traje do 28. listopada

Izložbom radova u Galeriji Događanja otvoren 21. Festival prvih

24.10.2023 u 11:51

Bionic
Reading

Izložbom radova 11 umjetnica/ka u Galeriji Događanja sinoć je otvoren 21. Festival prvih s fokus temom (Ne)vidljive žene, a do 28. listopada festivalski program održat će se na tri lokacije: u Galeriji Događanja, Centru KNAP i Kulturno informativnom centru (KIC) u Zagrebu

Festival su otvorile Anja Planinčić, ravnateljica Centra KNAP, podržavši dugogodišnju tradiciju promicanja alternativnih umjetničkih tendencija i rad mladih umjetnika te Ana Janjatović-Zorica, organizatorica i producentica Festivala, opisujući izdanje kao priliku za iznošenje vlastitog doživljaja ženske (ne)vidljivosti te edukaciju o vječno gorućem ženskom pitanju i feminizmu kroz raznovrstan izložbeni, radionički i filmski obogaćen šesterodnevni program.

Nakon uvodnih riječi uslijedilo je kratko predstavljanje autora i radova pristiglih na festivalski natječaj pri čemu su posjetitelji imali priliku saznati koje su životne priče i spoznajni procesi motivirali umjetnice/ke na interpretaciju ženskog pitanja u video formama, AI grafici, ready-made intervencijama, fotografiji ili skulpturi.

Osim inspirativne izložbe nastale u za natjecatelje po prvi put korištenim medijima, prvi festivalski dan obilježio je i raskošni poetsko-glazbeni performance Improvizije/Koncart multiinstrumentalistice i izvedbene umjetnice Ane Paške, koja u igri glasom i riječima otkriva nepoznate glasovne pejzaže slažući nastale pjesničke slike u narativ o svakodnevnom životu, djetinjstvu, stereotipima, veselju i sl.

  • +11
Otvorenje 21. Festivala prvih Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Edita Sentić

Večerašnji program u Centru KNAP s početkom u 18 sati zagrebat će ispod površine feminizma i posjetitelje upoznati s teorijskim stajalištima o ženskom biću, a pružit će i iskustvene uvide u uvijek relevantnu raspravu. Dio sudionica Festivala s povjesničarkom umjetnosti Josipom Bubaš razgovarat će o samoprezentaciji ženskog tijela, povijesti ženskog poduzetništva i ženinom autonomnom djelovanju, a potom će, s početkom u 19:30 sati, sociologinja Branka Galić sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta održati predavanje "Uvod u feminističke teorije i pokrete" te zaokružiti priču o feminističkom djelovanju kroz povijest i ukazati na problematiku i bitnost osvještavanja o rodnoj ravnopravnosti u suvremenom društvu.

Program svojevrsne feminističke školice nastavit će se i u srijedu (25. listopada). Naime, povjesničarke Đurđica Vitković i Ana Zbiljski, poznate kao Čuvarice vremena, u Knjižnici S. S. Kranjčevića (Zapoljska 1) s početkom u 13:30 sati održat će predavanje "znane junakinje Marije Jurić Zagorke" donoseći priče o kultnim junakinjama Zagorkinih romana koje prkose društvenim normama. Istog dana u foajeu Kazališta KNAP od 18 sati bit će moguće pogledati kratki dokumentarni film "Projekt Carmen" čiji je autor osnivač Festivala prvih Željko Zorica, a prati žensku dramsku grupu Vedra lica i otkriva kako se nositi sa starenjem. Film će poslužiti kao uvertira u radionicu s mogućnošću sudjelovanja aktivistkinje za prava žena Nine Čolović kojoj je cilj dovesti u vezu proces starenja s prilikama za dostojanstven život u suvremenom kapitalističkom društvu. Već u 19:30 sati započet će radionica vezenja "No more I'm sorry" umjetnice Marlen Ban koja će tematizirati društveni pritisak povezan sa stereotipnim idejama o poželjnim oblicima romantičnih veza i odnosa.

Ulaz na sva događanja je slobodan. Program festivala nalazi se na web stranici: http://www.studio-artless.hr