prikazao je preko 2800 filmova na gotovo 3000 projekcija, a imao je i više od 6500 inozemnih i domaćih gostiju, filmskih autora, profesionalaca i novinara.

ZagrebDox jedan je od samo četrdesetak svjetskih čiji filmovi konkuriraju za godišnju nagradu Europske filmske akademije u kategoriji dokumentarnog filma, podsjeća se.

Ove godine festival donosi pobjednike najznačajnijih svjetskih filmskih festivala. Canneski pobjednik 'Four Daughters' Kaouther Ben Hanije bio je i među nominiranim filmovima za ovogodišnjeg Oscara, a dvostruki pobjednik IDFA-e, najznačajnijeg svjetskog dokumentarnog festivala, '1489' Shoghakat Vardanyane dolazi u Zagreb s duboko intimističkom osobnom pričom.

S nedavno završenog Berlinala dolazi zanimljiv, kontroverzan i dvjema nagradama nagrađen 'No Other Land' koji je doveo do prijetnji smrću autorima, a sa sjevera Europe norveški 'A New Kind of Wilderness' redateljice Silje Evensmo Jacobsen koji je oduševio žiri ovogodišnjeg Sundancea, dok je 'Bottlemen' Nemanje Vojinovića nagrađen na festivalu u Sarajevu. Organizatori najavljuju i da se ZagrebDox Pro okreće dokumentarnim serijalima - autori iz cijeloga svijeta prijavili su se za razvoj svojih projekata, a njih će šest u pet dana pokušati naučiti, doznati i upiti što više saznanja od relevantnih stranih i domaćih autora i producenata.