prateća sadnja

Brojne koristi: Ako u vrtu imate lavandu, ove se biljke isplati posaditi pokraj nje

27.04.2024 u 07:39

Bionic
Reading

Lavanda je jedan od najljepših i najmirisnijih ukrasa u vrtu, a ovo su biljke koje se isplati posaditi pokraj nje. Osim što će lijepo izgledati, ova tzv. prateća sadnja ima brojne prednosti, od zaštite od nametnika pa do boljeg uroda

Lavanda je popularna višegodišnja drvenasta biljka koja se podjednako uzgaja u cvjetnjacima i povrtnjacima. Naime slaže se i s povrćem i s voćem, a njezini aromatični ljubičasti cvjetovi privlače oprašivače i korisne kukce.

Ova svestrana biljka može se koristiti u kulinarske, dekorativne, medicinske i druge svrhe. Lavanda se lako uzgaja i podnosi različite uvjete, ali najbolje raste na toplom, dobro dreniranom tlu i na punoj svjetlosti. Biljke koje se obično sade uz nju uspijevaju u istim uvjetima.

Što je prateća sadnja?

Prateća sadnja je praksa sađenja različitih biljnih vrsta u neposrednoj blizini tako da jedna drugoj mogu donijeti velike koristi. Ponekad je ta korist obostrana, a ponekad je jednostrana. U vrtu je to pametan način za učinkovito korištenje prostora, a u nekim slučajevima i za zaštitu biljaka od nametnika.

Cvijeće za vrt u proljeće Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Ako uzgajate lavandu, ove poprilično otporne biljke dobro će se slagati s njom u vrtu.

Timijan

Slično lavandi, majčina dušica je biljka koja ne zahtijeva pomno održavanje i može se koristiti za kuhanje. S obzirom na to da ima puzav rast, odličan je pokrivač tla oko podnožja viših stabljika lavande.

Kadulja

Kadulja i lavanda porijeklom su s Mediterana te uspijevaju na sunčanim kamenitim staništima. Obje biljke imaju slične potrebe za vodom i jake mirise, ali različitih su tekstura i boja te zajedno izgledaju privlačno u vrtu.

Ružmarin

Grmolike i s drvenastim stabljikama, ružmarin i lavanda su biljke sličnog izgleda i imaju slične potrebe za uzgojem. Uz to, imaju jake mirise koji mogu pomoći u borbi protiv štetočina, što ih čini odličnim dodacima u svakom povrtnjaku.

Origano

Origano je biljka koja nema velike zahtjeve po pitanju održavanja i dobro raste uz lavandu. Uz to, odbija lisne uši i mušice koje bi mogle oštetiti lavandu. Ako mu dopustite da procvjeta, ukrasit će vrt i tamnoljubičastim cvjetovima.

Stolisnik

Ako želite privući pčele i druge oprašivače u vrt, odaberite cvijeće različitih oblika i boja. Stolisnik je odličan izbor uz lavandu jer je trajnica koja također uspijeva na svjetlu i vrlo je tolerantna na sušu, a i dostupna je u raznim bojama, uključujući ljubičastu, bijelu, žutu, ružičastu, narančastu i crvenu.

Afrička ivančica

Afrička ivančica nježna je trajnica s cvjetovima u nizu boja - ljubičastoj, ružičastoj, žutoj, narančastoj i bijeloj. Posadite je u vrtnu gredicu za ispunjavanje praznina između biljaka ili kao lijep pokrivač tla oko lavande. Cvjetat će neprekidno od proljeća do jeseni, čak i nakon što lavanda to prestane činiti.

Ruže

Ruža i lavanda klasičan su vrtni par s dobrim razlogom. Obje proizvode mirisne cvjetove, vole sunce i dobro rastu u većini uvjeta i podneblja. Uz to, ruže privlače lisne uši dok lavanda privlači bubamare, a one se hrane tim nepoželjnim štetnicima.

Ehinacea

Ljubičasta ehinacea popularna je sorta. Izgledom vrlo atraktivna biljka lako se sadi i uzgaja, nije ju potrebno zalijevati ni prihranjivati, rijetko ima problema s nametnicima, a osim divnog mirisa ima brojna ljekovita svojstva. Cvjeta otprilike u isto vrijeme kao i lavanda, a cvjetovi joj izgledaju zaista prekrasno.

Cinija

Cinije su jedan su od najlakših cvjetova za uzgoj jer rastu nevjerojatnom brzinom, a još brže cvatu. Šarene su i u vrtu predstavljaju odličan vizualni kontrast lavandi. Poput nje, ovo jednogodišnje cvijeće koje voli svjetlost privlači sve vrste oprašivača.

Jasmin

Mirisi jasmina i lavande lijepo se nadopunjuju. Obje biljke uspijevaju na punoj svjetlosti, a arome lavande mogu pomoći u odbijanju lisnih uši i bijelih mušica koje privlači jasmin.

Jagode

Sadnja lavande u blizini voćaka i grmova može pomoći u povećanju proizvodnje voća jer privlači važne oprašivače, a istovremeno odbija neželjene štetnike. Kada se posadi pored jagoda, miris lavande može pomoći u odbijanju puževa i zečeva.

Paprika

Dok su paprike samooplodne, što znači da mogu donositi plodove bez unakrsnog oprašivanja, posjeti oprašivača na njihove cvjetove kao što su pčele mogu pozitivno djelovati na zametnute plodove i njihovu veličinu. Jedan od načina da povećate urod paprike i pozovete oprašivače u svoj vrt je sadnja lavande.