večeras

U MSU Zagreb počinje KONTEJNER-ov program koji nudi viziju novih svjetova

24.10.2023 u 10:42

Bionic
Reading

Otvorenjem grupne izložbe Prošireni svjetovi i audiovizualnim performansima večeras u 19 sati u MSU Zagreb nastavlja se međunarodno događanje KONTEJNER 3.0 koje predstavlja umjetničko-znanstvene projekte i suvremene umjetničke pristupe kojima se u svom radu bavi udruga KONTEJNER, organizator događanja

Realities in Transition XR Camp – Prošireni svjetovi će do 29. listopada predstaviti potencijale XR tehnologija, umjetnička ostvarenja u virtualnoj stvarnosti i omogućiti publici da uroni u nove realnosti i metaverzume. Kroz izložbu radova, performanse, diskurzivni program, radionice i hackathon pružit će se različiti aspekti i perspektive bavljenja novim tehnologijama kao i njihova primjena ne samo u umjetničkom kontekstu, nego i primjerice u edukativne i znanstvene svrhe.

Referentan uvid u program dobit će se na samom otvorenju izložbe Prošireni svjetovi s umjetničkim projektima koji se na različite načine bave novim tehnologijama, od 3D ispisa skulptura temeljenih na našim biometrijskim podacima, preko telekinetičkih tekstilnih instalacija s kojima je moguće komunicirati, do urona u svijet videoigara ili prodaje fragmenata vlastitog tijela u formi NFT-a te putem dva performansa koji će se izvesti iste večeri. Odmah nakon otvaranja izložbe, u 19:30 sati na 3. katu izložbenog prostora u MSU Zagreb umjetnici Željko Beljan i Rebecca Merlic izvest će 3D performans Viktorija, svojevrsnu nogometnu ekstravagancu uživo putem koje će predstaviti i svoj istoimeni rad s izložbe – interaktivnu instalaciju koja se sastoji od videoigre za jednog igrača, nogometaša.

U sklopu programa otvorenja, u 20 sati u dvorani Gorgona umjetnički duo SCHNITT i skladatelj Gianluca Sibaldi izvest će site-specific audiovizualni performans SCANAUDIENCE koji se zasniva na skeniranju posjetitelja u stvarnom vremenu. Iz izvedbenog programa Prošireni svjetovi izdvaja se i ponovno gostovanje kanadskog umjetnika Martina Messiera s čijim se radom zagrebačka publika upoznala na KONTEJNER-ovom Zvučnom pikniku. U srijedu 25. listopada u 21 sati u klubu Peti kupe Martin Messier će izvesti impresivan svjetlosno-zvučni performans Neuhvatljiva materija.

Dio umjetnika koji sudjeluje na izložbenom ili izvedbenom programu održat će besplatne radionice namijenjene dizajnerima, programerima, glazbenicima, performerima, umjetnicima, kreativcima i svima zainteresiranima za suvremene i novomedijske umjetničke prakse koje će se odvijati u MSU Zagreb i KONTEJNER-u u Odranskoj 1/1. Tako će umjetnički duo Xsenofemme i Nika de la Loncha održati radionicu Mintaj se! na koju pozivaju umjetnike koji žele spekulirati i eksperimentirati s temama umjetničke emancipacije i komodifikacije tijela u performativnoj i suvremenoj umjetnosti. Sudionici radionice će stvoriti umjetnički rad koji će se prodavati kao NFT, a sirovine za njegovu proizvodnju prikupljat će izravno iz svojih tijela. Radionica proširuje teme kojima se Xsenofemme i Nika de la Loncha bave u svom radu s izložbe, Mintaj me, ja sam umjetnica!. Popis i raspored radionica dostupan je na službenim stranicama KONTEJNER-a, a prijave se vrše putem maila kontejner@kontejner.org.

  • +3
KONTEJNER 3.0 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Press

Vrijedan dio programa Realities in Transition XR Campa – Prošireni svjetovi jest i diskurzivni program koji će se odvijati u MSU Zagreb u srijedu i četvrtak 25. i 26. listopada, a koji se sastoji od razgovora s autorima_icama radova s izložbe, panel diskusija na kojima će međunarodni stručnjaci, primjerice suradnici festivala Ars Electronica, MUTEK ili Dark Euphoria pričati o dobrim praksama u produkciji XR radova ili edukaciji u istom polju, te predavanjima među kojima se ističe ono Christine “XaosPrincess” koja će predstaviti svoj projekt Quantum Bar i otkriti koje tehničke i etičke implikacije treba uzeti u obzir pri stvaranju chatbota za društvenu virtualnu stvarnost kojim upravlja umjetna inteligencija.

Pored programa Realities in Transition – XR Campa – Prošireni svjetovi, u MSU Zagreb je još uvijek otvorena KONTEJNER-ova izložba Živi sustavi koja traje do 29. listopada. Radovi s izložbe Živi sustavi pozivaju posjetitelje na putovanje kroz imaginarni svijet koji potiče na razmišljanje o budućnosti čovječanstva te na preispitivanje svoje uloge i odgovornosti u kompleksnom i dinamičnom ekosustavu kojeg smo dio.

Pojedinačne ulaznice za izložbe Živi sustavi (17.–29.10.) i Prošireni svjetovi (24.–29.10.) iznosi 5 €, a kombinirana ulaznica za obje izložbe 7 €. Ostali program u sklopu programa Realities in Transition XR Camp je besplatan.

Projekt KONTEJNER 3.0 podržavaju: Europska unija putem programa Kreativna Europa, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu, Zaklada Kultura nova, Turistička zajednica grada Zagreba, Institut français de Croatie, Novembre Numérique, The Swiss Arts Council Pro HelvetiaAustrijski kulturni forum, Veleposlanstvo Portugala u Hrvatskoj, Institut Cameos Zagreb

Sponzori: Samsung, Lipa promet, Špina, Caparol, MC Bauchemie, Knauf Ceiling Solutions, Adde, Egle dizajn, Iverpan, Kerschoffset, Presscut, Medianet, Metricom, Coca-Cola, Romerquelle, Maistra