ŠTO SVE PRILOŽITI

Turska otvara vrata digitalnim nomadima, dobrodošli i Hrvati: Evo gdje se prijaviti

26.04.2024 u 13:02

Bionic
Reading

Turska, jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na svijetu, sada postaje utočište i za digitalne nomade, navodi se u priopćenju. Kako bi dobili vizu za Tursku, digitalni nomadi mogu lako pokrenuti proces prijave putem platforme Digital Nomads GoTurkiye. Nakon ispunjavanja uvjeta na ovoj platformi, što je samo prvi korak u procesu, digitalni nomadi će dobiti 'Certifikat za identifikaciju digitalnog nomada'. S tim certifikatom, digitalni nomadi nastavljaju proces u turskim konzulatima i/ili centrima za vize

Tko može postati digitalni nomad u Turskoj?

Državljani Francuske, Njemačke, Italije, Belgije, Nizozemske, Luksemburga, Irske, Danske, Grčke, Hrvatske, Španjolske, Portugala, Austrije, Finske, Švedske, Češke, Mađarske, Poljske, Slovenije, Slovačke, Estonije, Latvije, Litve, Malte, Bugarske, Rumunjske, Norveške, Islanda, Lihtenštajna, Ujedinjenog Kraljevstva, Švicarske, SAD-a, Kanade, Ruske Federacije, Ukrajine i Bjelorusije - starosti od 21 do 55 godina - mogu podnijeti zahtjev za digitalnu nomadsku vizu u Turskoj.

Da biste dobili Certifikat za identifikaciju digitalnog nomada, morate priložiti sljedeće dokumente nakon registracije na platformi:

• putnu ispravu/putovnicu koja važi najmanje šest mjeseci od dana dolaska u Tursku

• diplomu visokog obrazovanja ili dokument koji zamjenjuje diplomu

• dokaz da podnositelj zahtjeva radi kao digitalni nomad:

a) odgovor ako radi za kompaniju (osim kompanija u Turskoj) ili

b) ugovor o radu između podnositelja zahtjeva i kompanije ako je samozaposlen (osim kompanija u Turskoj)

• biometrijsku fotografiju

• dokaz da podnositelj zahtjeva ima mjesečni prihod od 3.000 dolara ili godišnji prihod od 36.000 dolara.

'S robusnom tehnološkom infrastrukturom, pristupačnom lokacijom i vrhunskim digitalnim bankarstvom i platnim sustavima, Turska je već postala popularna destinacija za digitalne nomade u proteklim godinama. S digitalnom nomadskom vizom, posjetitelji mogu produžiti svoj boravak u Turskoj, koristeći brzi internet i mobilnu vezu u njenim većim gradovima, te co-working prostore u uredima diljem svijeta.

Istanbul, mjesto gdje se susreću različite kulture, nije samo povijesna lokacija već i poslovni centar s brojnim kompanijama i startupima. U priopćenju se preporučuju: grad Izmir koji odgovara potrebama digitalnih noamda, Mugla na raskrižju Sredozemnog i Egejskog mora, te Antalija, srce turske rivijere i omiljenu destinacija digitalnih nomada, s 300 sunčanih dana godišnje.