prijava uznemiravanja

Nova afera na Akademiji dramske umjetnosti, oglasila se i pravobraniteljica

16.03.2024 u 20:55

Bionic
Reading

Tek što se stišala bura na Akademiji dramske umjetnosti (ADU), pojavila se nova afera - nacrt novog Pravilnika o stegovnom postupku za zaposlenike. Javno savjetovanje prijedloga nakon mjesec dana je završeno i čeka se mišljenje i glasovanje Akademijskog vijeća. Nacrt otežava prijavljivanje spolnog uznemiravanja, a verbalno seksualno uznemiravanje tretira kao - lakšu povredu, izvještava Dnevnik HRT-a

Ni pet mjeseci od prosvjeda i skandala na Akademiji dramske umjetnosti, na njezinoj web adresi: smjernice za prijave seksualnog uznemiravanja, a lijevo, potpuno oprečan - prijedlog Pravilnika o stegovnoj odgovornosti zaposlenika. 'Ono što je najproblematičnije to je tretman anonimnih prijava, studenti već sad nemaju povjerenja u sustav, a kada se uskrati mogućnost anonimnih prijava, to povjerenje će još i više nestati', upozorila je Karla Jelić, predstavnica 'Nismo tražile', javlja Dnevnik HRT-a.

Dekan ne vidi u dokumentu ništa sporno, temelji se, kaže, na Zakonu o visokom obrazovanju. 'Zakon o visokom obrazovanju isto tako propisuje Etički kodeks, kojim se vodimo, dakle etička postupanja, uzimamo i Pravilnik koji smo sami donijeli, a koji mnogi fakulteti nemaju. To je Pravilnik koji se bavi prevencijom i slučajevima uznemiravanja, i uz to imamo Pravilnik koji je propisan Zakonom o radu. Sastavili smo ga po uzoru na druge fakultete i onako kako smatramo da je primjereno našoj instituciji', rekao je Davor Švaić, dekan Akademije dramske umjetnosti.

Čeka se očitovanje pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

No, Nora Krstulović pregledala je većinu Pravilnika ostalih fakulteta, ne vidi sličnosti, a faraonske ovlasti dekana vidi samo na Akademiji. 'Ni na jednom nisam pronašla bilo kakvu toleranciju za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje, što je u Pravilniku, koji predlaže dekan Švaić jedan od blažih oblika povrede obveze iz radnog odnosa', ustvrdila je urednica portala Teatar.hr i redateljica.

O Pravilniku će se očitovati i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, nezadovoljna viđenim. 'Još uvijek nisu obuhvaćene sve smjernice institucije Pravobraniteljice koje smo posljednjih godina upućivali Akademiji i jedna od naših primjedbi je da ne postoji otvoreni kanal za razmatranje anonimnih prijava', upozorila je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

'Pravilnik pokazuje da umjesto da Akademija i dekan Švaić štite studente od zlostavljača, oni planiraju zaštiti zlostavljače od studenata. Zato se donosi ovaj Pravilnik i zato iduće godine na toj Akademiji neće biti upisani studenti režije i kazališne radiofonije', ustvrdila je Krstulović. 'Nadam se da na akademskom vijeću ovaj Pravilnik neće proći i da će se ostali profesori i akademski zbor pobuniti', dodala je Jelić.

Nakon javnog savjetovanja, Pravilnik će umjesto idućeg petka, na stol. 'Najvjerojatnije Akademijsko vijeće u travnju, otkrio je dekan.

A stigle su i dvije nove prijave, za dva profesora koji su se sa studentima družili izvan radnog mjesta. U ugostiteljskom objektu. Kao da još nije jasno - da je staroj tradiciji neformalnog studiranja na toj Akademiji - odzvonilo.