BEZ 'VELIKOG OTKRIVANJA'

Danas možda stižu Nexusi 6 i 9?

15.10.2014 u 16:31

Bionic
Reading

Sezona je uređaja Nexus, navode svježe glasine i izvori. Evan Blass (@evleaks) nakratko je napustio 'mirovinu' i objavio press fotografiju mobilnog uređaja Nexus 6 koji bi se mogao otkriti danas paralelno uz tablet Nexus 9. Mobitel je izradila Motorola, a za tablet se, po izvorima poznatim Forbesu, pobrinuo HTC, čime su potvrđene stare informacije

Još sredinom godine pojavile su se prve glasine i kodno ime nadolazećeg HTC-ovog tableta 'Volantis', a tada je otkriveno i da je Google Nexus program itekako živ - iako nešto 'sporiji'. Ovaj 9-inčni tablet će biti prvi uređaj koji pokreće platforma Android L, potvrdili su izvori bliski Googleu za Forbes. Paralelno s otkrivanjem Nexusa 9, trebao bi se otkriti i Motorolin uradak Nexus 6.

Forbesov Jay McGregor saznaje da je Google u početku planirao napraviti službeno otkrivanje, od čega se odustalo. Kompanija će izgledno oba noviteta otkriti tek u obliku vijesti na blogu.

HTC Volantis, koji će biti poznat kao Nexus 9 bit će dostupan za prednarudžbu od 17. listopada, a moći će ga se izravno kupiti od 3. studenog. Verzija od 16 gigabajta stajat će 399 američkih dolara, a ona od će 32 GB LTE 499 dolara, iako se napominje da će oba modela imati proširivu memoriju (microSD karticama).


Tablet će biti tehničkih karakteristika o kojima glasine govore već mjesecima. 8,9-inčni ekran izvrsne razlučivosti od 2.048 puta 1.440 piksela, uz masu od 480 grama. U jezgri je 64-bitni dvojezgreni čip, uz Nvidia Kepler GPU.


Paralelno s Nexusom 9 trebao bi se otkriti i Nexus 6. Ranije poznat kao Motorola Shamu, Nexus 6 bi trebao imati isti metalni okvir kao Motorola Moto X, uz isti senzor za kamericu od 13MP i s optičkom stabilizacijom slike. Što se tiče ekrana, on bi trebao biti razlučivosti QHD, a za napajanje bi se trebala pobrinuti baterija od 3.200 mAh. Cijene i dostupnost ovog uređaja nisu otkriveni pa sada preostaje pričekati informacije sa službenog Google bloga.

Po svemu sudeći, otkrivene su i cijene oba uređaja. Smartphone Nexus 6 bi trebao biti dostupan u dvije boje kućišta te u 32/64 GB verzijama po cijeni od 569/649 eura (4.400/5.000 kuna). Nexus 9 tablet bi u osnovnoj Wi-Fi verziji sa 16 GB spremišnog prostora trebao koštati 399 eura (oko 3.000 kuna), dok bi najskuplja verzija s LTE vezom i 32 GB spremišnog prostora trebala koštati 569 eura (4.400 kuna).